Pyörähtikö Naton ja EU:n isot pyörät ?

Eilen ti 10.1.2023 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Eurooppa-neuvoston Charles Michel sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen allekirjoittivat Naton pääesikunnassa kolmannen yhteisen julistuksen yhteistyöstä ( third Joint Declaration on NATO-European Union cooperation ).

Julistuksen englanninkielinen teksti löytyy oheisesta linkistä:
https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_210549.htm

En ole vielä löytänyt tuosta suomennettua versiota. Jos haluaa tuon voi ”myllyttää” suomeksi pala kerrallaan google-kääntäjän kautta.

Mielenkiintoista on, että tuo julistus julkaistiin välittömästi Ruotsin Sälenin turvallisuuskonferenssin jälkeen. Sälenissähän esiintyi myös mm. Naton pääsihteeri ja Suomen puolustusministeri Pekka Haavisto. Haavistohan ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson antoivat tiukkaa viestiä Turkin suuntaan ( ”seinä on tullut vastaan” ). Samalla nämä antoivat ymmärtää, että niin Suomella kuin Ruotsilla on mm. USA:n ja Iso-Britannian kanssa ”Plan B” siltä varalta, että Turkki ja Unkari jatkavat meidän poliittista kiristämistään ja, että Suomi ja Ruotsi joutuisivat Venäjän suunnan sotilaallisen painostuksen kohteeksi.

Tuon julistuksen tekstistä löytyy myös pitkästä aikaa maininta EU:n Strategisesta Kompassista ( EU Strategic Compass ), joka mainitaan yhdessä parhaillaan päivitettävänä olevan NATO Strategic Concept -ohjelman yhteydessä.
Viimemainitun tavoite on määrittää mikä Nato on vuonna 2030 ( NATO 2030 agenda ).

Mielenkiintoista on tuossa julistuksessa on kohta 13. jonka ensimmäinen virke google-kääntäjällä ”myllytettynä” kuuluu:

”Allekirjoittamalla tämän julistuksen viemme Naton ja EU:n kumppanuutta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä kaikkien Nato-liittolaisten ja EU:n jäsenvaltioiden kanssa, täyden keskinäisen avoimuuden hengessä ja omien järjestöjemme päätöksenteon riippumattomuuden mukaisesti ja rajoittamatta turvallisuuden ja puolustuksen erityisluonnetta.”

Tämähän koskee konkreettisesti myös EU-maita Ruotsia ja Suomea, vaikka eivät ole vielä virallisesti Nato:n jäseniä.

Tuon julistuksen henki kuvastaa myös osaltaan sitä Naton ja EU:n lähentymistä ja epäluuloisuuden vähentymistä, jota vielä muutama vuosi sitten mm. Jens Stoltenbergin puheissa oli havaittavissa. Nyt ollaan selkeästi samalla puolella aitaa. Ja tuohan se ottaa Putinia ”pattiin”. EU:n , Naton, UK:n ja USA:n keskinäisten suhteiden hajottaminen ja kiilojen lyönti näiden väliin, ei mennyt niin kuin Strämsössä.

Kannattaa myös katsoa oheisestä linkistä Charles Michelin, Ursula van der Leyenin ja Jens Stoltenbergin lehdistötilaisuus liittyen julistukseen:

Taas kerran Nato:n pääsihteeri nosti puheessaan esiin Suomen ja Ruotsi Nato-jäsenyyden.( ks. kohta 3:50 – 4:10 ).

Saas nähdä koska meillä Suomessa kuulemme poliittisen johdon kommentteja tästä, mielestäni melko merkittävästä, julistuksesta.

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu