Kun viestinviejästä tuli viestiä tärkeämpi

Tällä hetkellä maailmalla on menossa erikoinen näytelmä. Nuori tyttö on ottanut ilmastonmuutoksen vastaisen toiminnan johtajuuden itselleen – ainakin julkisuudessa. Rohkeaa ja suorastaan erinomaista toimintaa. Tätä vielä korostaa se, että hän on pitänyt tarkasti huolta väitteidensä oikeellisuudesta tieteen antamaan tietoon nojautuen.

On itse asiassa erinomaista, että ne ihmiset, jotka tulevat kohtaamaan ilmastonmuutoksen vaikutukset voimakkaimmin ovat nyt aktivoituneet. Tarkoitan nuoria. Ja tässä Greta Thunberg on kieltämättä ollut merkittävä esikuva.

Tämä ei kuitenkaan kaikille käy. Jostain kumman syystä Greta ärsyttää suunnattomasti niitä, jotka vähättelevät ilmastonmuutoksen uhkaa tai jopa kieltävät sen olemassaolon. Hän ärsyttää jopa enemmän kuin itse ilmastonmuutoksesta kertovat väitteet itsessään. Reaktio tämän nuoren tytön puheisiin on kasvanut suorastaan koomisiin mittasuhteisiin. Ja varsin monet asiaan liittyvät kannanotot ovat oikeastaan itsessään hivenen järjettömiä.

On esimerkiksi kornia, että samat henkilöt, jotka kiistävät ilmastoa tutkivien tiedemiesten näkemykset vaativat, että Gretan sijaan pitäisi kuunnella asiantuntijoita. He kun eivät todellisuudessa halua kuunnella kumpaakaan.

Vielä kornimmaksi menee, kun lueskelee näitä juttuja siitä, miten Greta matkusti rapakon taakse. Henkilöt, jotka itse lentävät niin paljon kuin voivat ja huristavat lyhyetkin matkat peltikuoren sisällä katsovat, ettei Greta ole uskottava koska hän pääsee purjeveneellä Atlantin yli ja veneen miehistö kenties lentää veneen tulo tai lähtöpaikkaan. Ei ilmastoa pelasteta metsäpirtissä päreitä vuollen vaan vaikuttamalla maailmalla. Ja maailma on vielä toistaiseksi sellainen, että henkilökohtainen kohtaaminen on paras tapa vaikuttaa.

Eikä sekään herätä uskottavuutta, että isot miehet uskovat teinin olevan muiden sätkynukke – miesten joista tuskin monikaan on saanut omia teinejään vastaanottamaan yhtään omaa ajatustaan. Teinit saattavat olla oikeassa tai väärässä, mutta totisesti näillä on omat mielipiteensä.

On oikeastaan aika helppo nähdä mistä kiikastaa. Sen lisäksi, että tämä tyttö rohkenee olla kriitikkojensa kanssa eri mieltä, on hän saanut 16-vuotiaana enemmän huomiota, enemmän ihailua ja enemmän vaikutusvaltaa kuin nämä keski-ikäiset sedät, jotka ovat kriitikkojoukon selkäranka. Hänet tullaan muistamaan paremmin kuin edes kohtalaisen näkyvän uran tehneet setämiehet ja hänellä on elämä edessään toisin kuin häntä kritisoivien enemmistöllä.

Täytyy sanoa, että vaikka Gretan sanomassa ei sinällään ole mitään uutta, eikä mitään mullistavaa, on myötätuntoni kokonaan hänen puolellaan. Ei hän ole minulle mikään guru, mutta hän on noussut niiden lukemattomien ääneksi, jotka ovat ilmastonmuutoksesta huolissaan. Olisi toki parempi, jos ilmastonmuutoksesta oikeasti keskusteltaisiin asiallisesti, mutta valitettavasti tätä ei tapahtunut edes ennen Gretan nousua. Eikä hän ole edes syypää siihen, että itse ilmastonmuutos on jäänyt vähän taka-alalle, kun keskustelu on kääntynyt viestinviejään. Tähän ovat syyllisiä ne lukemattomat, joiden miehisyys ei kestä sitä, että 16-vuotias tyttö ymmärtää enemmän kuin he ja että häntä arvostetaan enemmän kuin heitä.

Kannustan kaikkia niitä nuoria ottamaan rohkeasti kantaa ja muuttamaan maailmaa silloin kun muut eivät siihen kykene. Jos teitä vähätellään iän tai sukupuolen johdosta, muistakaa että moinen vähättely kertoo enemmänkin vähättelijästä kuin teistä itsestänne.

markok

Tietotekniikka-asiantuntija. HUS valtuuston jäsen, Helsingin kesäyliopistosäätiön hallituksen jäsen, lautamies sekä kuntien takauskeskuksen valtuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu