Liberaali- ja Piraattipuolueiden yhdistymä olisi järkiliitto

Medioissa on uutisoitu Liberaalipuolueen ja Piraattipuolueen suunnitelmista yhdistyä. Käyn lyhyesti läpi tähän asti tapahtuneen ja korjaan medioissa esiintyneitä väärinkäsityksiä.

Ajatus puolueiden yhdistymisestä on syntynyt samanaikaisesti eri yhteyksissä. Puolueet ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä vaaleissa. Puolueiden arvoissa ja ohjelmissa on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat puolueet painivat samojen haasteiden parissa: vaalijärjestelmä on rakennettu niin, että pienpuolueiden toiminta on äärimmäisen vaivalloista.

Piraattipuolueen puheenjohtaja Petrus Pennasen 30.11. pidettävään ylimääräiseen puoluekokoukseen luoma aloite on syntynyt puheenjohtajien epävirallisten keskustelujen pohjalta ja yhteistyössä Liberaalipuolueen hallituksen kanssa. Aloitteessa esitetty yhdistymisen malli on vain ehdotus siitä, kuinka fuusio toteutettaisiin hallinnollisesti keveiten, jos yhdistymisen alustana toimisi Liberaalipuolueen organisaatiorakenne. Muoto on sivuseikka. Fuusiosuunnitelman päämääränä on yhdistää kaksi pienpuoluetta niin, että lopputuloksena syntyy tuore toimija, jonka yhdenvertaisina jäseninä ovat molempien puolueiden nykyiset aktiivit. Puolue olisi entistä suurempi ja vakaampi.

Fuusion muodon sijasta olennaista on syntyvän yhdistymisen sisältö. Puolueiden puheenjohtajien käymissä keskusteluissa tavoitteeksi on asetettu yhteenliittymä, jossa yhdistyvät puolueiden ajamat  asiat, kuten yksilönvapauksien ja avoimen yhteiskunnan edistäminen. Yhdistymälle tullaan valitsemaan myös uusi nimi. Lopullinen arvojen ja ohjelmien sovittaminen yhteen tapahtuu yhteistyössä ja demokraattisesti, mikäli puolueiden valtuustot, hallitukset ja jäsenet päättävät virallisiin neuvotteluihin edetä.

On ymmärrettävää, että molemmissa puolueissa suhtaudutaan suurella rakkaudella ja herkkyydellä oman puolueen historiaan, nimeen, väreihin, arvoihin ja ollaan huolissaan niiden katoamisesta. Olennaista on nyt keskittyä asiasisältöihin ja funktioihin. Ottaen huomioon kaiken edellä mainitun ja mainitsemattakin jääneet seikat, puolueiden yhdistyminen olisi järkiliitto, jonka tuomia etuja ei kannata jättää huomioimatta sivu- ja muotoseikkojen vuoksi.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu