3. BTC: Keskuspankkien digitaaliset valuutat

Digieuro

Digitaalinen raha ei ylipäätään ole enää kovin kaukainen ajatus. Jokaisella maailman suurimmista keskuspankeista on olemassa suunnitelma digitaalisten maksuvälineiden kehityksestä. Kiinan keskuspankki, Yhdysvaltojen keskuspankki ja EU:n keskuspankki ovat jo julkaisseet omia tiekarttojaan sähköisten maksuvälineiden suunnitelmista ja testaamisesta. EKP:n tutkimusta digitaalisesta eurosta ja muita uutisia tämän projektin etenemistä voi seurata keskuspankin omilta sivuilta. 

Ensimmäisenä oman digitaalisen valuutan ehti kuitenkin jo julkaisemaan Bahaman keskuspankki. Bahaman digitaalisen valuutan projektin nimi on “Sand dollar” ja sen on tarkoitus toimia identtisesti olemassaolevan paperirahan kanssa. 

e-yuan

Kiinassa aloitettiin sähköisen e-yuanin testaus jakamalla lottoamalla 50 000 kansalaista, jotka saavat E-yuaneja ilmaiseksi käytettäväkseen. Wall street journal kertoi Youtube kanavallaan 13.1.2021, että  2020 viimeisten viikkojen aikana Suzhoun kaupungissa asuvien asukkaiden oli mahdollista ladata applikaatio ja osallistua 200 e-yanin arvontaan. Summa vastaa noin 25 euroa. Digitaalisen yanin käyttö toimii applikaation avulla, mutta sen käyttäminen ei edellytä internet yhteyttä. People’s Bank of China, lyhenne PBC tai PBoC eli Kiinan keskuspankki hallinnoi e-yuania suoraan ilman välikäsinä tavallisen yuanin kanssa toimivia liikepankkeja. Keskuspankin mukaan tavoitteena on korvata vähitellen käteinen raha. 

e-kruunu

Forbesin 5.1.2021 uutisen mukaan Ruotsissa digitaalisen kruunun kehitys on saanut olemassa olevat liikepankit varpailleen, sillä se mahdollistaisi kansalaisten tilien toiminnan suoraan ruotsin keskuspankki Riksbankissa, mikä asettaisi tavalliset liikepankit epäedulliseen kilpailuasemaan keskuspankin kanssa. Ruotsin keskuspankki haluaa e-kruunun käyttämisen olevan yhtä helppoa, kun “tekstiviestin käyttämisen”. 

Tili suoraan keskuspankissa

Suorat tilit keskuspankissa voisivat mahdollistaa keskuspankille elvytysrahan jakamisen suoraan kuluttajien tileille ja se on mahdollista ohjelmoida sulamaan hitaasti, joka kannustaa käyttämään rahat säästämisen sijaan. Suomalaisten kotitalouksien talletuskanta oli 100,4 mrd. euroa kesäkuun 2020 lopussa, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Negatiiviset korot eivät varsinaisesti ole vielä näkyneet kuluttajille, mutta keskuspankin tilillä olevaan digirahaan se on helppo sisällyttää. Tämän tarkoitus ehkä olisi kannustaa kuluttajia käyttämään rahat, mikä on ilmeisesti ratkaisevan tärkeää jotta covid -kriisistä elpyminen voi alkaa ja talouden rattaat saadaan taas pyörimään. 

markusvekara
Helsinki

Minkä tiedät olevan totta, vaikka suuri yleisö ei sitä hyväksy?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu