Miten linjaa sisäministeri poliisin toiminnan ja mielenosoitukset

Lyhyt referaatti YLE:n A-studion 5.10.2020  jutusta koskien Hesan Ekokapinoitsijoiden katusulkua:

Ensivaikutelma:

No nythän näyttää perustelustrategia olevan se, että lakia saa mielenosoituksissa rikkoa, jos on valmis menemään rikoksestaan vankilaan.  Eli kyse ei siis ole enää siitä, että yhteiskunnassamme perusmalli on se, että lakeja noudatetaan, vaan että jos jotkut yksilöt tai joku järjestö katsoo, että nyt on aika toimia lainvastaisesti, niin valitaan muutama yksiö, jotka sitten rikkovat lakia ja menevät siitä muutamaksi kuukaudeksi vankilaan ( tai todennäköisemmin ehdonalaiseen ).    Tämän saman viestin aistin myös sisäministeri Ohisalon haastattelusta ma 5.10.2020 Yle:n illan A-studiosta. Omat kommenttini ovat suluissa merkattuna lyhenteellä MaLe.

https://areena.yle.fi/1-50330902

A-studio, Käyttääkö poliisi liikaa voimaa? 5.10.2020 ja sieltä kohtia:

Kohta 04:08/ 44:23: että kun ko. järjestö on aikaisemmin osoittanut mieltä samoin tavoin, niin miksi nyt sitten poliisi on toiminut eri tavalla…. eli kun ennenkin on saatu toimia laittomasti, niin miksi nyt ei sitten ole saatu toimia enää laittomasti ?

 

Kohta 04:46 / 44:23 :  Ohisalo viittaa, että demokratiassa täytyy olla oikeus osoittaa mieltään ja että Ohisalo ymmärtääkseen osa mielenosoittajista oli valmistautunut, että he tulisi rikkomaan yhteisiä  pelisääntöjä ja he on sitten saanut siitä sakkoa ja käyneet keskustelua poliisin kanssa.. he on tehneet tämän valinnan.

Kohta 05:45 / 44:23: Ohisalo korostaa mm. Suomen poliisin korkeaa koulutusta…Ohisalo puhuu myös siitä, että media täyttyy nopeasti erilaisin ”tietoanalyysein” ( ketähän hän mahtaa tarkoittaa ? )

Kohta 08:52/ 44:23: kahden ns. Elokapinan edustajan haastattelu, ”hallitus ei ole myöntynyt meidän vaatimuksiin” ( eli joku järjestö edellyttää että he sivusta tulevat ja alkavat vaatimaan hallitusta myöntymään ko. järjestön vaatimuksiin … mitähän perustuslaki tuohon sanoo, keitähän muita järjestöjä olisi tulossa esittämään  hallitukselle  ulkoparlamentaarisin keinoin  vaatimuksia hallituksen myöntymisiä ? )

… kuinka pitkälle kukin on valmis menemään…  olen itse valmis menemään vankilaan ja olen siellä niin pitkään kun on tarvis,  mutta se on jokaisen itsensä päätettävissä

( kukahan se myös Saksassa vallankaappauksen valmistelusta tuomittuna  istui hetken aikaa vankilassa kohtuullisen hyvissä oloissa 1920 -luvulla ja nautti jo silloin kannattajakuntansa suurta suosiota ).

Elokapinan edustajan haastattelu edelleen:

Kohta 08:58: Mä henkilökohtaisesti ymmärrän, että lähtökohtaisesti lakia pitää noudattaa, mutta en ymmärrä että laki tai poliisi (? ) edustaisi mitään ” laillista moraalista mittaria” (MaLe:  eikös meillä eduskunta hyväksy ne ”lailliset mittarit” eli lait ) … on tilanteita jossa lakia voidaan rikkoa ja tällaisia tilanteita on jossa pyritään estämään  jonkun isomman rikoksen tai haitan tapahtuminen. Ja tässä meidän toiminnassa  ( Ekokapina / Extinction Rebellion ? ) on kyse siitä.

No sitten edelleen  sisäministeri A-studiossa:

Kohta 10:26 / 44:23:

Toimittaja : miten suhtaudut tällaiseen kansalaistottelemattomuuteen ?

Ohisalo : … voi olla tilanteita (Ma Le:  millaisia ministerin mielestä ? ) jos lakia ei noudateta silloin siitä kyllä yleensä oikeusvaltiossa annetaan rangaistus.  Ymmärtääkseni he ovat sitten valmiita siitä sitten kantamaan sen seurauksen siitä asiasta.

Toimittaja: Onks tämä toiminta hyväksyttävää ?

Ohisalo: No, demokraattisessa valtiossa ihmisten täytyy voida osoittaa mieltään eri tavoin ( MaLe: siis niinkö, että miten tavalla tahansa ? ) ja he ovat valinneet tällaisen tavan. En minä ministerinä voi määritellä sitä miten ihmiset voivat mieltään osoittaa (MaLe:  mutta voisiko ministeri kertoa miten ei voi mieltään osoittaa)… ehkä lähetyksen toisessa vaiheessa keskustelette toisenlaisesta valtiosta missä ihmiset eivät voi osoittaa mieltään ( MaLe: mikähän sellainen valtio on, kun jopa Hong Kongissa ja Valko-Venäjällä sekä Venäjällä osoitetaan mieltä )…. eli oikeusvaltio antaa ne raamit joissa lain puitteissa voidaan osoittaa mieltä jos rikotaan laki seuraa aina rangaistus. … jne.

Lopuksi MaLe:

Mutta mikä jäi Ohisalolta kantaa ottamatta oli se, että mikä on niiden virkamiesten ( poliisin ) asema kun he toteuttavat eduskunnan hyväksymiä lakeja. Ettei heille käy niin kuin monelle D.T:n  korkealle virkamiehelle, että D.T. sanoi ensin ”He was very, very  good guy” ja sitten antoi ko. kaverille kenkää.

Itse luotan suomalaiseen poliisiin. Toivon mukaan meidän sisäministerimmekin luottaa poliisiin, jotka tekevät hänellekin tulosta.

markkulehto

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan. Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu