Suuret ikäluokat, nyt on aika viimeistellä maailman paras maa

Suomesta on kehittynyt monilla mittareilla yksi maailman parhaimmista maista. Isovanhemmat taistelivat meille itsenäisyyden. Valmis Suomi ei ole. Suurilla ikäluokilla on vielä aikaa viimeistellä maailman paras maa.

Sukupolvien välinen yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus on yksi yhteiskuntien vaikeita haasteita. Ikäpyramidit vaikuttavat ikäluokkien valtasuhteisiin. Ikääntyneillä on myös taipumus olla vaaleissa nuoria aktiivisempia. Tämä johtaa tilanteisiin, jossa enemmistö rakentaa yhteiskuntaa omilla ehdoillaan. Nuoret ikäluokat joutuvat odottamaan sukupolven vaihdosta ennen kuin pääsevät rakentamaan yhteiskuntaa nykyajan haasteiden ja modernien arvojen mukaiseksi.

Näin se ei tarvitse olla. Suurilla ikäluokilla on vielä aikaa jäädä historian kirjoihin sukupolvena, joka pyrki viimeistelemään hyvinvointiyhteiskunnan valmiiksi tuleville sukupolville.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta viemällä loppuun kesken jäänyt kirkon ja valtion ero. Yhdistäkää nuoret sukupolvet antamalle heille yhdenvertainen mahdollisuus uskoon tai uskonnottomuuteen poistamalla tunnustuksellisuus kaikkialta julkisen sektorin toiminnasta.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta mahdollistamalla sukupuolten välinen tasa-arvo ja sukupuolten moninaisuus. Nuoret tulevat tekemään sen joka tapauksessa. Teillä on vielä mahdollisuus ottaa kunnia yhdenvertaisen yhteiskunnan luomisesta.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta vapauttamalla työmarkkinat. Tulevaisuudessa työt jaetaan taitojen ja osaamisen perusteella. Suurilla ikäluokilla on valta vapauttaa nuoret jo nyt ammattiyhdistyksiltä ja palauttaa valta takaisin työtä tekeville ihmisille.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta mahdollistamalla monikulttuurisen yhteiskunnan kehittyminen. Suurilla ikäluokilla on vielä tilaisuus ottaa kunnia sukupolvena, jolloin homogeenisen yhteiskunnan pakkomielteinen puolustaminen päättyi.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta normalisoimalla päihdepolitiikka. Suurilla ikäluokilla on vielä tilaisuus jäädä historiaan sukupolvena, joka kykeni purkamaan koko väestön holhoamiseen johtaneen vinoutuneen poliittisen kulttuurin.

Viimeistelkää hyvinvointiyhteiskunta korjaamalla epäoikeudenmukainen eläkejärjestelmä. Vielä on aikaa jäädä historiaan sukupolvena, joka korjasi ilmiselvän vääristymän jopa omien etujensa vastaisesti.

Listaa voisi jatkaa, mutta hienoa jos jaksoit lukea tänne asti. Jos kuulut suuriin ikäluokkiin, tunnistat varmasti muutoksen tarpeet. Kiitos tähännastisesta. Vielä on mahdollisuus parantaa, yhdistyä viimeiseen ponnistukseen ja jättää yhteiskunta nuorille sellaisena kuin he sen tarvitsevat.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu