Yrittäjä, näin voit edistää yrittäjyysmyönteisyyttä

Yrityksillä on ulottuvillaan valtava hyödyntämätön resurssi, jonka käyttöön ottaminen muuttaisi yhteiskuntaa – ehkä hitaasti mutta varmasti. Kenelle leipää syötät, hän laulujasi laulaa. Yrittäjät, työllistäkää yhteiskuntatieteilijät.

Yksi pääomaköyhän ja valtiojohtoisen yhteiskuntamme erityispiirteitä on yksityisten tutkimuslaitosten puute. Erityisen hyvin ilmiö on havaittavissa yhteiskuntatieteissä. Valtaosa yhteiskuntatieteellisen koulutuksen saaneista tutkijoista ja asiantuntijoista työllistyy julkisen tai kolmannen sektorin palvelukseen. Toimijoiden palkat maksetaan suoraan tai välillisesti verovaroista. Tämä leiväntarjoajan lauluja laulavien kuoro tukee omalta osaltaan valtiojohtoisuuden ylläpitämistä ja hidastaa kehitystä kohti yksilölähtöistä ja yrittäjyysmyönteistä yhteiskuntaa.

Korkeakoulutuksen saaneet aktiivisesti toimivat yhteiskuntatieteilijät ovat valtava voimavara. Heillä on ymmärrystä rakenteellisista mekanismeista, työkalut niiden analysoimiseen ja tuloksista raportoimiseen. Sanan voimaa ei kannata aliarvioida. Siksi on hyvä muistaa, että yhteiskuntatietelijät käyttävät tieto-taitojaan ja osaamistaan siellä, missä leipä heille tarjotaan.

Ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen. Yrittäjä: työllistä yhteiskuntatieteilijä. Palkkaa tohtori, tarjoa korkeakouluharjoittelijalle paikkaa, teetä tilaustutkimus, tarjoa graduntekijälle aihetta ja tilaisuutta tehdä se yrityksessäsi, valjasta tohtoriopiskelija tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen jne. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Sipilän surullisen kuuluisin sanoin muotoillen, ”kaiken maailman dosentit” toimivat aktiivisesti vaikuttaen yhteiskuntaan ja poliittisiin päätöksiin. Kun työllistät yhteiskuntatieteilijän, asiantuntijatehtävissä toimivien vaikuttajien ymmärrys yrittäjyydestä ja sen merkityksestä kasvaa. Ennen pitkää osaaminen siirtyy yliopistojen lehtorien ja dosenttien kalvoihin ja opetussuunnitelmiin. Kierron vaikutuksesta yhteiskunnan yrittäjämyönteisyys kasvaa. Yrittäjillä on siis mahdollisuus vaikuttaa kaikkien yrittäjien toimintaedellytyksien paranemiseen.

 

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen puheenjohtaja.

MarkoKettunen

Urbaani hybridi. Helsinkiläinen VTM, pienyrittäjä ja kulttuurialan ammattilainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu