Muuttuuko Venäjän poliittinen ilmapiiri, ja jos, niin koska ?

Torstaina 7.9.2023 klo 16:30 Yle 1:ltä tuli Jenny Matikaisen juontama ”Mistä Maailma puhuu” -ohjelma, jossa haastateltiin Ylen Moskovan entistä kirjeenvaihtajaa, toimittaja Erkka Mikkosta. Aiheena oli otsikko: ”Onko Venäjä Suomelle aiempaa suurempi uhka?” Ohjelma oli paljon ajatuksia herättävä.

Eräs kohta nosti mieleen kysymyksen siitä, milloinka Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka muuttuisi sellaiseksi, joka mahdollistaisi rauhallisen ja rakentavan kanssakäymisen Lännen kanssa. Lonkalta vedettynä näinä aikoina tulee mieleen, että ei varmaankaan ainakaan alta 10 – 15 vuoden. Yhtenä asiaan vaikuttavana tekijänä on pidetty Putinin vallassaolon päättymisen ajankohtaa, joka väistämättä tulee vastaan viimeistään tuon 10 – 15 vuoden kuluttua.

Em. ohjelmassa Erkka Mikkonen kertoi Venäjän kouluissa käyttöön otetusta uudesta historiankirjasta. Siinä on taas palattu neuvostoaikaiseen venäläiseen historian kirjoitukseen, jossa mm. Suomi armollisesti sai bolshevikeilta itsenäisyyden. Ja nyt sitten Suomen liityttyä Länteen pysyvästi, Suomi olisi pettänyt Venäjän… Länsi pyrkii hajottamaan Venäjän yhtenäisyyden jne.
ks. linkki areena.yle.fi/podcastit/1-66026020 ja sieltä kohta 15:00 – 17:00.

Tuo uusi venäläinen historian koulukirja on tarkoitettu venäläisille lukioikäisille oppilaille. Jos nyt hieman tekee karkeita aikalaskelmia niin:

Nykyiset 16 – 18 vuotiaat lukioikäiset ovat 40 – 50 vuoden kuluttua n. 55 – 70 vuotiaita ja silloin parhaassa poliittisessa vaikuttamisiässä ( siis niitä boomereita ). Jos näille tämän päivän lukion venäläinen historian opetus on jäänyt ”päälle”, niin eipä kovin suuria muutoksia Venäjän ja Lännen suhteissa ole odotettavissa.

Kun on seurannut mm. YouTubesta Daniil Orainin pyörittämää Moskovan ja Pietarin kaduilta tehtyä 1420 -katuhaastatteluohjelmaa, voi havaita konkreettisesti kuinka Neuvostoliiton aikana koulunsa käyneillä venäläisillä on neuvostopropagandan levy jäänyt pyörimään paikalleen, vaikka Neuvostoliitto romahti jo 30 vuotta sitten.
ks. linkki: https://www.youtube.com/c/1420channel

Tuo siis tarkoittaisi Lännessä sitä, että meidän tulee valmistautua uuteen Kylmään sotaan vähintään tulevina vuosikymmeninä.

Eräänä mahdollisuutena tämän kehityksen pysähtymiseksi voi olla tämä vallankumouksellinen some- ja internet-viestinnän kontrolloimaton data-vyöry. Saattaa olla, että sille ei venäläinen historianopetus enää mahda mitään, vaan myös venäläinen ajatteleva nuoriso saa muutakin tietoa maailmalta kuin sitä koulussa syötettävää Venäjän hallinnon yhden totuuden tarinaa. Tästäkin on viitteitä em. 1420 -ohjelman joidenkin nuorten koulutettujen haastateltavien kommenteissa. Kyllä Venäjälläkin on edelleen ajattelevia ja pohdiskelevia yksilöitä.

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu