Rakennuttaja ei ole koira, mutta kasvatusmenetelmiä kannattaisi pohtia

Helsingin kaupunginvaltuusto teki 25.8 päätöksen hyväksyä Kruunusiltojen määrärahojen ylityksen. Kun budjettiylitykset sallitaan poliitikoiden toimesta kerta toisensa jälkeen, mistä ja miten budjettien laatijoille ja rakennuttajille syntyy motivaatio ja kannuste toimia toisin?

Länsimetron alkuperäinen budjetti kaksinkertaistui, lopullinen hinta ylitti alkuperäiset arviot jopa miljardilla eurolla. Stadionin budjetti paisui sadasta miljoonasta 338 miljoonaan. Valtavia summia, joiden eteen helsinkiläiset joutuvat tekemään paljon työtä. Kaikissa sama kaava. Projektit hyväksytetään valtuustolla alimitoitettuna, ylitykset hyväksytään myöhemmin välttämättöminä pahoina.

Valtuuston käsittelyssä saimme kuulla lukuisia puheenvuoroja, kuinka kaikki ovat huolissaan budjettiylityksistä ja peräävät parempaa ja tarkempaa projektisuunnittelua – ensi kerralla. Näistä huolestuneista puheenvuoroista huolimatta käsiteltävänä ollut budjettiylitys hyväksyttiin valtuuston enemmistön toimesta. Millaisen signaalin tämä lähettää tulevien suurhankkeiden budjetteja suunnitteleville?

Yksi perinteinen opetusmenetelmä on rajojen asettaminen. Kun raja asetetaan, riittävällä älykkyydellä varustettu olento, olkoon koira tai homo sapiens, oppii ennenpitkää noudattamaan asetettuja rajoja oma-aloitteisesti. Jollei rajoja aseteta, seurauksena on nk. vapaan kasvatuksen uhri, rajaton ja rajoja kunnioittamaton olento, jonka uudelleenkouluttaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta.

Tämä kasvatuspedagoginen tosiasia unohtui Helsingin valtuustolta. Kun valtuusto kerta toisensa jälkeen antaa budjettien paukkua, budjettien laatijoilla ja rakennuttajilla ei ole mitään syytä toimia jatkossa toisin. Tällä kertaa rajaa ei asetettu. Ehkä seuraavassa hankkeessa sitten? Tuskin, sillä nämä samat puheet huolestuneisuudesta ja tarkemman budjetoinnin vaatimukset on kuultu jo moneen kertaan. Inflaatio on syönyt Helsingin kaupunginvaltuuston uskottavuuden. Koira on pilalla.

Otsikoinnin ja tekstin metaforista ei ole syytä pahoittaa mieltään, ne ovat vain metaforia.

+3
MarkoKettunen
Perussuomalaiset Helsinki

Urbaani hybridi. VTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu