Kaksi kuohahdusta exit-verosta

Myönnettäköön, että minä olin niitä, jotka aluksi exit-verosta kuultuaan kuohahtivat. Pelkällä otsikkotasolla tuo vero kuulostikin sangen sakealta, siis siltä, että nyt yritetään rajoittaa verotuksen keinoin vapaata liikkuvuutta, joka on yksi eu:n tukevimpia kivijalkoja. En sentään tehnyt sitä, että olisin pullauttanut someen mitään sen karvaampaa tekstiä, mutta olin jo valmis antamaan taas kerran miinuspisteitä hallituksellemme.

Toinen kuohahdus tuli sitten, kun sain tietää, mitä tuolla verolla oikeastaan haetaan ja kuinka paljon sen on ajateltu tuovan verotuloja. Ensinnäkin veron toivottu tuotto, noin 25 miljoonaa on suoraan sanottuna tippa meressä meidän reilun 63 miljardin euron budjetissamme. Sen lisäksi tuo tuotto-odotus on sangen hataralla pohjalla. Nimittäin ounastelisin, että sen valvominen, että tuo vero saadaan kerättyä niiltä, joiden sen pitäisi maksaa, voi olla sangen työlästä. Työläs verojen kerääminen taas lisää lähinnä verosuunnittelua ja jopa potentiaalista veronkiertoa. Ja valvonta lisää taas ihmistyön määrää ja siten verottaa veron tuottavuutta.

Exit-vero siis osoittautui mainettaan lempeämmäksi eikä se siis rajoita sinällään vapaata liikkuvuutta. Mutta samalla se vaikuttaa siltä, että se toimii enemmän ideologisena voittopokaalina kuin tehokkaana ja kunnollisena verovarojen keräysinstrumenttina.

Aika näyttää, mitkä uhkakuvat verosta tulevat toteutumaan. Vai tuleeko mikään.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu