Sammio
Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Parhaat blogit kerran viikossa – tilaa uutiskirje tästä –>

Ukrainan sodan 100. päivä ja loppua ei näy

Tämä sota tulee kestämään vuosia tai se laajenee..

Venäjän sotakone yskii, kovin kärki on kadonnut taistelujoukoista, Ukraina saa jatkuvasti lisää länsimaista arsenaalia taistelukentälle vaikka Venäjä uhkailee länsimaita asetoimitusten takia.

Suomen Talvisota kesti 105 päivää. Suomea vastaan kohdistui suuremmat voimat koko n 1300 km rajan pituudelta. Suomalaisten tappiot oli n 23 000 sotilasta ja Venäjän (silloinen Neuvostoliitto) tappiot oli n 150 000 sotilasta. Suomi pysäytti Kommunistisen suurvallan, rauha solmittiin paperilla ja taisteluissa pidetyt alueet menetettiin paperilla, diktaattori Stalin oli nöyryytetty.

Tottakai sodan välineet on muuttunut, kybersotaa, ohjuksia ja muuta mitä nykysodiasa on. Mutta edelleen kuten silloin; mekanisoidut joukot ja jalkaväki tässä on isossa roolissa edelleen, mies miestä vastaan vaikka Venäjä pommittaa siviilejä niin kuin se pommitti Talvisodan aikanakin.

On verrattu Ukrainan sotaa myös Suomen Talvisotaan. Yhtäläisyyksiä löytyy mutta Ukrainan sodalla on menossa vasta alku:

 

”Venäjän hyökkäysota Ukrainassa on tänään kestänyt sata päivää.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sodan aikana Venäjän haltuun ovat jääneet muun muassa Hersonin, Melitopolin ja Mariupolin kaupungit.

Sodan alussa Venäjä yritti tuloksetta saada vallatuksi Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Epäonnistuttuaan tässä Venäjä otti päätavoitteeseen Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” vapauttamisen.

Tämä on johtanut raakoihin pommituksiin Itä-Ukrainassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina, että Venäjä pitää nyt hallussaan viidesosaa Ukrainasta.

Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla. Päivittäin sodassa kaatuu noin sata ukrainalaissotilasta ja jopa 500 haavoittuu.” (IS 03.06.2012)

Eli Ukrainan sota on vasta alussa, nähdään vielä kuinka tämä tulee loppuvuoteen mennessä jatkumaan ja Venäjä joutuu lopulta myöntämään tämän virallisesti sodaksi kun nyt se on ”sotilaallinen erikoisoperaatio” heidän uutisoinnissaan sekä puheissaan. Toivotaan että Ukraina todella kestää Venäjän painostuksen sekä länsimaat lisää materiaalia ja a-tarvikkeita reilusti ukrainalaisille joukoille.

Sodan eskaloituminen Euroopassa on hyvin suuri.

(Kuva: Dianne/ Twitter:)

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (23)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jussina

  Kannattaa muistaa, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan jo vuonna 2014, eli sota on kestänyt jo noin 8 vuotta.

  Silloin 2014 Venäjä sai valloitettua Krimin ja suuren osan Donbasista. Ukraina sai valloitettu osan alueistaan takaisin, mutta voima ei riittänyt koko Donbasin alueen vapauttamiseen. Silloin kukaan ei toimittanut Ukrainalle aseita. Sota muuttui asemasodaksi, jonka intensiteetti vaihteli – tappioita tuli kuitenkin kaiken aikaa.

  24.2.2022 Venäjä aloitti suurhyökkäyksen valloittaakseen koko Ukrainan – sitä suurhyökkäystä Ukraina on torjunut nyt 100 päivää, sekä menettäen lisää alueita, että vapauttaen osan menettämistään alueista.

  Sodalle ei näy loppua.

  +4

  Ilmoita asiaton viesti

  • Marko Suutari
   Marko Suutari #3681797 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3681790

   Näinhän se on. 2014 sota alkoi ja länsi ummisti silmänsä.
   Nyt tämä 24.2.2022 alkanut offensiivi jatkuu koska se ei saavuttanut tavoitteitaan.
   Sota on vasta alussa.

   Tästä pitää puhua aktiivisesti jottemme unohda että Eurooppassa on menossa sota.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #3681828
    Vastaus kommenttiin: #3681797

    Krimin valtauksen mainingeissa Putte ilmoitti aivan ykskantaan, että mikäli Krimin tilanteeseen puututaan sotilaallisesti ydinase otetaan käyttöön. Tämä puri ja sama uhkailu on esillä tämän tästä. No paska valahti punttiin vähän siellä sun täällä eli toimi, tosin ei ehkä aivan täysin Putte & Co. toivomalla tavalla.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

 2. PirkkoKuu-Karkku

  Venäjän historiankirjoitus ei pidä myöskään Suomen talvisotaa sotana, vaan joinakin rajarauhattomuuksina pohjoisella raja-alueella. Tosin Ukrainan sodalla on samat tarkoitusperät kuin Suomen talvisodalla eli sodan kohteen maan hallinnon muuttaminen hyökkääjän etujen mukaiseksi. Talvisodassa jopa perustettiin ns. Terijoen hallitus. Ainakin tällä hetkellä näyttää, että Ukrainan hallinto kestää hyvin ja on toimintakykyinen, myöskin Suomen hallinto säilytti toimintakykynsä koko talvi- ja jatkosodan hyvin. Vaikeudet Suomen kohdalla tulivat vasta sodan jälkeen. Suomihan menetti yli 10 prosenttia maa-alastaan jo talvisodassa ja lisäksi koko Hangon alueen vuokralle, jopa eteläinen päärata kulki vuokra-alueen kautta. ( jopa itse olen kokenut luukkujen laittamisen ikkunoitten eteen junavaunussa). Kovasti Ukrainan hallinto vastustaa alueluovutuksia, mahtaako onnistua, meille ei onnistunut. Kovaa näyttää sota olevan Ukrainassakin, aseita heille kyllä annetaan, ei tarvitse polttopullojen varassa taistella.

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

  • Marko Suutari
   Marko Suutari #3681804 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3681796

   Venäjä ajetaan pois Ukrainasta vain jos länsimaiden asetoimituksia lisätään sekä saadaan ukrainalaiset joukot huollettua hyvin, sekä Venäjälle kohdistetut pakotteet alkaa todellakin syömään Venäjän resursseja. Nythän olemme vasta sodan alussa. Aikaa tämä vie ja mitään myönnytyksiä ei pidä roistojoukolle ja sen diktaattorille antaa.

   +2

   Ilmoita asiaton viesti

   • Tom Sundberg
    Tom Sundberg #3682375
    Vastaus kommenttiin: #3681804

    Aseapu ei näytä kasvavan sille tasolle, että Ukraina voi voittaa sodan, ainoastaan niin, että Venäjän joukkoja kulutetaan. Eikö jossain ollut, että USAn puolustusministeri lipsautti juuri tuon olevan USAn tavoite? Siinä Ukraina on kärsijän roolissa.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

  • Esko Karinen
   Esko Karinen #3681813
   Vastaus kommenttiin: #3681796

   Kuu-Karkulla muisti pettää. Ei Hangon vuokra-alueen läpi mennyt rataa muualle kuin Hankoon eikä sinne ollut suomalaisilla asiaa.

   Porkkalan vuokra-alueen läpi meni rantarata ja se alue oli vuokralla jatkosodan jälkeen.

   Maailma muuttuu, Enää ei eletä Neukkulan voiman päiviä. Naapurina on likainen ja surkea kolmannen maailman maa joka kuvittelee itsestään suuria.

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

 3. NeaUusitalo
  Nea Uusitalo #3681807

  Ainahan voi toivoa mitä vaan, mutta sotatila tulee olemaan, jatkumaan ja pysymään Ukrainan maaperällä vähintään Amerikan Joen pressakauden elleivät USA:n/EU:n veronmaksajat todella kypsy nykyiseen rooliinsa.
  Jenkkimaksajalla on EU-maksajaan nähden tietty se etu, että Eurooppaan myydystä nesteytetystä maakaasusta tuleva tuotto (oli jo oranssin ihmeen unelmissa) korvaa osin esim. Lockheed Martinin kassaan kertyvät muutoin suoraan jenkkiveronmaksajalta kerättävät hynät ja F-35 hi-tech ihmettä halutaan ostaa enenevässä määrin Eurooppaan kuten ilmeisesti myös Turkkiin. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että USA:n puolustusministeriö olisi menettänyt kiinnostuksensa koko kalliiksi tulleeseen ja yhä kalliimmaksi tulevaan vikatäyteiseen leijaan.
  A Pentagon report in January (2022) highlighted sofware and hardware problems besieging the F-35. The F-35’s ”Block 4” software upgrade is ”immature, deficient and insufficienty tested” the report said.

  System updates while on action 🥴

  +2

  Ilmoita asiaton viesti

 4. kosonenjuhapekka

  Ukrainan on menettänyt ja menettää jatkuvasti nimenomaisesti jo sotaa kokeneita ja karaistuneita sotilaitaan, joita reservin siirroilla ei ole helppoa korvata. Reserviläisten taistelukyky ei vastaa jo sotaa kokeneiden taistelijoiden kyvykkyyttä, vaikka puolustustahto olisi miten kova. Osa nyt linjaan siirtyvistä taistelijoista ei välttämättä ole saanut edes sotilaallista peruskoulutusta. Toki kokemukset ja konkarit opettavat, jos vain selviää hengissä ensimmäisistä rintamaviikoista.

  Vastaava ilmiö oli nähtävillä jo Suomen talvisodassa tilanteissa, jossa asemansa sitkeästi pitäneet, mutta kuluneet ja väsyneet taistelijat vaihdettiin uusiin ja kokemattomiin. Taistelukokemusta omaamattomat joukot menettivät puolustusasemansa jo heti seuraavassa hyökkäyksessä ja karaistuneet veteraanit tarvittiin takaisin valtaamaan nöösipoikien menettämät asemat.

  Venäläissotilaiden lomat pyörivät, mutta miten mahtaa olla ukrainalaistaistelijoiden laita? Osa heistä on ollut rintamalla jo vuodesta 2014 lähtien. Psyykkinen paine on kova varsinkin Venäjän lisätessä kierroksia sotakoneeseensa.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • Esko Karinen
   Esko Karinen #3681911
   Vastaus kommenttiin: #3681834

   Tämä on kauhistuttavaa mutta mikä on vaihtoehto. Uusi versio venäläisten toteuttamasta isosta vihasta. Kidutuksia murhia raiskauksia. Vaihtoehtoa ei ole jätetty.

   Putin tekee saman erehdyksen kuin Hitlerkin. Omalla toiminnallaan osoittaa että kannattaa taistella viimeiseen asti mieluummin kuin taipua minkäänlaiseen rauhaan.

   Rauhaa ei venäläinen kunnioita kumminkaan, yhtä vähän kuin välirauhaa sotiemme välissä.

   Saattaa olla että venäläinen puoli saa kohtapuoliin jonkinlaisen onnistumisen, mutta se ei sotaa lopeta, eikä valtaus välttämättä ole lopullinen. Harmillista on että pienikin onnistuminen herättää venäläisissä lisää verenhimoa ja herrakansamentaliteettia.

   Tämä ei hyvin pääty venäläisten kannalta.

   +2

   Ilmoita asiaton viesti

   • Marko Suutari
    Marko Suutari #3681962 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #3681911

    Venäjä on ollut imperialistinen valtio yli 500 vuotta, raiskaten, tappaen, varastaen ja tekemällä julmuuksia. On ihan sama kuka sitä johtaa, vika on jossain muussa kuin yhdessä johtajassa.

    Nyt Ukrainan asian pitää olla koko Euroopan asia. Se on tulppa.

    +3

    Ilmoita asiaton viesti

  • Veijo Järvinen
   Vastaus kommenttiin: #3681834

   No mutta sehän nyt on sitten (muutaman harvan suomalaisen mielestä) vallan mainio juttu, että venäläisillä sujuu sotiminen hienosti ja ukrainan natseilla surkeasti. Lomatkin pyörivät varmaan vain venäläisillä ja ukrainalaisilla ei (varmaan ehkä) ollenkaan.

   Noh, odottelemme tässä porukalla, että se kiihkeästi propagoimasi Venäjän mahtava sotakone alkaisi lisätä niitä pitkään odoteltuja ”kierroksia”. Ehkä se siitä vielä, nottas pääset onnesi kukkuloille…

   +1

   Ilmoita asiaton viesti

 5. hrautomaki

  Venäjän sotamenestys Ukrainassa on ollut niin surkea, että Putin jättää siellä sotatilan päälle kauas hamaan tulevaisuuteen.

  0

  Ilmoita asiaton viesti

  • Marko Suutari
   Marko Suutari #3682262 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #3682247

   Jotta Venäjä saa vereksiä joukkoja se tarvitsee kohta liikekannallepanon ja se edellyttää että maa on sodassa eikä jossain ”operaatiossa”.

   0

   Ilmoita asiaton viesti

   • Esko Karinen
    Esko Karinen #3682280
    Vastaus kommenttiin: #3682262

    Sodan julistuksella olisi se myönteinen piirre että varikkoja ja huoltoväyliä voisivat ukrainalaiset alkaa tuhota Venäjän puolella oikein luvan kanssa.

    Myös sotavangit olisivat riidattomasti sotavankeja eikä vain joitain paikalliseen guantanamoon sysittäviä fasisteja.

    +1

    Ilmoita asiaton viesti

   • NeaUusitalo
    Nea Uusitalo #3682327
    Vastaus kommenttiin: #3682262

    Mitä todennäköisimmin Venäjän hallinto tulee järjestämään ainakin jonkin sortin osittaisen liikekannallepanon (kutsukoon siirtoaan millä nimellä sitten kutsuukin) joutuessaan tunnustamaan itselleen erikoisoperaation olevan hieman takakenossa.
    Henkilökohtaisesti olen skeptinen sen suhteen, että paukut olisivat ’ex piippalakeilta’ loppumassa. Veikkaisin, että tässä kesän myötä alkaa mm. Sukhoin tuoreempia toimivalla nykyelektroniikalla varustettuja leijoja ilmaantumaan enenevässä määrin Ukrainan ilmatilaan ja jälki tulee olemaan mitä todennäköisimmin erittäin rumaa.
    Voi myös olla niinkin, että Venäjä säästeli alkuun tietoisesti uudempaa ilmatihutyö kalustoaan sellaisen mahdollisuuden varalta, että Ukraina olisi saanut länneltä merkittävästi enemmänkin tuhovoimaa ilmapuolustukseensa, mikäli syynä ei siis sattunut olemaan olemassa olleiden polttoainevarastojen laajamittainen sosialisointi yksityishyödylliseen käyttöön markkinatalouden ehdoin.

    0

    Ilmoita asiaton viesti

    • Marko Suutari
     Marko Suutari #3682384 Kirjoittaja
     Vastaus kommenttiin: #3682327

     Ei voi tehdä mitään liikekannallepanoa jos ei ole sotaa Venäjän hallinto määrännyt olevan, ei edes jonkin sortin…pitää olla sota.

     Eri asia on kutsua vapaaehtoisia ja palkka-armeijaa,,,mutta se maksaa.

     0

     Ilmoita asiaton viesti

     • NeaUusitalo
      Nea Uusitalo #3682386
      Vastaus kommenttiin: #3682384

      Äkkiäkös esim. Duuma sellaiset valtuutukset saa aikaan jos niikseen tulee esim. extended special operation (ylimääräiset kansalliset kertausharjoitukset tjms.)

      0

      Ilmoita asiaton viesti

      • Marko Suutari
       Marko Suutari #3682398 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #3682386

       En usko. Ymmärrän kyllä mitä ajat takaa, että ohitetaan protokolla, mutta heillä on tässä sellainen lainsäädäntö joka takaa sitten eläkkeet palvelukseen kutsutuille, sekä terveydenhuollon ja virallisen veteraani statuksen.

       En usko että Moskovasta kukaan järkevä hakeutuu Ukrainan lihamyllyyn. Siihen tarvitaan valtion virallinen liikkannellepano.

       Nythän näitä ”taistelijoita” jotka syö jopa koiria nälissään on käsketty Venäjän syrjäkyliltä, porukka näyttää aivan ”aasilaisilta”…edes sisävessaa eivät ole nähneet, eikä se ole vitsi.

       0

       Ilmoita asiaton viesti

       • NeaUusitalo
        Nea Uusitalo #3682442
        Vastaus kommenttiin: #3682398

        No eipä ole kulkukoiralla hääppöinen tulevaisuus Ukrainassakaan. Btw, tuo Venäjän syrjäkylä on melkoisen laaja käsite.

        0

        Ilmoita asiaton viesti

 6. Marko Suutari
  Marko Suutari #3682446 Kirjoittaja

  Edelleen,,,niin pitkään kuin media ja muut tästä puhuu,,,niin pitkään se on. Tai Venäjä voittaa median…ja muut, voittamatta yhtään mitään.

  0

  Ilmoita asiaton viesti