Koronaviruksen tärkein opetus: elä ja anna elää!

Maailman tiedeyhteisö on päätymässä lopputulemaan, että virus ei ole tukahdutettavissa. Sen kanssa on opittava elämään. Koronakriisistä kannattaa ottaa opiksi sen tärkein anti. Elämä päättyy joskus. Aika kannattaa käyttää nauttien elämän tarjoamista antimista.

Ihmiselämää on mahdoton arvottaa. Käytämme elämän vajavaisina mittareina sen pituutta ja laatua. Molempiin voimme jossain määrin vaikuttaa, mutta vain elämän pituudella on absoluuttinen ääri. Elämä voi loppua tänään tai huomenna tai se voi kestää pidempään. Varmaa on vain se, että joku päivä se loppuu. Elämänlaatu taas on enimmiltään subjektiivinen kokemus. Sitä ei voi helposti mitata eikä ulkopuolinen voi toisen elämänlaatua määritellä.

Koska elämä on katoavainen, sitä ei riitä tuhlattavaksi. Lähes pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua, on elämättä jäänyt elämä, oma tai läheisen. Mitä ikinä elämästä onkaan jäljellä, se kannattaa käyttää elämiseen.

Älä siis anna muiden rajoittaa omaa elämääsi ja olemistasi niiltä osin, kun et vaaranna muiden vastaavaa vapautta elää omaansa. Ja kääntäen, älä pyri rajoittamaan muiden elämää, jollet ole valmis, että muut rajoittavat sinun vapauksiasi elää omaa elämääsi.

Saman viestin lähetän kaikille poliitikoille ja hallitukselle – nykyiselle ja tuleville. Elämä on lyhyt. Älkää rajoittako, säännelkö ja holhotko ihmisten elämänlaatua kuoliaaksi. Eläkää itsekin omaa elämäänne mutta ennenkaikkea: antakaa ihmisten elää. Antakaa heidän elää, nauttia, tehdä virheitä, oppi virheistään ja oppia kantamaan vastuuta omasta elämänlaadustaan.

Tämä on se, mitä koronasta on opittava: elä ja anna elää!

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu