Pyörähtikö Naton ja EU:n isot pyörät ?
Eilen ti 10.1.2023 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Eurooppa-neuvoston Charles Michel sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen allekirjoittivat Naton pääesikunnassa kolmannen yhteisen julistuksen yhteistyöstä ( third Joint Declaration on NATO-European Union cooperation ).
Julistuksen englanninkielinen teksti löytyy oheisesta linkistä:
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_210549.htm
En ole vielä löytänyt tuosta suomennettua versiota. Jos haluaa tuon voi ”myllyttää” suomeksi pala kerrallaan google-kääntäjän kautta.
Mielenkiintoista on, että tuo julistus julkaistiin välittömästi Ruotsin Sälenin turvallisuuskonferenssin jälkeen. Sälenissähän esiintyi myös mm. Naton pääsihteeri ja Suomen puolustusministeri Pekka Haavisto. Haavistohan ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson antoivat tiukkaa viestiä Turkin suuntaan ( ”seinä on tullut vastaan” ). Samalla nämä antoivat ymmärtää, että niin Suomella kuin Ruotsilla on mm. USA:n ja Iso-Britannian kanssa ”Plan B” siltä varalta, että Turkki ja Unkari jatkavat meidän poliittista kiristämistään ja, että Suomi ja Ruotsi joutuisivat Venäjän suunnan sotilaallisen painostuksen kohteeksi.
Tuon julistuksen tekstistä löytyy myös pitkästä aikaa maininta EU:n Strategisesta Kompassista ( EU Strategic Compass ), joka mainitaan yhdessä parhaillaan päivitettävänä olevan NATO Strategic Concept -ohjelman yhteydessä.
Viimemainitun tavoite on määrittää mikä Nato on vuonna 2030 ( NATO 2030 agenda ).
Mielenkiintoista on tuossa julistuksessa on kohta 13. jonka ensimmäinen virke google-kääntäjällä ”myllytettynä” kuuluu:
”Allekirjoittamalla tämän julistuksen viemme Naton ja EU:n kumppanuutta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä kaikkien Nato-liittolaisten ja EU:n jäsenvaltioiden kanssa, täyden keskinäisen avoimuuden hengessä ja omien järjestöjemme päätöksenteon riippumattomuuden mukaisesti ja rajoittamatta turvallisuuden ja puolustuksen erityisluonnetta.”
Tämähän koskee konkreettisesti myös EU-maita Ruotsia ja Suomea, vaikka eivät ole vielä virallisesti Nato:n jäseniä.
Tuon julistuksen henki kuvastaa myös osaltaan sitä Naton ja EU:n lähentymistä ja epäluuloisuuden vähentymistä, jota vielä muutama vuosi sitten mm. Jens Stoltenbergin puheissa oli havaittavissa. Nyt ollaan selkeästi samalla puolella aitaa. Ja tuohan se ottaa Putinia ”pattiin”. EU:n , Naton, UK:n ja USA:n keskinäisten suhteiden hajottaminen ja kiilojen lyönti näiden väliin, ei mennyt niin kuin Strämsössä.
Kannattaa myös katsoa oheisestä linkistä Charles Michelin, Ursula van der Leyenin ja Jens Stoltenbergin lehdistötilaisuus liittyen julistukseen:
Taas kerran Nato:n pääsihteeri nosti puheessaan esiin Suomen ja Ruotsi Nato-jäsenyyden.( ks. kohta 3:50 – 4:10 ).
Saas nähdä koska meillä Suomessa kuulemme poliittisen johdon kommentteja tästä, mielestäni melko merkittävästä, julistuksesta.
Naton ja EU:n lähentymisen kannattaa ottaa huomioon myös Euroopan ulkopuoliset Ukrainan tukijat USA:n lisäksi. NATO-maa Kanada voi tuntua hassulta maalta USA:n pohjoispuolella mutta maan talous on suurempi kuin Venäjän (2,12% maailman BKT:sta vs. Venäjän 1,74%). Samoin Australia on merkittävän kokoinen talous, lähes Venäjän kokoinen (1,7%), Korea hiukan Venäjää isompi (1,9%).
Mutta isoin ja merkittävin kumppani jonka kanssa yhteistyö on tiivistynyt on Japani. Talouden jättiläinen (5,38%), sotilaallinen suurvalta. Yhteistyön piiri sen kun laajenee.
Ilmoita asiaton viesti
”Julistuksen englanninkielinen teksti löytyy oheisesta linkistä:
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_210549.htm ”
Teetin Google-käännöksen tuosta EU/NATO-julistuksen alkuperäistekstistä englannista suomeksi, ja tulos näyttää seuraavanlaiselta:
Yhteinen julistus EU:n ja Naton välisestä yhteistyöstä:
1. Naton ja EU:n strateginen kumppanuus perustuu yhteisiin arvoihimme, päättäväisyyteemme vastata yhteisiin haasteisiin ja yksiselitteiseen sitoutumiseemme edistää ja turvata rauhaa, vapautta ja vaurautta euroatlanttisella alueella.
2. Nykyään kohtaamme vakavimman uhan euroatlanttiselle turvallisuudelle vuosikymmeniin. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan rikkoo kansainvälistä oikeutta ja YK:n peruskirjan periaatteita. Se heikentää Euroopan ja maailmanlaajuista turvallisuutta ja vakautta. Venäjän sota on pahentanut elintarvike- ja energiakriisiä, joka vaikuttaa miljardeihin ihmisiin ympäri maailmaa.
3. Tuomitsemme jyrkästi Venäjän aggression. Venäjän on välittömästi lopetettava tämä sota ja vetäydyttävä Ukrainasta. Ilmaisemme täyden solidaarisuutemme Ukrainaa kohtaan ja toistamme horjumattoman ja jatkuvan tukemme sen itsenäisyydelle, suvereniteettille ja alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä. Tuemme täysin Ukrainan luontaista oikeutta itsepuolustukseen ja valita oma kohtalonsa
4. Autoritaariset toimijat haastavat etumme, arvomme ja demokraattiset periaatteemme monin keinoin – poliittisilla, taloudellisilla, teknologisilla ja sotilaallisilla.
5. Elämme kasvavan strategisen kilpailun aikakautta. Kiinan kasvava itsevarmuus ja politiikka asettavat haasteita, joihin meidän on vastattava.
6. Jatkuvat konfliktit, hauraus ja epävakaus eurooppalaisella naapurustollamme heikentävät turvallisuuttamme ja tarjoavat hedelmällistä maaperää strategisille kilpailijoille sekä terroristiryhmille, jotta he voivat saada vaikutusvaltaa, horjuttaa yhteiskuntia ja muodostaa uhan turvallisuudellemme.
7. Kuten Naton strategiakonseptissa ja EU:n strategisessa kompassissa korostetaan, tämä on keskeinen käännekohta euroatlanttisen turvallisuuden ja vakauden kannalta, mikä osoittaa enemmän kuin koskaan transatlanttisen siteen tärkeyden ja vaatii tiiviimpää EU:n ja Naton välistä yhteistyötä.
8. Nato on edelleen liittolaistensa yhteisen puolustuksen perusta ja olennainen Euroatlanttisen turvallisuuden kannalta. Tunnustamme vahvemman ja tehokkaamman eurooppalaisen puolustuksen arvon, joka edistää myönteisesti maailmanlaajuista ja transatlanttista turvallisuutta ja täydentää Natoa ja on yhteentoimiva sen kanssa.
9. Toisiaan vahvistava strateginen kumppanuus vahvistaa osaltaan turvallisuutta Euroopassa ja sen ulkopuolella. Natolla ja EU:lla on täydentäviä, johdonmukaisia ja toisiaan vahvistavia rooleja kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden tukemisessa. Käytämme edelleen käytössämme olevia yhdistettyjä välineitä, olivatpa ne poliittisia, taloudellisia tai sotilaallisia, saavuttaaksemme yhteiset tavoitteemme miljardin kansalaisemme hyödyksi.
10. Vuoden 2016 Varsovan yhteisen julistuksen ja vuoden 2018 Brysselin yhteisen julistuksen pohjalta, jotka laajensivat merkittävästi yli kaksikymmentä vuotta sitten perustetun kumppanuussuhteemme laajuutta ja syvyyttä, olemme saavuttaneet ennennäkemätöntä edistystä kaikilla yhteistyön alueilla.
11. Olemme saavuttaneet konkreettisia tuloksia hybridi- ja kyberuhkien torjunnassa, operatiivisessa yhteistyössä merenkulkuasioissa, sotilaallisessa liikkuvuudessa, puolustuskyvyssä, puolustusteollisuudessa ja tutkimuksessa, harjoituksissa, terrorismin torjunnassa ja kumppaneiden valmiuksien kehittämisessä.
12. Kohtaamiemme turvallisuusuhkien ja -haasteiden laajuuden ja laajuuden kehittyessä nostamme kumppanuutemme uudelle tasolle pitkäaikaisen yhteistyömme pohjalta. Vahvistamme edelleen yhteistyötämme olemassa olevilla alueilla sekä laajennamme ja syvennämme yhteistyötämme käsitelläksemme erityisesti kasvavaa geostrategista kilpailua, kestävyyskysymyksiä, kriittisten infrastruktuurien suojelua, nousevia ja häiritseviä teknologioita, avaruutta, ilmastonmuutoksen turvallisuusvaikutuksia sekä ulkomaisen tiedon manipuloinnista ja häirinnästä.
13. Allekirjoittaessamme tämän julistuksen viemme Naton ja EU:n kumppanuutta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä ja tiiviissä yhteistyössä kaikkien Naton liittolaisten ja EU:n jäsenvaltioiden kanssa täyden keskinäisen avoimuuden hengessä ja noudattaen järjestöjemme päätöksenteon autonomiaa ja rajoittamatta sitä. jäsentemme turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen. Tässä yhteydessä pidämme avoimuutta ratkaisevan tärkeänä. Kannustamme EU:n ulkopuolisten Naton liittolaisten mahdollisimman täysimääräistä osallistumista sen aloitteisiin. Kannustamme liittoumaan kuulumattomien EU-maiden mahdollisimman täysimääräistä osallistumista sen aloitteisiin.
14. Arvioimme edistymistä säännöllisesti.
Allekirjoitettu Brysselissä 10. tammikuuta 2023 kolmena kappaleena.
Charles Michel
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja
Ursula von der Leyen
Euroopan komission puheenjohtaja
Jens Stoltenberg
Pohjois-Atlantin liiton pääsihteeri
Tuon Google-käännösohjelman laatu on on nykyään hämmästyttävän hyvä. Teksti ei aina ole täysin virheetöntä, mutta usein hyvin lähellä sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos käännöstyöstä. Se ei tainnut onnistua yhdellä copy-pastella ! Ei ainakaan minulla, kun pelkästään tuon 13. kohdan kääntäminen vaati tekstin jakamista kahteen osaan. Muuten, on tuo sen verran kovaa tekstiä EU:lta ( Eurooppa-neuvosto ja EU-komissio ) ja Natolta, että odottaisi siitä myös valtiojohdon suunnalta ulostuloa virallisella käännökselläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tekstistä huokuu pelokkuus. Ja toisaalta halu jyrkentää vastakkainasetteluita koko maailman tasolle.
Taloudellisesti allekirjoittajat kuuluvat edelleen Suureen Blokkiin.
Maailman demografinen rakenne, talous ja väestöllinen dynamiikka on muualla kuin taantuvissa allekirjoitusvaltioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilta kysyisin, että missä välissä Haavisto on mennyt vaihtamaan UM salkkunsa puolustusministerin pestiin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, en valionhallinnon asiantuntija, mutta mitä nyt on tullut median kautta Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittista johtamista ja päätöksentekoa seurattua aina Kekkosen ajoista ( historian kirjoista vielä Paasikiven ja Rytin ajoista ) , niin kyllähän se marssijärjestys on näyttänyt olevan se, että ensin tulee tasavallan presidentti ( edelleenkin ) , sitten ulkoministeri ( joka ei ohita tasavallan presidenttiä ) ja vasta sitten tulee puolustusministeri.
Tokin puhtaasti EU-asioissa, ( mutta ei turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ) pääministeri on se, joka johtaa toimintaa. Tässäkin Ukrainan tilanteessa sekä po. Julistuksessa yhteistyöstä, mielenkiintoista ”lautasten jaossa” on se, että EU on ”vain” yksi osapuoli. Nato, jossa USA, Kanada ja Norja sekä Turkki ( kun on Naton jäsen ) ovat EU:n ulkopuolisena tiiviisti myös osapuolia. Näin ollen tasavallan presidentillähän on tässä perustuslain mukaan myös painava sanansa sanottavana ja sen myötä ulkoministeri on hänen käskynalaisensa. Valtioviisaat korjatkoot jos olen väärässä.
Mitkä sitten on puolustusministerin rooli ? Oma maallikon käsitykseni on se, että näissä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa asioissa TP tekee UM avustamana linjaukset ( yhteistoiminnassa hallituksen kanssa ) ja se mikä koskee niissä puolustusvoimien toimintaa. sen toimeenpanee puolustusministeri.
ks.
1.Tasavallan presidentin tehtävät:
https://www.presidentti.fi/presidentin-toimi/tehtavat/#Kansainv%C3%A4liset%20suhteet
2. Pääministerin tehtävät: https://valtioneuvosto.fi/tietoa/paaministerin-tehtavat
3. Ulkoministerin tehtävät: en äkkisältään löytänyt selkeää ulkoministerit tehtäväluetteloa, jotakin voi oheisen linkin kautta kaivaa:
https://um.fi/vastuualueet
4. Puolustusministerin tehtävät: en ministerin tehtäväluoetteloa löytänyt, mutta Puolustusministeriön melko selkeästi esitetyn tehtävälistan löysin, https://www.defmin.fi/ministerio/tehtavat_ja_tavoitteet#5fb1ee32
No tuossahan tulee itsellekin mieleen se joka itseäni ihmetytti, kun 1990- luvun loppupuolelta alkaen vuoteen 2011 silloinen ulkoministeri yhteistyössä silloisen ylipäällikön ( 1990 -luvulla ulkoministerin ) kanssa ajoivat Suomen jalkaväkimiinojen kieltolakia kuin käärmettä pyssyyn ( eduskuntahan senkin lopullisesti hyväksyi). Ei siinä puolustusministerillä silloin ollut paljon sanottavaa. Hänen piti hyväksyä se, että Suomen 1 300 km rajaa puolustetaan jatkossa muulle maailmalle esimerkillisesti ilman jalkaväkimiinoja. Paljonkohan Suomen esimerkki on Ukrainan sodassakin vaikuttanut, puhumattakaan Irakista ja Afganistanista ?
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä näin EU- pöydissä. Käytännön toimin kuitenkin Ukrainalle vain pitäisi saada kiireesti lisää tarvittavaa aseistusta juurikin EU: n suurilta johtavilta jäsenmailta.
Ilmoita asiaton viesti