Kuntavaaleissa valinta ei ole kyllä tai ei vaan Helsinki tai maakunnat

Kuntavaalit ovat käynnissä ja ehdokkailta kysytään kantaa isoihin rakenteellisiin kysymyksiin. Usein toivotaan selkeää kyllä tai ei -vastausta. Akseli on väärä. Kuntavaaleissa olennaista on läheisyysperiaate. Jokainen kysymys on ehdollinen sille, kuinka edullinen ratkaisu on omalle kunnalle tai kaupungille. Helsinkiläisen äänestäjän kannattaa olla tarkkana, millaista politiikkaa kaupungin suuret puolueet ajavat. Otetaan muutama esimerkki.

SOTE (KAIKKI HALLITUSPUOLUEET)
Hallituspuolueet ovat ajamassa läpi sote-uudistusta, joka lisää tulonsiirtoja pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Eri arvioiden mukaan helsinkiläisten verovaroja siirtyisi kaupungin sote-budjetista maakuntiin vuosittain n. 50-60 miljoonaa euroa. Sanomattakin on siis selvää, ettei uudistus palvele helsinkiläisen etuja. Helsingin valtuuston suurista puolueista sote-uudistusta ajavat mm. Vihreät ja SDP. Näitä puolueita kuntavaaleissa äänestävä helsinkiläinen sahaa omaa oksaansa. Hallituksen sote-uudistus on helsinkiläiselle kaikista näkökulmista vain ja ainoastaan haitallinen.

KUNTAVERON PROGRESSIO (SDP)
Sosialidemokraatit ovat esittäneet kuntaveron progression kiristämistä. Valtionosuusjärjestelmän häviäjien, kuten Helsinki, näkökulmasta progression kiristäminen kuntaverotuksessa voisi olla oikein toteutettuna hyväkin asia, malli voisi lisätä Helsingin taloudellista automiaa. Olennaista on, että jos kuntaveron progressiota kiristetään, valtionverotuksen progressiota tulisi vastaavasti loiventaa. Tällaisella verotuksen painopisteen muutoksella entistä suurempi osa kaupunkilaisten verovaroista jäisi Helsinkiin eikä katoaisi maakuntiin. Pelkkä verouudistuksen vastustaminen sinänsä ei siis palvele helsinkiläisen etua. Ehdotus on käännettävissä helsinkiläisen eduksi.

MAAKUNTAVERO (KESKUSTA)
Sama koskee Keskustan hellimää maakuntaveroa. Maakuntaveron pelätään kiristävän kokonaisveroastetta, tulevan uutena verona vanhojen päälle. Vaara piilee. Näin käy kuitenkin ainoastaan siinä tapauksessa, että nousua ei kompensoida sekä kunta- että valtionverotuksessa. Jos valtionverotusta kevennetään ja verotuksen painopistettä siirretään maakuntiin, voisi uudistus olla jälleen Helsingille hyvä asia. Tulonsiirrot Helsingistä maakuntiin pienenisivät nykyisestä. Olennaista ei siis tässäkään ole uudistuksen vastustaminen vaan sen toteutuksen kritiikki. Myös maakuntavero on käännettävissä helsinkiläisen eduksi.

Kun siis teette äänestyspäätöstänne kuntavaaleissa Helsingissä, olkaa tarkkana, kuinka kannattamanne puolueen ja ehdokkaan ajamat asiat oikeasti vaikuttavat Helsingin ja helsinkiläisen talouteen. Läheskään kaikilla ehdokkailla ei vaikuta olevan selkeää ymmärrystä, kuinka raha veronmaksajien, valtion, kuntien ja maakuntien välillä nykyisin liikkuu ja miten ehdotetut muutokset meihin helsinkiläisiin ja Helsingin talouteen vaikuttaisivat.

Muista äänestää. Viisaasti.

+2
MarkoKettunen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Urbaani hybridi. VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen. Perushelsinkiläinen kuntavaaliehdokas.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu