Toisen kierroksen vaalitentit , nyt asiaan ja konkretiaa

Nyt avainasemassa tulevissa 2. kierroksen vaalitenteissä ovat tenttejä pyörittävät juontajat.

Presidentin vastuualueeseen kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä ylipäällikön tehtävät. Siksi onkin tärkeää, että vaalitenteissä poraudutaan syvälle ja konkreettisesti näihin alueisiin. Paljon on ensimmäisellä vaalitenttikierroksella jäänyt vielä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sanomatta.

Niin sanotut arvokeskustelut ja sosiaaliset jutut voi jättää tällä kertaa vähemmälle.

Globaalissa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtuu näinä aikoina lähes päivittäin merkittäviä muutoksia ( Gaza, Ukraina, Punainen meri, Unkari, Slovakia Taiwan, Iran, Syyria, Jordan, Turkki, Itämeri, Arktinen alue, Afrikka, … ), uusia tilanteita syntyy jatkuvasti ja niihin on reagoitava lyhyillä varoitusajoilla. Nämä muutokset koskevat myös Suomeakin, niin itsenäisenä kansakuntana, kuin Naton, YK:n ja EU:n jäsenmaana. Suomen on oltava jatkuvasti valmiina ottamaan osaltaan kantaa asioihin. Suomella on myös oltava valmis vuosien päähän ulottuva strategia, jonka mukaisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa viedään eteenpäin.

Toivoa sopii, että tulevissa presidenttitenteissä juontajat keskittyvät näihin em. asioihin niin, että saamme edes jonkinlaisen konkreettisen ( ei siis mitään perinteisiä ympäripyöreyksiä ) kuvan siitä, minkälaisella strategialla tuleva presidentti lähtee Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ohjaamaan.

Ylipäällikkyyden osalta juontajilta toivotaan sitä, että ehdokkaat saadaan ottamaan konkreettisesti kantaa ylipäällikön tehtäviin, varsinkin siinä tapauksessa että kv-tilanne kiristyy entisestään. Sehän kertoo osaltaan, kuinka ehdokkaat ovat henkisesti valmistautuneet tuleviin tilanteisiin. Paineet saattavat olla joskus kovia.

Tasavallan presidentin tehtävät Puolustusvoimien ylipäällikkönä:

ks. https://www.presidentti.fi/presidentin-toimi/tehtavat/#Puolustusvoimien%20ylip%C3%A4%C3%A4llikk%C3%B6

Tuon saa kansalainenkin lukea muutamaan kertaan, jotta asia konkretisoituisi.

Eikä kai sitäkään tule unohtaa, että miten varmistetaan presidentin ja pääministerin välinen tiedonkulku ja se, että kaikki ymmärtävät roolinsa. Tuotakin voisi ehdokkailta tentata.

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu