Suomen päihdepolitiikka kaipaa lisää kuria (lapsille) ja lisää vapauksia (aikuisille)

Suomessa alkoholin ostaminen ja käyttäminen on kielletty alle 18-vuotiailta. Kuten kaikki tiedämme, elämme valheessa. Lapset ja nuoret kokoontuvat viikonloppuisin pussikaljoittelemaan, me aikuiset tiedämme ja katsomme sivusta. Lain kirjain on vitsi.

Samaan aikaan valvomme sairaalloisesti muita aikuisia. Olutta ei saa ulos kaupasta ennen klo yhdeksää eikä kello 21:n jälkeen. Ravintoloiden ulosmyyntioikeudet on unohdettu. Panimot joutuvat kuljettamaan tuotteensa Suomen markkinoille Viron kautta. Viinit pitää tilata ulkomailta tai hakea valtion monopolista. Yhtä vaarattoman kannabiksen satunnaiskäytöstä saa ikuisen merkinnän rikosrekisteriin. Näin siitä huolimatta, että THL:n arvioiden mukaan maassa on noin 800 000 kannabista kokeillutta ihmistä.

Ristiriidat ja epäsuhta tavoitteiden, keinojen ja tulosten välillä ovat kaikkien nähtävissä. Miten tällaista yhteiskuntapolitiikkaa voi kukaan ottaa tosissaan? Ei mitenkään. Ei kukaan.

Päihdepolitiikka vaatii täydellisen remontin. Täysivaltaisten aikuisten holhoamisesta on päästävä eroon mutta samalla päihdepolitiikan on ryhdistäydyttävä lasten ja nuorten kohdalla. Äärimmäisen minimalistisesti muotoillen päihdepolitiikan lakipykäliä tarvitaan vain yksi: alaikäiset eivät saa käyttää ja ostaa alkoholia eikä muita päihteitä. Ja siitä sitten pidetään oikeasti kiinni.

Täysi-ikäisten ja oikeustoimikelpoisten ihmisten taas pitää voida ostaa ja käyttää päihteitä oman harkintansa ja viisautensa mukaan. Riittää aivan hyvin, että päihteiden tuottamiin lieveilmiöihin ja rikollisuuteen puututaan, päihdeongelmiin ajautuneita autetaan ja tuetaan.

Tätä kirjoittaessani toki tiedän, ettei toive tule toteutumaan mutta saahan sitä unelmoida. Unelmoida yhteiskunnasta, joka ei holhoa aikuisia lapsen asemaan ja samanaikaisesti katsele lasten ja nuorten itsetuhoisia tekemisiä sormien lävitse.

+7
MarkoKettunen
Perussuomalaiset Helsinki

Urbaani hybridi. VTM.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu