2. BTC: Bitcoin 2021 helmikuussa

Bitcoin mediassa 

“Bitcoin romahtaa ihan kohta” Jännä nähdä miten tuo lentävä lause vanhenee. Muutos sattuu aina. On ehkä naiivia olettaa että maailma olisi valmis ja että omalle elinajalle ei olisi enää odotettavissa isompia muutoksia. Kukaan ei tiedä mikä lohkoketjuprojekti tulee menestymään 10 vuoden päästä, mutta muutaman kuukauden ajan aiheeseen tutustuessani olen huomannut, että kun hetki sitten sosiaalinen media ja pelien kehitys veivät fiksuimmat aivot, nyt suuntaus vaikuttaisi olevan muuttumassa kohti erilaisia lohkoketju- ja kryptoprojekteja. Tästä yhtenä osoituksena jo 2018 MIT:n Blockchain and Money -kurssin ensimmäisellä luennolla kurssia vetänyt Gary Gensler tiedusteli kuinka monta kurssilla olijaa oli jo työskennellyt lohkoketjujen parissa, sai hän vastaukseksi että joka kolmas – siis 2018. Kyseessä on MIT:n top 5 kurssi. Nyt MIT:ssä “Blockchain and Money” kurssia vetänyt professori Gary Gensler on nimitetty Bidenin hallintoon johtamaan SEC:tä (Yhdysvaltain arvopaperi‑ ja pörssikomissio).

“Kryptot on ohimenevä ilmiö”, alkaa kuulostaa samalle, kun “Internet ei tule yleistymään” vuonna 1997 sanottuna, jolloin verkolla oli suurin piirtein saman verran käyttäjiä, kun bitcoinilla on 2021. Myös osa verkon vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, kuten Twitterin perustaja Jack Dorsey, Teslan perustaja Elon Musk tai Applen perustaja Steve Wozniak, ovat kertoneet useaan otteeseen uskovansa bitcoinin olevan vasta alkutaipaleella ja ehkä näin. 

Markkina-arvo

Sivuston 8marketcap.com mukaan bitcoinin markkina-arvo on nyt 2021 helmikuussa 698.09 miljardia euroa, se on juuri ohittanut Facebookin (638.96 miljardia) ja siirtynyt top 10 listalle maailman arvokkaimpien omaisuuserien listalla. Listaa johtaa kulta (9.665 biljoonaa “trillion” euroa) ja toisella sijalla on Apple (1.876 biljoonaa). Jännä nähdä miten hyvin tämä vanhenee. Coinmarketcapin 2.2.2021 julkaisemassa haastattelussa yrittäjä Williy Woo vertaa bitcoinin käyttäjien määrän kasvua internetin käyttäjien kasvuun. Bitcoinilla on nyt suurinpiirtein sama määrä käyttäjiä, kun internetillä oli vuonna 1997, mutta käyttäjien määrä kasvaa nopeammin. Tämän ennusteen mukaan bitcoinilla olisi miljardi käyttäjää vuoden 2025 aikana. Internet saavutti miljardin käyttäjän rajan vuonna 2005.

Yritykset sijoittamassa ja rakentamassa palveluita

Investopedia uutisoi 2020 joulun alla yhden Amerikan suurimmista vakuutusyhtiöistä, MassMutualin investoineen bitcoiniin. Tämä on siinä mielessä merkittävä uutinen, että vakuutusyhtiöt ovat perinteisesti tunnettuja konservatiivisista sijoituksistaan. Toisaalta on hyvä ymmärtää, että 100 miljoonan sijoitus on vielä kovin pieni osa yhtiön kaikista sijoituksista. 

Paypal otti bitcoinin osaksi maksutapoja jo 2020 ja hieman tämän jälkeen Visa ilmoitti julkaisevansa uusia palveluita, jotka helpottavat tavallisten pankkien asiakkaita bitcoinien ostamisessa ja myymisessä. 

CNBC:n 29.1.2021 julkaiseman uutisen mukaan Visa julkaisee yhteistyössä Blockfi yrityksen kanssa ensimmäisen luottokortin 2021, jonka bonusohjelma maksaa kaikista ostoista takaisin 1,5% bitcoineina. Kortti julkaistaan ensin vain amerikkalaisille markkinoille. Kortti tulee maksamaan 200 dollaria vuodessa.

Myös Mastercard julkaisi 10.2.2021 tiedotteen, jonka mukaan he alkavat tukemaan valikoituja kryptovaluuttoja omassa maksuverkossaan. Tiedotteessa kerrottiin Mastercardin filosofiasta kryptoja kohtaan: “Filosofiamme kryptovaluutoista on yksinkertainen: kyse on valinnoista. Mastercard ei ole suosittelemassa kryptovaluuttojen käyttämistä, mutta olemme täällä, jotta asiakkaat, kauppiaat ja yritykset voivat siirtää arvoa digitaalisesti, perinteistä tai kryptomuotoista haluamallaan tavalla. Sen kuuluu olla asiakkaan oma valinta koska ne ovat sinun rahojasi.” Tiedotteessa Mastercard kertoo myös omaavansa yhden maailman suurimmista lohkoketju patenttisalkuista, joka sisältää 89 patenttia. Mastercard on myös julkaissut yhteistyössä Bitbayn kanssa debit kortin, jolla voi käyttää kryptomuotoisia valuuttoja kaikissa Mastercardin hyväksyvissä maksupisteissä. 

Nardaqiin listattu Microstrategy kertoi lehdistötiedotteessaan joulukuussa 2020 ostaneensa bitcoineja noin miljardilla dollarilla. Helmikuussa 2021 Microstrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor kertoi järjestämässään webinaarissa siitä, miten muutkin pörssiyhtiöt voivat muuttaa omistamiaan kassavaroja bitcoineiksi. Myös Deloitte, joka on yksi maailman johtavista tilintarkastusyhtiöistä käyttää omassa listatuille yhtiöille tehdyssä bitcoin oppaassaan Microstrategyä esimerkkinä siitä miten pörssiyhtiö voi muuttaa varojaan bitcoineiksi. Webinaarissa on osallistujia 1 400 yhtiöstä ja Twitteriin tulleiden kuvakaappausten perusteella osallistujia oli yhtiöistä kuten Amazon, SpaceX, JP Morgan ja Goldman Sachs. Pian seminaarin jälkeen helmikuun 8. päivänä Tesla julkisti ostaneensa 1,5 miljardilla dollarilla bitcoineja ja alkavansa hyväksyä bitcoineja maksuina myydessään autoja. 

Saylor kertoi mieleen jääneen vertauksen joulukuun 25. päivänä 2020 Investor’s Podcast Networkin podcastissa: “Jos olisit sijoittanut 10 vuotta sitten kaiken pääoman S&P 500 indeksiin tai sijoittanut 1% bitcoiniin ja pitänyt 99% käteisenä, olisi jälkimmäinen salkku voitolla”.

Russell Okung – palkkaa bitcoineina

Russell Okung pelaa NFL:ssä Carolina Panthersseissa neljän vuoden sopimuksella. Russel nousi julkisuuteen joulukuussa 2020 kerrottuaan vastaanottavansa puolet palkastaan bitcoineina. Hänellä on joukkuekavereita, jotka eivät edes tiedä omien lastensa nimiä, koska laji edellyttää koko elämän antamista ammatille. NFL:ssä loukkaantumisriski on suuri ja  uran keskipituus on noin 3,5 vuotta. Loukkaantumisen jälkeen uran aloittaminen muussa ammatissa voi olla haastavaa. Jos loukkaannut, urasi voi olla ohi, minkä lisäksi tulosi loppuvat ja loppuelämä pitäisi pärjätä jo ansaituilla palkkioilla. Russelin 13 miljoonan dollarin sopimus neljältä vuodelta on tietysti huikea. Kuitenkin haluttavien omaisuuerien hintojen noustessa 15% vuodessa se tuntuu sulavan käsiin, kun palkka ei kasva sopimuskauden aikana. Tämä johti siihen, että Russell halusi puolet puolet palkasta bitcoineina, koska uskoo sen säilyttävän dollareita paremmin arvoa pitkällä tähtäimellä. 

Pankkivalvojan suhtautuminen

Amerikan pankkivalvoja Office of the Comptroller of the Currency (OCC) julkaisi 5.1.2021 tiedotteen, jonka mukaan kansalliset pankit ja säästöyhdistykset voivat käyttää toiminnassaan julkisia lohkoketjuja ja stablecoineja (Kryptovaluuttoja, joiden taustalla on arvoa vastaava määrä esimerkiksi dollareita). Tämä oli jatkoa aikaisemmin kesällä tulleelle OCC:n tiedotteelle, jonka mukaan Amerikkalaiset pankit voivat nyt omistaa kryptovaluuttoja. 

markusvekara
Helsinki

Minkä tiedät olevan totta, vaikka suuri yleisö ei sitä hyväksy?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu