Risto E.J. Penttilä näki eteenpäin ilman perinteisiä rasitteita

Hesarissa on tänään julkaistu mielenkiintoinen artikkeli Risto E.J. Penttilästä ja hänen kyvyistään ennakoida tuleva tilanne.

”Oraakkeli ennustaa taas, Risto E. J. Penttilä kertoi jo ennen sotaa hämmästyttävän tarkasti, miten Suomi hakisi pian Natoon. Mitä seuraavaksi? On aika kuulla uusi ennustus.”

Marko Junkkari HS, 2:00 | Päivitetty 7:26 ,
Juttu näkyy vain tilaajille.

Tuosta Junkkarin jutusta tuli muutama asia mieleen. Laitan ne täällä näkyviin, kun Hesarissa en saanut kommenttiani lävitse:

Kyllähän Risto E. J. Penttilän puheissa on ollut jo pitkään havaittavissa tietynlaista EU:n organisaation kriittisyyttä. Ja täytyy kyllä sanoa, että kun peilaa EU:n toimintaa Ukrainan sodan aikana ja jo sitä edeltävänä aikana, Penttilän EU -kritiikissä on ollut perusteita. EU:ta vaivaa edelleen se yhteisen vahvan johtajuuden puute. Vaikka olen vahva EU:n kannattaja, minun on myönnettävä, että Penttilän havainnot EU:n heikkouksista ovat perusteltuja. Asialle pitää vähitellen tehdä jotakin.

Hieman kyllä EU-kansalaisena hävettää, että taas, jo ainakin kolmannen kerran, USA joutuu kokoamaan lännen rivit Euroopassa. Tokihan hajaannus EU:ssa olisi voinut olla pahempikin. Auta armias mikä tilanne olisi ollut, jos USA:n edellinen presidentti olisi nyt siellä vallassa.

Ihmetellä täytyy myös sitä, että niin EU:n, EU-maiden kuin meillä Suomenkaan poliittisen eliitin piireissä ei 15 viimeisen vuoden aikana ole osattu tai ei ole haluttu lukea Putinin selkeiden puheiden ja operaatioiden synnyttämiä ennusmerkkejä. Eikä ole osattu varoituksista huolimatta nähdä Venäjän kaasu- ja muun energiariippuvuuden riskejä.

Tokihan EU:n puolella nähtiin Venäjän maakaasu halvempana vaihtoehtona kuin amerikkalainen LNG -kaasu. Miksei Euroopassa olisi hyödynnetty halvempaa energiaa ? Varsinkin, jos kukaan ei uskonut, että Venäjän Putinin hallinnon kanssa EU:n ja Lännen sukset menisivät todella ristiin.

Kuitenkin tavalliselle kansalaisellekin oli jo em. ennusmerkkien mukaan pitkään selvää, että Putin tavoittelee määrätietoisesti Venäjälle Neuvostoliiton entisiä etupiirejä ja suurvalta-asemaa Kiinan sekä USA:n joukossa. Länsi antoi Venäjän edetä pienin askelein kohti tavoitettaan etupiiriensä luomisessa. Venäjälle muodostui näin harhakuva siitä, että Länsi on heikko eikä kykene laittamaan Venäjän laajentumiselle vastaan.

Risto E.J. Penttilä on niitä harvoja suomalaisia globaalin poliittisen tilanteen ja kehityksen seuraajia, jotka osaavat tehdä oikeita johtopäätöksiä ja uskaltavat nostaa ne esiin. Tyypillistä esimerkkinä meikäläiselle perinteiselle poliittiselle keskustelukulttuurille on se, että tuon joulukuun alun Penttilän ulostulon jälkeen pitkänlinjan kansanedustajat ja nykyiset mepit Heinäluoma ( sd ) ja Pekkarinen ( kesk ) kommentoivat naureskellen Penttilän ennustetta. Eipä ole Heinäluoman ja Pekkarisen suunnasta sen jälkeen paljon kuulunutkaan mitään.

+9
markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu