Sergei-It-tykki , vanhassa vara parempi – kaikki keinot käyttöön
Suomi on median julkaisemien tietojen perusteella lahjoittanut jonkun määrän alun perin neuvostoliittolaisia Suomeen hankittuja 23 Itk 61 ”Sergei” ( venäl. ZU-23-2) kaksoisilmatorjuntakanuunoita Ukrainalle.
Tuo on minusta hyvä veto puolustushallinnolta. Rahallisesti tykkien arvo ei liene enää kovinkaan suuri, mutta tulen teholtaan tykit ovat vielä arvokkaita niin ilmamaaleja kuin pehmeitä pintamaaleja vastaan.
Näkyyhän näitä ”vanhoja” tykkejä edelleenkin myös Venäjän asevoimien vaunuihin asennettuina Ukrainan sodassakin. Tulinopeudeltaan tykki on ”raju peli” , 2 x 17 laukausta sekunnissa. Ampumatarvikkeina panssariammuksia, panssarisytytysammuksia ja sirpalekranaatteja sopivasti patruunavyöhön sekoitettuna. Ampumatarvikkeita aseisiin löytynee vielä mittavasti maailmalta. Oma kokemukseni noista ampumatarvikkeiden toimintavarmuudesta oli kiitettävä. Eipä tullut monestikaan ”laukeamatonta”. Venäläinen osasi ainakin ennen tehdä laatutavaraa kun aseista ja ampumatarvikkeista oli kyse.
Tämän tykin merkitystä ilmatorjunnassa on vähätelty lännessä jo 70 -luvun puolelta alkaen. Kuitenkin, mm. Persian lahden ensimmäisessä sodassa 1991 brittilentäjien suurimpia stressejä oli suorittaa matalalentohyökkäyksiä lentokentille irakilaisten 23 mm tykkien valojuova-helvetin lävitse. Ainakin yksi Tornado-hävittäjä ammuttiin todistettavasti ZU-23-2 -tykin osumalla alas. Myös amerikkalaisilla A-10 rynnäkkölentäjillä oli karvaita kokemuksia ”Sergein” tulen tehosta.
Taitaa olla niin, että edelleen, tällä kertaa venäläiset lentäjät, kunnioittavat ”Sergein” tykin putkien suusta lähteviä panssariammuksia ja kranaatteja. Mieluummin lentäjä laukaisee lastinsa hieman kauempaa ja väistää, kuin ajaa kohti tappavaa valojuovapilveä, josta selviäminen on todennäköisyyslaskentaa. It-ammuksia ja -kranaatteja kun ei voi harhauttaa soihduilla, silpuilla eikä elektronisella häirinnällä. Kukaan ei ole vielä keksinyt, miten ammuksen ballistista lentorataa voitaisiin häiritä.
Em. kirjoituksen taustaksi todettakoon, että ole taustaltani myös entinen laivatykistöupseeri.
Ilmoita asiaton viesti
Eräässä Afganistanin myöhemmästä sodasta kertovassa dokumentissa kerrottiin, kuinka afgaanisissit raahasivat Sergei-tykin parin kilometrin korkeuteen vuoristoon ja piinasivat tykillään USA:n armeijan huoltokuljetuksia. Tykki oli vieläpä niin taitavasti sijoitettu ja naamioitu, ettei sitä saatu tuhotuksi suorin ilmaiskuin. Sergei hiljeni vasta, kun erikoisjoukot tekivät jalkaväkioperaation sitä vastaan.
Täsmennettäköön Sergein arvoa IT-toiminnassa sen verran, että yhdellä tykillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä ilmatorjunnassa rynnäkkökoneita tai hävittäjiä vastaan, koska tykin manuaalinen suuntaus on liian hidasta. Se sijaan esim. kymmenellä tykillä voidaan lentokoneiden reitille ampua terässulkua, jos ennakko vain osuu kohdilleen.
Juurikin näin saatiin Irakissa muutama koalition kone alas.
Hitaisiin kohteisiin tai kiinteisiin maamaaleihin Sergei on edelleen kuranttia tavaraa.
Vanhatkin aseet ovat hengenvaarallisia.
Tykit eivät ole kuitenkaan vielä ilmatorjunnassa historiaa. Tutkaohjattavat ja sähköservoin toimivat GAU-8 tai 12 tyyppiset Gatling-tykit ovat osa esim. lentotukialusten lähitorjuntaa. Niillä luodaan lähestyvän objektin lentoreitille terässeitti, jossa voi samanaikaisesti olla satoja erikaliberisia luoteja tai kranaatteja. Koska tulta ohjaa tietokone ihmisen sijasta, tuli on samalla tappavan tarkkaa, eikä kuten Neuvostoliiton aikaisten pommittajien konekivääriampujilla, joille kukaan ei ollut kertonut magnus-ilmiöstä, luodin lentoradasta tai ennakon ottamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Osa Suomen Sergei-tykeistä modernisoitiin Suomessa. Virossakin on Sergei käytössä.
Suomen pitäisi mielestäni ehdottomasti tehdä iso tilaus Stingereitä. Mm. paikallisjoukot tarvitsevat niitä ehdottomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomea pidetään kenttätykistön suurvaltana.
Uutisointia
2022
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/8c608bff-6d93-40fb-9166-28008edd07a7
2017
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005041537.html
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään vielä pari vempelettä 88 mm RMB, jota käytettiin täällä mm Lohtajan maaliammuntaan ja Sveitsiläinen Oertlicon 33 mm, kaksipiippuinen automaatti ja max tulinopeus 1100 laukausta minuutissa, onkohan vielä jäljellä, toimisivat hyvin Ukrainassakin.
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että Ukrainassa Sergeitä käytetään likimainkaan oppikirjatyyppisesti ilmatorjuntaan. Sikäläinen sodankäynti näyttää olevan Venäjän suunnalta jonkinlaista ”etätaistelua”, jossa raskasta epäsuoraa tulta ammutaan sinne sun tänne, myös siviilikohteisiin. Kiinnostaako Venäjää edes tavoitella ilmaherruutta, jonka saavuttamista ukrainalaiset voisivat Sergeillä häiritä?
Kuten J-P Kosonen ohessa toteaa, Sergei pärjää pinta-ammunnassa ”piiskatykkinä” hyvin. Se on pienen asuntovaunun painoinen, eli suhteellisen kevyt käsiteltävä ajoneuvon perässä tai muutaman tykkimiehen voimin. Onko sellaista Sergei-koulutuksen saanutta reserviläistä, jonka sormet eivät edes hiukan syyhyäisi kokeilemaan tykkitulen vaikutusta kuorma-auton kylkeen?
Tulivoiman kääntöpuoli on se, että Sergei on ahne kranaattisyöppö. Kiirettä pitää lataajilla varsinkin, kun Sergeissä ei ole lainkaan kertatulen asetusta. Ukrainassa tarvitaan viimeistään noiden suomitykkien myötä tuhansittain 23-millisiä ammuksia. Mistä niitä saa?
Ilmoita asiaton viesti
Sergeillä ei ole mitään virkaa it-tykkinä.
Asekoulussa tuli sen kanssa värkättyä ja ammuttua.
Ennen kuin tähtääjä ehtii tarttumaan käsiveiviinsä, lentokone meni jo ohi.
Jalkaväkiaseena se toki käy maamaaleja vastaan ja tulinopeus on suuri.
Kerran polkaisee polkimeen, niin molemmat lippaat on tyhjät, ja piiput jäähtymään vesikaukaloihin, ja toinen piippupari tilalle.
Muinaismuisto Sergeillä on työllistävä vaikutus.
Sodankäynnissä se on yli-ikäinen lelu.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko nyt ihan varma? Jos olisin kopteripilotti, niin kyllä minä varoisin tuollaisen muinaismuiston tulitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä noita oli laivastossa ihan automatisoituina 80 luvulla. Ei tarvinnut käsin veivata.
droneja vastaan kelpo peli.
Ilmoita asiaton viesti
Sandstedtin ja Rautomäen kommentit ovat tämän keskustelun ”essonbaari”.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyaikaan Suomessa on tuhkatiheässä it-asiantuntijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Niin… milloin atk mahtoi vaihtua it:ksi? Se moninkertaisti eksperttien määrän.
Ilmoita asiaton viesti
Vieläköhän varastossa olisi atk-tykkejä 🙂
Ilmoita asiaton viesti