Masked singer ja Päivi Räsänen

Christoffer Strandberg ja hänen jäljessään monet muut kritisoivat ankarasti Päivi Räsäsen esiintymistä masked singer-ohjelmassa. Christoffer Strandbergin mielestä sateenkaariväki kärsii, jos joutuu ennalta arvaamattomasti katsomaan Päivi Räsäsen lyhyttä esiintymistä ja laulun luikautusta television viihdeohjelmassa. Närkästyjien mukaan Räsänen on ihmisoikeuksien vastainen persoona, joten ei pelkästään hänen mielipiteensä ole pahoja, vaan koko ihminen on paha, siis ainakin niin paha, ettei hänelle tulisi antaa ruutuaikaa edes silloin, kun politiikka ei tuoda millään tavalla esille. Pahuuden ruumiillistumaa ei saisi viihteellistää, paitsi että onhan häntä viihteellistetty vaikka kuinka paljon. Masked singerin toinen panelisti Maria Veitola, joka paheksui Christoffer Strandbergin perässä Räsäsen osallistumista ohjelmaan, on itse omassa ohjelmassaan yökyläillyt Räsäsillä. Hän puolustautui sillä, että hän ohjelmassaan haastoi Räsäsen näkemyksiä, mutta siitä huolimatta, kummassako ohjelmassa Räsänen sai enemmän poliittista mainosta itselleen ja ajamilleen aatteille Veitolan yökyläilyssä vai Masked singerissä laulamassa kuningaskobraa? Ei haastamisesta välttämättä seuraa, että haastettava menettää uskottavuuttaan, vaan voi käydä toisinkin päin. Siis ihan noin yleisesti ottaen haastaminen voi tarjota oivan tilaisuuden haastetun ajatusten hyväänkin markkinointiin. Sitä paitsi Veitola vielä tänäkin päivänä kehuu Räsästä sydämelliseksi ja hauskaksi ihmiseksi, vaikka samaan aikaan antaa tukensa Christoffer Strandbergin vaatimuksille.

Onko poliittinen tavoite ihmisoikeus vai vain erittäin hyvä ja kannatettava tavoite? Äkkiseltään ajateltuna ero ei ole kovin suuri, lähinnä saivartelua, mutta väitän että siinä on oleellinen ero. Jos poliittinen tavoite nimetään ihmisoikeudeksi voidaan todeta, että ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys. Se taas tarkoittaa, että tavoitteemme hyvyys ei ole meidän mielipiteemme, vaan tavoite sinänsä on ehdoton hyvä, absoluuttinen hyvä, jolloin kaikki tämän tavoitteen vastaiset näkemykset ovat ihmisoikeuksien vastaisia eli ehdottoman pahoja. Absoluuttiseksi hyvyydeksi leimattua poliittista tavoitetta ei tarvitse altistaa kritiikille, sitä ei tarvitse perustella, kaikki sen kyseenalaistamiset voidaan ohittaa ja vastustajat voidaan demonisoida. Jos poliittinen tavoite on vain erittäin hyvä ja kannatettava, ei edellä kuvailtua kritiikin vaientamista voida tehdä, vaan mielipide on altistettava mahdolliselle kritiikille ja pyrittävä mahdollisimman hyvin perusteluin osoittamaan tavoitteen hyvyys. Ja ei hyvät tahalliset väärinymmärtäjät, en ole mitätöimässä ihmisoikeuksia, pikemminkin päin vastoin. Tuon esille sen, että jos poliittisia tavoitteita nimetään ihmisoikeuksiksi sellaisin perustein, jotka eivät ole kiistattomia, mahdollistaa se sellaisten virheellisten argumenttien rakentelun, joiden nojalla voidaan tyrehdyttää kriittinen keskustelu ja demonisoida ihmisiä. Ihmisoikeus-käsitteen käyttö tällaisena poliittisena astalona vain vie kunnioitusta oikeilta ihmisoikeuksilta.

Jos sitten hyväksytään se väite, että Räsänen edustaa ihmisoikeuksien vastaisia näkemyksiä (abortin ja samaa sukupuolta olevien avioliiton vastustaminen ja homouden pitäminen vinoumana?), niin edelleen minua häiritsee se, että tämä ehdottomuus ihmisoikeuksien edessä on niin kovin valikoivaa. Kun Eurooppaan pyrkii hädissään ihmisiä paremman elämän toivossa, niin poliittisen kentän laidasta laitaan vain rakennellaan sekä henkisiä että fyysisiä muureja maahantulon estämiseksi. Niin juuri, poliittisen kentän laidasta laitaan, vain retoriikassa voi jotain eroja havaita, ei varsinaisessa suhtautumisessa maahanmuuttopolitiikkaan. Välimerellä käännytetään siirtolaisten veneitä takaisin avomerelle ja Frontex eli EU katsoo vierestä hyväksyvästi. EU huseeraa ympäri Pohjois-Afrikkaa jakamassa rahaa ja kouluttamassa kaikenlaista sotilasväkeä maahantulon pysäyttämiseksi. Libyassa siirtolaisia kidutetaan, Algeriassa heitä lähetetään Saharaan kävelemään, Euroopan puolella paikalliset poliisit ryöstää ja pahoinpitelee heitä… Missä on nyt se teidän ehdottomuutenne, te jotka heilutatte sateenkaarilippua ja huudatte, ettei ihmisoikeudet ole mielipidekysymys? Onko sittenkin joittenkin ihmisoikeudet tärkeämpiä kuin toisten?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu