Monet nuoret eivät enää kestä koronapaineen alla
Korona on kääntänyt yhteiskuntamme päälaelleen, ja viime kuukausina koventuneet rajoitukset ovat sulkeneet meidät viime kevään tavoin neljän seinän sisälle. Toisin kuin viime keväänä koronakriisi ei kuitenkaan ole vasta alkanut, vaan jo lähes vuoden kestäneet rajoitukset alkavat koetella itse kunkin turnauskestävyyttä. Ihminen on luonteeltaan sosiaalinen olento, joten on täysin ymmärrettävää, että tällä hetkellä meistä moni kaipaa ystäviemme ja lähipiirimme seuraa.
Viime viikkoina olemme saaneet lukea huolestuttavia uutisia siitä, kuinka monet nuoret – ja varsinkin lukioikäiset – ovat jääneet rajoitustoimien myötä yksin. Julkisten tilojen ollessa suljettuja ja lukioiden siirryttyä etäopetukseen monen lukioikäisen ainoa seura on tietokoneen näytön sinertävä kajo.
Lukioaika on monien nuorten sosiaalisen kehityksen kannalta kriittistä aikaa. Sen aikana luodut sosiaaliset suhteet säilyvät usein läpi elämän ja luovat pohjan tuleville työelämän verkostoille. Yhtä lailla nuorten sosiaalinen piiri auttaa jaksamaan raskaiden lukio-opintojen läpi, jotka ovat nykyaikana entistä tärkeämpiä korkeakoulujen pääsykokeista luopumisen jälkeen. Pahimmillaan korona-ajan nuoret joutuvatkin huonompaan asemaan kuin muut ikäluokat ja kärsivät tästä kohtuuttoman pitkään.
Viimeisimmän vuoden 2020 keväällä kerätyn Lapin ammattikorkeakoulun koko Suomen lukiolaisiin kohdistuneen kyselyn mukaan 46 prosenttia nuorista on kokenut yksinäisyyttä koronakriisin aikana. Samaan aikaan huolestuttavasti kolmasosa kyselyyn osallistuneista oli ollut eristäytyneenä kotiinsa ja tuntenut olonsa masentuneeksi korona-aikana. Tilanne on siis kaikin puolin vakava, emmekä oikeastaan edes tule ymmärtämään sen vaikutuksia kuin vasta paljon koronan kukistamisen jälkeen.
On selvää, että pelkät tsemppiviestit ja jaksuhalit eivät riitä puuttumaan tähän kasvavaan nuorten pahoinvointiin. Nuorisotyön resurssien, mielenterveyspalveluiden ja oppilashuollon resurssien lisääminen lienee askel oikeaan suuntaan, mutta sekään tuskin ratkaisee ongelmaa täydellisesti. Karu totuus nimittäin on, että mikään ei korvaa koronarokotteen luoman laumasuojan tuomaa vapautta ja paluuta normaaliin arkeen.
Tässä nyt vahvasti liioitellaan. Kyllä nuoret pärjäävät ihan hyvin ilman joukkotapaamisia. Rajoitukset ovat toistaiseksi hyvin kevyitä. Pieni rauhoittuminen adhd-elämästä vain kasvattaa luonnetta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta!
Suurin ongelma on vääränlainen tiedottaminen.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Valtaoja kirjoitti hyvin Turun Sanomien kolumnissa: ”Peiliin katsomista riittää toki tutkijoillakin. Ihmiset kaipaavat ehdottomia varmuuksia, oli kyseessä ilmastonmuutos tai koronarokote. Mutta sellaisia varmuuksia löytyy vain uskonnoista. Tieteeseen liittyy aina epävarmuustekijä, vaikka kuinkakin pieni. Tieteentekijät ovat epäonnistuneet tämän selittämisessä yleisölle. ”Onko nyt sataprosenttisen varmaa että –” tivaa reportteri, ja rehellinen tutkija vastaa että ei. ’Tutkijat epävarmoja’, otsikoi sitten lehti.” (TS 2.2.2021)
Ilmoita asiaton viesti
Nuoriso hallitsee sähköisen yhteydenpidon välineet. Ennen koronaa on valitettu, että nuoret viettävät liian paljon aikaa kännykän ja tietokoneen parissa. Mikä estää tapaamasta kavereita ulkoilun merkeissä pienessä ryhmässä turvavälit säilyttäen?
Minusta tuntuu, että monet aikuiset, joiden bisneksiä koronarajoitukset haittaavat, käyttävät nuorison ”pahoinvointia” hyväkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kovinpa ovat heikkoja nykynuoret. 🙁
Moni nuori nauttii koronaoloista, sillä etäopetus takaa koulurauhan ja koulukiusaaminen vähenee olemattomiin, koska kenenkään ei tarvitse vetää mitään roolia.
Monella nuorella opiskelutulokset ovat myös parantuneet etäopetuksessa, ja etäopetuksen määrää tulisikin lisätä voimakkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä enemmän voivotellaan nuorten surkeutta niin sitä enemmän ahtistaa. Ylös ulos ja lenkille, siinä se ähky ja pään kivistys helpottaa ilman tautivaaraa. Nyt on kelit mitä parhaimmat ja valo voittaa pimeyttä joka päivä lisää, kevät tulee, oletteko valmiina nuoret?
Pois kuppiloista ja juottoloista.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs hätä nuorilla nyt on, ei edes pommiteta eikä ole pelkoa joutua rintamalle? Sen kun vetää kaljaa ja harrastaa seksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Milläs harrastat seksiä kun on kahden metrin turvavälit?
Ilmoita asiaton viesti
Sinäpä sen hoksasit! Selvästi turvavälisääntöä rikotaan. Siitähän johtuu päivittäin sadat uudet tartunnat. Valvontaa ja rangaistuksia pitää lisätä.
Ilmoita asiaton viesti