Tekijä vai tekoväline, taas kun uutisoidaan näistä ikävistä tapauksista.

Palatakseni tähän ampumistapaukseen jossa nuori, 12-vuotias henkilö päätyi sitten revolverityyppisellä aseella ikävään tekoon, riisti toisen hengen ja haavoitti kahta vaikeasti.

Sen enempää en ala tätä purkamaan vaan sitä että oliko se tekijä vai tekoväline joka teki.

Huomio kiinnittyy siihen että ”tukkanuottasilla porukka” on jo kieltämässä ensimmäisenä kaikki ampuma-aseet, se on aina näissä se ensimmäinen reaktio, mikä on odotettu.

Sitten on se realisimi että tekoväline, oli se vaikka teräase, ampuma-ase, astalo, tiiliskivi, putkenpätkä, nyrkkirauta tai mikä hyväjään, niin, nämähän ei tee yhtään mitään vaan se tekijä on siinä käsivarren päässä, ihminen itse. Oli sitten lapsi, aikuinen tai vanhus, ihminen siinä tekovälinettä käyttää. Ikäviä nämä on aina, oli se ollut suunnitelmallista tai muutoin tehtyä niin tehtyä ei tekemättömäksi saa eikä uhrien omaisien tuskaa voi kuin arvailla, en toivo kenellekkään.

Mutta palatakseni kysymykseen…pitäisikö tässä keskittyä tekijään ja syyt ja seuraukset miksi näin kävi, ehkä auttaa myös häntä tämän jälkeen elämässä eteenpäin vai aletaanko tässä metsästämään kaikenlaisia tekovälineitä jokaisen kaapista ja pankon ylisiltä…?

Edelleen, jos olen oikein ymmärtänyt niin tämä revolverimallinen ase (mikä on yllättävän helppo ihan nuoren ladata ja käyttää …) on ollut lähiomaisen, niin iso vastuu siitä välineestä siirtyy nyt aseen omistajalle, miksi se oli lapsen saatavilla?

Palatakseni näihin muihin esittämiini välineisiin : ”teräase, astalo, tiiliskivi, putkenpätkä, nyrkkirauta…” ja mitä muita keksittekään, niin näitähän saa kuka tahansa mistä tahansa ja kun tekijällä on moinen tekoväline niin se keskustelu ei siihen välineeseen niinkään painotu, mutta kun se on ampuma-ase niin keskustelu painottuu lähes joka kerta vain siihen…ja aletaan miettimään kuinka näiden lupakäytäntöjä vaikeutetaan tai muutoin alan harrastajien toimintaa vaikeutetaan.

Jos kyseessä olisi nyt ollut vaikka se tiiliskivi, niin tuskin niiden määrää vähennetään…

Ei tässä sen ihmeempää, edelleen kun minusta se tekijä on on se tekijiä, väline on mikä se sitten on, ikäviä nämä aina on.

Sinänsä alle viisitoistavuotias saisi minun mielestä olla rikosvastuussa…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu