Vety pelastaa kaiken, mutta miten ?

Tänään, ke 29.12.2022, Kalevassa oli mielenkiintoinen artikkeli koskien vedyn hyödyntämiseen energian lähteenä:

”Vetyputkiverkosto iso haaste”, toimittaja Pasi Klemettilä ( netissä tämä Kalevan artikkeli näkyy vain netti-Kalevan tilaajille ).

Artikkelissa Oulun Yliopiston Terästutkimuskeskuksen ( CASR ) professori Jukka Kömi avaa niitä haasteita, jotka liittyvät vedyn kuljettamiseen putkistoissa. Vedyn ja sen kuljettamiseen ja varastoimiseen käytettävien putkien sekä säiliöiden materiaalien yhteensovittaminen näyttää oleva vielä melkoinen haaste. Eräs niistä haasteista on ns. HCI (Hydrogen Induced Cracking ) Vedyn aiheuttama krakkaus (HIC) on märkä-H2S-krakkauksen muoto, joka syntyy yleensä metallien korkeasta vetypitoisuudesta. Tämän ilmiön hallitseminen saattaa aiheuttaa mittavia kustannuksia.

ks. tarkemmin esim: https://www.bing.com/search?q=hydrogen+HIc&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=hydrogen+hic&sc=10-12&sk=&cvid=318237071CF3417396E888887874AE65&ghsh=0&ghacc=0&ghpl=

Professori Kömi heittääkin ajatuksen siitä, että vedyn energia muutetaan vedyn valmistuspaikassa paikan päällä sähköksi ja johdetaan sitten käyttäjille sähköenergian muodossa. Tästä syntyykin sitten mielenkiintoinen näkökulma sille visiolle, että Pohjanlahden ja Perämeren alueelle rakennettaisiin tuhannen kilometrin vedynsiirtoverkko vuoteen 2030 mennessä ( siis seitsemässä vuodessa ! ).

Tuota artikkelia lukiessa tuleekin mieleen, että ennen kuin taas poliittisella rintamalla vihersiirtymän innostuksessa ja huumassa sekä joidenkin intressiryhmien rahoituksen pikavoittojen saalistuksen hengessä rynnätään tekemää mittavia rahoituspäätöksiä ( joidenka kustannukset perinteisesti lankeavat veronmaksajille ja kuluttajille ), niin todella perehdyttäisiin vedyn käytön, siirron ja varastoinnin kokonaisuuteen sekä niihin liittyviin teknisiin reunaehtoihin. Ettei sitten tulisi taas niitä yllätyksiä.

Muutamia googlaamalla löytyneitä linkkejä aiheeseen liittyen:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/vetytutkimuksen-asiantuntijat-median-kaytettavissa-hiilidioksidipaastojen-vahentaminen-vaatii-siirtymaa-kohti-vetytaloutta?publisherId=57858920&releaseId=69953126

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163901/VNTEAS_2022_21.pdf?sequence=1&isAllowed=y ,
huom.
Tässä sivu 143 alaosa ja huomaa, että tässä selvityksessä ei puhuta mitään em. HIC -ilmiöstä, joka näyttää olevan metallurgian asiantuntijoiden mukaan yksi suurista vedyn siirron ja varastoinnin haasteista.

https://www.bing.com/search?q=hydrogen+HIc&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=hydrogen+hic&sc=10-12&sk=&cvid=318237071CF3417396E888887874AE65&ghsh=0&ghacc=0&ghpl=&ntref=1

”hydrogen HIc” -haulla sain 52 700 osumaa.

Eli kyllähän tämä HIC -ilmiö näyttää olevan hyvinkin tunnettu.

markkulehto
Kokoomus Oulu

Komentaja evp, kannatan aitoa yrittelijäisyyttä, vastustan keinotekoisia tukiaisautomaatteja, kansakunnan turvallisuuden peruspilarit on pidettävä pystyssä, energian tuotanto tulee perustua todellisiin, taloudellisesti kannattanviin ja toimiviin vaihtoehtoihin, Pohjois-Suomen infran kehittämisellä luodaan edellytykset koko maan kattavalle ja kannattavalle yritystoiminnalle ja pidetään koko maa-asuttuna sekä puolustettavana. Hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset tulee perustua tosiasioiden tuntemiseen, tunnustamiseen ja vaihtoehtojen aitoon punnitsemiseen. Kannatan yhtenäistä ja vahvaa Eurooppaa. Vapaus, ml. sananvapaus, on puolustamisen arvoista. Suomi kuluu mielestäni länsimaiseen kulttuuriyhteisöön, jossa tunnustetaan länsimaisia arvoja. Näitä arvoja olen itse valmis puolustamaan.
Joka päivä oppii aina uutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu