Donald Trumpin populismi vaalien kynnyksellä

 

MAKE AMERICA GREAT AGAIN on ollut Trumpin vaalislogan, joka siivitteli  hänet vaalivoittoon. Suositun demokraattipuolueen Barack Obaman kausi vaihtui karnevaaleihin. Obaman jälkeen on Yhdysvalloista  kuultu kummia ja toinen toistaan värikkäämpiä kannanottoja.   Silti osan  mielestä Trumpin valinta on ollut juuri oikea ja hänen poliitikkansa kannatettavaa, vaikka painokkaasti on myös Trumpin politiikkaa vastustettu.

Vaalit ovat kiinnostavia monesta syystä. Vaaleissa politiikka ja vaalikandidaatit astuvat kulissien takaa ainakin vähäksi aikaa esiin estradeille ja etenkin viihteen Yhdysvalloissa parrasvaloihin saakka. Shown olemus on ilmeinen etenkin Trumpin aikana, mikä on entisestään karnevalisoinut vaaleja.

Yhdysvaltojen vaalit ovatkin olleet entisestään Euroopasta katsottuna vähintäänkin kirjavia. Trump on mullistanut totutun poliittisen puhetavan. Todellakin Trump on kajonnut politiikkan traditioihin ja perinteiseen presidentilliseen arvokkuuteen pysyvästi. Trump-ilmiössä on toki kyse toisaalta hänen persoonastaan ja toisaalta hänen ilmeisen populistisessa politiikassaan.

Populismi on muotitermi, trendi, josta puhutaan. Kuitenkaan populismi ei ole uutta. Kiinnostavaksi populismin tekee sen yleistyminen, kannatuksen nousu ja kaiketi sen hyväksytyksikin tuleminen. Kaikkiaan on kiinnostavaa tutkia ja kysyä, kuinka nykyaika on otollinen laajalle populismin kannatukselle ja onko käymässä niin, että populismi on aitoa todellista aatetta ja että populismi kantaa politiikassa eteenpäin. Euroopan populismissa ja populistisissa liikkeissä on tapahtunut huomattavaakin kannatusta. Tästä esimerkkejä ovat olleet Heiderin oikeistopopulismi Itävallassa, Berlusconi Itävallassa, Ranskassa Le Penit.

Yhtenä ilmiönä Trumpin valtaannousussa on ollut Tumpin median käyttö, mikä on myös ominaista populismille. Tiedetysti Trump persoonana on hyvin tavoin poikkeuksellinen hahmo ja siksikin Trump kiinnostaa mediaa ja yleisöä. Trump on pujahtanut politiikkaan kulissien takaa, liike-elämästä ja tositeeveestä. Lieneekö niin, että vain Yhdysvalloissa Trumpin kaltainen henkilö voi valloittaa Amerikan, ja muuttaa poliittisen normin, poliittiset käytöstavat ja retoriikan niin että ei ole paluuta perinteiseen? Vai lieneekö? Tarkastelen tätä kysymystä ennenkaikkea populismin kannalta, mitä näen Trumpin politiikassa suuresti. Kaikkiaan Trump on poliitikkona tyystin jotain muuta, mihin perinteisesti on totuttu. Trumpia on vaikeaa tai mahdotonta irrottaa tosi-teeveen taustaan, röyhkeydestään ja populismistaan.

Trumpin esiinmarssi ja hänen politiikkansa kiteytyy moniin populismin piirteisiin, kuten vastakkaisten aatteiden torjuntaan ja oman aatteen ja itsensäkin erinomaisuuteen. Trumpin tapa toimia ja käydä keskustelua on sanotusti ollut perin epätavanomaista.  Trumpin populismi on perustunut yksioikoiseen viestintään joka puhuttelee suurta väestönosaa, yksinkertaisiin vaalilupauksiin sekä väitteisiin, joista muodostetaan myyviä vaalipuheita ja joihin äänestäjät myös lankeavat.

Onko avattu Pandoran lipas? Myös kysymys, onko tavanomaiseen ja perinteiseen Yhdysvaltojen poliittiseen kulttuuriin ja poliittiseen puheeseen paluuta, on alati mielenkiintoinen ja avoin. Kenties, mikäli Joe Biden voittaa vaalit, poliittinen suunta ja politiikan tapa toimia kääntyy edes jossain määrin perinteisemmäksi. Trump presidenttinä ja hänen karikatyyrinsä jäisi Yhdysvaltojen historiaan yhdeksi kirjavaksi lehdeksi. Edessä  olisi  jonkinmoinen paluu perinteiseen yhdysvaltalaiseen politiikkaan – ainakin toistaiseksi.

Kirjoitus on osin kummunnut kirjoittajan osallistumisesta Turun yliopiston USA:n presidentinvaaleja koskevasta U.S. Presidental Election- kurssista ja blogin kirjoittamisen omaehtoisesta tehtävästä.

Marko Mäkinen

Hei! Olen salolainen yhteiskunnasta ja politiikasta kiinnostunut keski-ikäinen tutkinto-opiskelija Turun yliopistossa. Pääaineenani lueskelen sosiaalitieteitä, sivuaineisiini lukeutuvat mm. valtio-oppi, poliittinen historia, psykologia. Yhteiskunnallisten ilmiöiden ja politiikan kiinnostuksen lisäksi kirjoittaminen on mielekästä. Harrastuksiini lukeutuu myös mm. ajoittainen bridgen ja videopelien peluu sekä juokseminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu