1. BTC: Tutustun Bitcoiniin – Mikä on Bitcoin?

Pitäisi ymmärtää miten joku asia toimii, ennen kuin siihen voi sijoittaa. Tässä nyt koitan ymmärtää ja opetella tätä uutta maailmaa. Tervetuloa mukaan!  

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelma, joka alkoi toimimaan 2009 ja jonka kehityksellä ei ole johtajaa. Ohjelman tarkoitus on varmistaa että Bitcoineja on olemassa vain rajattu määrä ja säilyttää tietoja kaikista tehdyistä tilisiirroista peruuttamattomasti netin avulla hajautetusti järjestelmää ylläpitävien käyttäjien tietokoneilla. 

Bitcoineilla on arvoa, koska niiden omistajat uskovat, että niitä tulee olemaan ikinä vain rajallinen määrä ja koska teknologia mahdollistaa helpon säilyttämisen ja liikuttamisen verkossa. Bitcoineja tulee olemaan yhteensä 21 miljoonaa kappaletta ja nyt 2021 helmikuussa niitä on kierrossa jo 18,6 miljoonaa kappaletta.

1 Bitcoin on 100 000 000 sathosia (sat), kuten 1 markka oli 100 penniä. Tänään yhdellä eurolla sai noin 2 500 sathosia.  

Tausta

Tutustuin bitcoiniin ensimmäisen kerran 2017. En tarpeeksi. Aihe on kuulostanut todella monimutkaiselle minkä vuoksi sen lähestymistä on ollut helpompi työntää pois, kuin sukeltaa sisään. Oman sukupolven juttu oli sosiaalisen median tuleminen, mutta tämä juna meinaa monelta meidän y-sukupolven edustajalta jo livetä sormien välistä. Olen lukuisista altistumisesta huolimatta onnistunut sivuttamaan aiheen, kunnes 2020 syksyllä päätin selvittää mistä tässä on oikeastaan kyse. Ja se on ollut sen arvoista. Toivon että kukaan muu ei kävele enää ohi tutustumatta netin mahdollistamaan seuraavaan murrokseen. Ainakin sinua on nyt varoitettu. Kirjoitan tämän oppiakseni aiheesta ja ymmärtääkseni, missä nyt ollaan menossa. Älä missään nimessä osta bitcoinia, jos et ole ottanut sen toiminnasta selvää. Bitcoiniin tutustuminen on tuntunut kuin opettelisi kokonaan uutta kieltä, se vie aikaa ja jokaisen sipulin kerroksen jälkeen tulee vastaan uusia kerroksia. 

Kryptomaailma on valtava

Lyhyen sukelluksen jälkeen vaikuttaa sille, että erilaiset kryptovaluutat, olivat ne sitten suunniteltuja arvon säilytykseen, vaihdannan välineeksi, alustaksi erilaisille sovelluksille tai erilaisten palveluiden toteuttamista varten, ovat keränneet verkkoon kokonaisia pörssejä, joissa näiden projektien coineilla käydään kauppaa ympäri vuorokauden. Suurimmissa kryptovaluuttapörssissä voi säilyttämisen, ostamisen ja myymisen lisäksi käydä kauppaa vivutetuilla tuotteilla, tai ottaa Fiat* -määräistä lainaa tilille talletettuja kryptovaluuttoja vastaan. Tai tilata pankkikortin, joka muuttaa tilillä olevia kryptoja aina kortilla tehdyn ostoksen yhteydessä euroiksi. Osalla pörsseistä on virallinen pankkitoimilupa, joka mahdollistaa myös Fiat-rahan tallettamisen. Coinmarketcap.com on listannut yhteensä 294 pörssiä, jossa voi käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Tänään näistä suurimmassa käydään kauppaa noin 16 miljardilla dollarilla vuorokaudessa, kun esimerkiksi Helsingin pörssissä kauppaa tehdään noin puolella miljardilla eurolla. Toisaalta luvut voidaan laskea yhteen ja kertoa viidellä New Yorkin pörssiin verrattuna.  

Jotkut kryptoprojekteista perustuvat avoimeen lähdekoodiin, kuten bitcoin ja toisten ympärillä on mystiikan verho suojaamassa niitä rivejä, joihin projektin toiminta perustuu. 

Bitcoin nousee esille sykleissä

Bitcoin nousee esille noin neljän vuoden välein, mikä vaikuttaisi korreloivan neljän vuoden välein tapahtuvasta inflaation puoliintumista seuraavasta kurssin voimakkaasta noususta. Tämä inflaation taas puolittanut, bitcoinin ylläpidosta järjestelmään luotavilla uusilla coineilla maksettavien palkkioiden puoliintuminen tapahtui 11.5.2020, joten nyt voitaisiinkin tehdä ennustus, että syksyllä 2021 bitcoin taas kuplautuu hetkeksi ja nousee sen myötä monien huulille. Tämä johtuu siitä että kysyntää on hetkellisesti enemmän, kun myytävää on totuttua vähemmän sen seurauksena että louhijoiden tasaisesti markkinoille myymien bitcoinien määrä vähenee. 

*Fiat-raha tarkoittaa vaihdannan välinettä, kuten eurot ja dollarit, jonka arvo perustuu vallassa olevan hallinnon luomiin säännöksiin, mutta jonka takana ei ole mitään todellista kuten kultaa. Nykyisten valuuttojen edeltäjät eivät olleet fiat-rahaa, vaan esimerkiksi vielä 1973 Yhdysvaltojen dollareita oli mahdollista lunastaa kullaksi kiinteällä $35 / unssi vaihtosuhteella. Fiat tulee Latinasta ja se voidaan kääntää suomeksi ”tapahtukoon”. Fiat -valuutat ovat ainoat hyväksyt valuutat verojen maksamiseen ja niillä voi lain mukaan maksaa minkä tahansa velan. Ne ovat keskuspankkien liikkeelleskemia ja niiden uskottavuus maailmalla riippuu vallankäyttäjien harjoittamasta politiikasta.

markusvekara
Helsinki

Minkä tiedät olevan totta, vaikka suuri yleisö ei sitä hyväksy?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu