Suomea riivaa uussosialismi ja sen väri on vihreä

Viimeiset pari vuosikymmentä suuryritysten ja liike-elämän globaalisti vahvistunutta asemaa on nimitelty uusliberalismiksi. Uusi kasvava trendi on vihreän ympäristöystävällisyyden varjolla valtaa hamuava uussosialismi. Yksilön näkökulmasta molemmat ovat aivan yhtä vahingollisia.

Uusliberalismi on käsitteenä sumea. Sitä on käytetty lyömäaseena vastustamaan yksilönvapauksia, omistajuutta, yrittäjyyttä, suuryrityksiä, valuuttakeinottelua, sijoittamista ja mitä milloinkin. Käsitteen sumeuden vuoksi uusliberalismi on hankala analysoitava. Itse olen mieltänyt uusliberalismin yksilölähtöisestä liberalismista erilliseksi suuntaukseksi. Siinä missä liberaali puolustaa yksilönvapauksia, kansankapitalismia ja markkinataloutta, uusliberalisti on valmis näitä sääntelemään ja rajoittamaan, mikäli rajoitukset palvelevat kansainvälisen pääoman ja suuryritysten etuja. Tästä näkökulmasta uusliberalismin tavoitteet ovat suurelta osin ristiriidassa yksilönvapauksien kanssa.

Mitä sitten on uussosialismi? Uussosialismi piileksii ympäristöystävällisyyden selän takana. Ympäristöargumenteilla vedotaan ihmisten luontosuhteeseen, luontoarvoihin ja ilmastonmuutoksesta aiheutuviin pelkoihin. Käytännön tasolla toiminta tarkoittaa yksilönvapauksiin ja taloudellisiin itsemääräämisoikeuksiin puuttumista laajalla rintamalla. Uussosialismi kiristää veroja, rajoittaa valinnanvapautta, ehdottelee omistajuuden oikeuksien heikentämistä ja omistusten sosialisoimista valtiolle esimerkiksi metsien ja tuotantolaitosten tapauksessa. Uussosialismi rakentaa barrikadia maan rajoille ehdottamalla hiilitulleja, Kiinan pakettien veroja ja verosanktioita maasta poistujille. Uussosialismin tavoitteet ovat selkeästi ristiriidassa yksilönvapauksien kanssa.

Joidenkin teoreetikoiden mukaan yhteiskunnat kehittyvät dialektisesti. Heilahtaminen uusliberalismista uussosialismiin on tämän dialektiikan yksi ulottuvuus. Tämän heilahtelun keskellä kärsijäksi jää yksilö, pieni ihminen. Poliittisesta paradigmasta riippumatta hänen oikeuksiinsa elää omanlaistaan sosiaalisista, poliittisista ja taloudellisista pakoista vapaata elämää rajoitetaan.

Paradigmamuutos näkyy myös Sosiaalisessa mediassa. Ihmiset julistautuvat vihreiksi liberaaleiksi tai vihreiksi oikeistolaisiksi. Määritelmät ovat sisäisesti ristiriitaisia. Moderni uussosialistinen vihreys ei ole yhdistettävissä ei liberaaliuteen eikä talousoikeistolaisuuteen. Luonto ja ympäristöystävällisyys ovat kaikille tärkeitä arvoja, joita ei kannata kommunistisia piirteitä omaavalla uussosialismilla pilata.

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu