VTV:n tarkastuksen puutteet on selvitettävä perinpohjin

Valtiotalouden tarkastusvirasto on pääjohtajansa Tytti Yli-Viikarin kautta ollut otsikoissa jo alkuvuodesta 2020. Viraston johtajan verovarojen käyttö omiin kauneushoitoihin ja Finnairin bonuspisteiden katoaminen ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu ja sivujuonne viraston surkeassa kokonaistilanteessa. Suurempi huolenaihe on VTV:n varsinaisen toiminnan surkastuminen.

VTV:n viranomaisten toimintaa valvoo eduskunnan tarkastusvaliokunta. Sen puheenjohtajana toimii Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto. VTV:n varsinaista tarkastustoimintaa seuraa ja ohjaa Kokoomuksen Juhana Vartiaisen vetämä neuvottelukunta.

Tarkastusvaliokunnan ja sen puheenjohtaja Alanko-Kahiluodon osuutta viraston ongelmiin on jo medioissa puitu ja Alanko-Kahiluoto on mm. vaatinut kohun taustoja julki. Vaatimus on aiheellinen.

Täysin huomioimatta on kuitenkin jäänyt Vartiaisen neuvottelukunnan rooli kokonaisuudessa. Vartiaisen Twitterissä kertoman mukaan työnjako on sellainen, että ”neuvottelukunta nimenomaan seuraa VTV:n varsinaista tarkastus- ja analyysitoimintaa”. Ja juuri tämä toiminta on surkastunut.

Neuvottelukunnan ja Vartiaisen roolin selvittäminen VTV-sotkussa on tärkeää ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin, kuten alussa mainitsin, pääjohtajan verovarojen omiin yksityismenoihin käyttäminen on sivuseikka, joka ratkeaa vaihtamalla johtaja toiseen.

Tärkeämpi toinen syy on, että VTV:n rooli verovarojen käytön vahtijana on äärimmäisen tärkeää kansalaisten edunvalvontaa. Tämän valvonnan surkastuttaminen on vakava virhe, joka on syytä tutkia perinpohjin ja palauttaa virasto ydintehtäviensä pariin.

Kolmas ajankohtainen syy on, että neuvottelukuntaa vetänyt Juhana Vartiainen on pyrkimässä Helsingin pormestariksi. Helsingin kaupungin arvioidut toimintamenot vuodelle 2021 on noin 4,8 miljardia euroa. Kysymys kuuluukin, onko Vartiaisen osaaminen ja toimintakyky sellaisella tasolla, että hänen vartioitavakseen voidaan luovuttaa 4,8MRD helsinkiläisten veronmaksajien rahoja?

+2
MarkoKettunen
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Urbaani hybridi. VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen. Perushelsinkiläinen kuntavaaliehdokas.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu