Ukrainan EU-jäsenyyttä ei kannata toteuttaa hätäillen

Euroopan unionista kantautuu ääniä Ukrainan pikaliittämisestä unionin jäseneksi. Ursula von der Leyen on kertonut, että yleensä vuosia kestävä jäsenyysprosessi voidaan toteuttaa jopa viikoissa. Tunnekuohujen vallassa ei perinteisesti kannata tehdä suuria, kauaskantoisia päätöksiä. Ukrainan liittyminen EU:n on syytä toteuttaa harkitusti, huolellisesti ja jäsenyyden muillekin jäsenmaille asetettuja ehtoja kunnioittaen.

Euroopan unioni on kauppaliitto, rauhan yhteisö mutta lisäksi myös länsimaisten arvojen yhteisö. Jäsenyyden ehdoiksi ei ole vielä tähän saakka riittänyt, että maa sijaitsee Euroopan mantereella eikä ole osa Neuvostoliittoa tai Venäjää. Tätä periaatetta ei ole syytä muuttaa, vaikka Venäjän brutaalin hyökkäyksen kuvat kuohuttavat mieltä ja empatia ukrainalaisille on perusteltua. Liittyminen on syytä toteuttaa harkitseva järki edellä, ei suurella tunteella.

EU-jäsenyysprosessin pidempi aikajänne ei estä EU:n ja EU-maiden tukea sodan päättämiseksi ja Ukrainan jälleenrakentamiseksi. Toimenpiteiden aikajärjestys on tärkeä. Mikäli Ukrainan liittyminen toteutuisi ennen maan jälleenrakennusta, on vaara, että Ukrainalle käy kuin Latvialle kävi, nuoret ja koulutetut muuttavat pois ja maan kehitys hidastuu vaikka tarkoitus oli juuri päinvastainen.

Jäsenyyden ehdot on myös kyettävä täyttämään. Liittyessään unioniin Ukraina ja sen 44 miljoonainen kansa tulee olemaan EU:n seitsemänneksi suurin maa. Valtava potentiaali mutta haasteitakin riittää. Kaiken sanotun päälle on syytä pitää mielessä maan väestörakenne. Osa Ukrainaa on suurehko venäläisväestö, joka sekin kannattaa huomioida jäsenyyttä edistäessä.

Maltti on valttia tässäkin.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu