Virkamiesjohdon valinnat on syytä muuttaa avoimen poliittisiksi

Vihreiden kaksinaismoralistisen kansliapäällikön valinnan jäljiltä on syytä keskustella koko järjestelmän mielekkyydestä. Nykyinen malli, jossa teeskennellään objektiivisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa on täysin turha.

Valintamenettely on turha, koska kaikille on itsestäänselvää, että valintojen takana on lähes aina poliittinen peli. Näennäinen valintaprosessi kuluttaa sekä hakijoiden että valitsijoiden resursseja. Lisää resursseja kuluu kun mediat ja koko kansa päivittelevät valintojen poliittisuutta. Prosessin osalliset joutuvat valehtelemaan kansalle päin naamaa ja todistelemaan muita motiivejaan. Tämä syö koko kansakunnan moraalia. Kyseessä on tabu ja julkinen salaisuus, jota kaikki häpeävät.

Liberaalipuolueen Amos Ahola (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/amosahola/poliittiset-palkkiovirat-tilaisuus-tekee-varkaan) kirjoitti aiheesta ja ehdotti ratkaisuksi kahta mallia. Ensimmäinen on puolueeton valitsijaryhmä, joka tekisi valinnan objektiivisin perustein. Vaihtoehdon ongelma on, että mikään ei estäisi ko. valintaryhmää politisoitumasta. Ongelma vain siirtyisi,  ei poistuisi.

Aholan toinen vaihtoehto on nk. Amerikan malli. Mallissa korkeimman virkajohdon valinta olisi avoimen poliittinen prosessi. Tämä tarkoittaisi että vallan vaihtuessa myös osa virkamiesjohtoa saattaisi vaihtua. Mallissa on ainakin kaksi merkittävää positiivista piirrettä. Kun valintaprosessi olisi avoimen poliittinen, valitsijoiden ei tarvitsisi yrittää peitellä motiivejaan. Nykyinen valintoihin liittyvä kaksinaismoralismi lakkaisi olemasta. Toinen ja tärkeämpi muutos olisi, että valtasuhteiden mukana vaihtuva virkamieskoneisto toisi poliittisten päätösten tekemiseen ja toimeenpanoon kaivattua vauhtia ja dynamiikkaa, kun poliittinen ja virkamiesjohto olisivat samanmielisiä.

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu