Biden ei anna Ukrainaan MQ-1C Gray Eagle droneja, en antaisi minäkään

”Wall Street Journal reports that Biden has turned down a Ukrainian request for MQ-1C Gray Eagle drones.”

Kyseessähän on kuvan kaltainen ilma-alus, lähes hävittäjän kokoinen ja yhtä toimintakykyinen ilma-alus.

(Kuva: WSJ)

Nyt kun Ukrainan lista missä pyydetään materiaali apua sodassa Venäjää vastaan on todella isolla skaalalla tehty niin on aivan selvää että ihan kaikkea ei aleta tarjoamaan.

Kyseinen ilma-alus jota droneksi myös voidaan kutsua on jo sen luokan laite että se tarvitsee toimiakseen isot järjestelmät maahan ja koulutetun joukon sekä muita ylläpitojärjestelmiä.

On myös erittäin suuri vaara että tämän laitteen ja sen järjestelmien tietoja ja komponentteja voisi päätyä vääriin käsiin.

En todellakaan moisia laitteita pistäisi itsekään Ukrainaan tällä hetkellä. Jos Ukraina olisi NATO maa niin sittenhän asia olisi aivan toinen.

Pitää huomioida että Ukraina pyytää nyt kaikkea mahdollista ”karkkikaupasta”, lähinnä Yhdysvaltojen arsenaalista. Sinne pitää lähettää edelleen reilusti aseita ja järjestelmiä jotka on heidän helppo ja nopea ottaa käyttöön, kouluttaa joukkoja niitä käyttämään ja jatkaa taistelua. Ihan kaikkea ei voi ”karkkikaupasta” antaa.

Epäsuorantulen järjestelmät, a-tarvikkeet sekä tiedustelutietojen antaminen Ukrainalle on tällä hetkellä ensiarvoisen tärkeää.

Ei pidä unohtaa myös siviileiden avustusta näin talven kynnyksellä. Kun kotijoukot jaksaa niin taistelija voi ilman sitä huolta jatkaa taistelua venäläisiä vastaan.

Dronet eli  Unmanned Aerial Vehicle , miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät on hyvin laaja skaala erilaisia järjestelmiä joilla voidaan tehdä tiedustelua, ohjata epäsuoraa tulta, tehdä erilaisia iskuja (mm ns itsemurhadroonit) sekä droonit joissa oma asejärjestelmä. Veikkaan että ukrainalaisille olisi tarjolla monia muita erilaisia droneja. UAV-laitteet käsittää ison valikoiman tähän tarkoitukseen ja niiltä on myös monella muullakin maalla kuin Yhdysvalloilla. Se ei ole ainut ”karkkikauppa” mikä on auki…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu