Suhteet Kiinan, Venäjän ja Lännen kolmiossa

Suomalaisesta mediasta löytyy taas mielenkiintoisia näkökulmia siitä, minkälainen maailmankuva kadun kansalaisilla on Venäjällä suhteista Kiinaan ja toisaalta Länteen sekä siellä erityisesti USA:han. Kovasti venäläiset ( heitä vajaat 140 miljoonaa suuressa maassaan ) tuntuvat luottavan 1 400 miljoonana asukkaan Kiinaan ja yhteistyöhön Kiinan kanssa. USA sen sijaan nähdään riistäjänä, sodan lietsojana, maailman poliisina sekä himoitsemassa Venäjän rikkauksia.

YLE:n eilisessä ( 11.3.2024 ) Uutispodkastissa YLE:n Kiinan kirjeenvaihtaja Mika Hentunen ja juontajana Marleena Pelli käsittelivät Kiinan sisäistä tilannetta ja miten siellä suhtaudutaan ulkomaalaisten sekä myös omien kansalaisten valvontaan sekä länsimaisten yritysten toimintaedellytyksiin Kiinassa.

ks.

1. YouTube, Daniil Orain 1420 , 100 Russians choose between China and USA:
https://www.youtube.com/watch?v=djAzRbOVJPo ,
ja katso täältä mm. minkälainen kuva nuorella venäläisellä on USA:n ja Hitlerin Saksan välisistä suhteista toisessa maailmansodassa ( Great Patriotic War ) kohta 4:59 – 5:09. ( ”Ever since they (USA ) supported the Germans during the Great Patriotic War”.)

2. YLE Uutispodkast, ”Kiinan kyttäyskoneistolla on yhä paremmat keinot vakoilla ulkomaalaisia”, Mika Hentunen , Marleena Pelli:
https://areena.yle.fi/podcastit/1-67829309

Näistä voi jokainen sitten rakentaa vision siitä, miten suhteet ulko-, turvallisuus- ja talouspoliittisessa kolmiossa Venäjä – Kiina – Länsi ( USA ) tulevat jatkossa kehittymään ja mihin meillä Lännessä kannattaisi etukäteen varautua. Kiinan osalta voi pohtia, mahtaako maassa länsimaisilla yrityksillä olla jatkossa toimintaan liittyviä poliittisia riskejä bisneksien pyörittämisessä ja investoinneissa ? Siinä ehkä Venäjältä saadut viimeisten vuosien kokemukset voivat toimia referenssinä ( vertailukohtana ).

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu