Näin kannustetaan kuntien työtekijöitä etsimään säästöjä

Helsingin kaupungin palveluksessa on noin 37 000 työntekijää. Tämä on valtava voimavara, joka on syytä ottaa käyttöön myös kaupungin talouden tasapainoa korjatessa ja ylläpitäessä. Tässä blogissa esittelen idean, joka on otettavissa käyttöön kaikissa Suomen kunnissa.

Vuoden 2021 talousarvion mukaan korona aiheutti 2020 noin 67 miljoonan loven kaupungin tuloihin. Vuoden 2021 menetyksien on arvioitu olevan jopa 260 miljoonaa euroa. Samaan aikaan esim. nuorten työttömyys on kaksinkertaistunut. Myös yhteisöverojen määrä tulee laskemaan edelleen, mikäli hallituksen päättämät elinkeinoelämän toiminnan rajoitukset jatkuvat. Koronan aiheuttamien taloudellisten menetysten paikkaamiseksi kaupungin lainamäärä kaksinkertaistuu vuoteen 2024 mennessä. Samaan aikaan muuttovirta on kääntynyt negatiiviseksi. Tilanne on huolestuttava.

Kaikki edellinen huomioiden on selvää, että uusien tulolähteiden lisäksi myös säästöjä on etsittävä. Tätä tehtävää varten kaupungin kymmeniä tuhansia työntekijöitä voidaan kannustaa säästökohteiden löytämiseen. Työntekijöillä on runsaasti hiljaista tietoa, jota kuntapäättäjiltä ei löydy. Säästöjä on löydettävissä toissijaisista kohteista, että rahaa riittää tärkeimpiin kaupuinkilaisten peruspalveluihin.

Idea on seuraava. Työntekijöitä pyydetään paikantamaan ja ilmoittamaan säästökohteita. Idean käyttökelpoisuuden arvioinnin jälkeen idea otetaan käyttöön. Taloudellisia vaikutuksia seurataan esim. vuoden ajan ja mikäli säästöjä todistettavasti syntyi, käytäntö vakiinnutetaan ja idean keksinyt työntekijä saa palkkiona osuuden (provision) seurannan aikana kertyneestä säästöstä joko määräaikaisena palkanlisänä tai erillisenä palkkiona. Itse uskon sekä kannustamiseen että ajattelun joukkoistamiseen, ideassa toteutuu molemmat.

Työntekijöiden ottaminen mukaan säästötalkoisiin on viisasta. Asiakasrajapinnassa työskenteleviltä on löydettävissä näkemyksiä, kuinka säästöjä voidaan saada aikaan ilman peruspalveluiden saatavuuden tai laadun heikentymistä. Kun säästöjä löydetään toisijaisista tai jopa täysin turhista kohteista, rahaa on joko käytettävissä enemmän tärkeimpiin kohteisiin tai verotusta voidaan maltillistaa. Molemmissa tapauksissa voittaja kunnan asukas.

Teksti on osa Parempi Helsinki Minuutissa -sarjaa jotka löytyvät videoina Youtubesta.

Kirjoittaja on ehdolla kuntavaaleissa 2021 Helsingissä.

MarkoKettunen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Urbaani hybridi. VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen. Perushelsinkiläinen kuntavaaliehdokas.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu