5. BTC: Teknologian sovelluksia 

Salamaverkko

Salamaverkko “lightning network” on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, jota voi käyttää bitcoinin kanssa, mutta sitä voi käyttää esimerkiksi myös muiden soveltuvien kryptovaluuttojen kanssa. Salamavekon avulla jokaista tilisiirtoa ei merkitä bitcoinin lohkoihin vaan ne voidaan merkitä kootusti. Tämä mahdollistaa miljoonien tilisiirtojen merkitsemisen bitcoinin lohkoketjuun kerralla. Salamaverkkoa on ollut kehittämässä mm. MIT.

Applikaatio Strike

Bitcoinin kehittyvä teknologia mahdollistaa myös uudenlaisia ominaisuuksia olemassa olevaan Fiat -järjestelmään. Esimerkiksi amerikkalaisen startupin Zap lanseeraama applikaatio Strike mahdollistaa rahan välittömän siirtämisen vaikka euroina Helsingistä punniksi Lontooseen. Siirto tapahtuu bitcoinin koodin päälle rakennetun salamaverkon avulla ja menee perille alle sekunnissa, ilman kuluja. Tämä ei täällä pohjolassa tunnu niin isolle asialle, mutta aivan liian useassa maassa asuu ihmisiä, jotka ovat käytännössä täysin riippuvaisia ulkomailla työskentelevän perheenjäsenen perheelle lähettämistä rahoista. 

6.1.2021 The Investor’s Podcast Networkin podcastissa Zap -yhtiön perustaja Jack Mallers 26v, kertoo heidän pilotoineen Strike applikaatiota ennen sen julkaisua El Salvadorissa. El Salvador on väkiluvultaan hieman suomea suurempi maa Väli Amerikassa, jossa asukkaat ovat lopettaneet oman keskuspankin takaaman valuutan käyttämisen sen arvon romahdettua ja siirtyneet käyttämään yhdysvaltojen dollareita hinnoitellessaan asioita. Kansalaisten on silti erittäin vaikea vastaanottaa dollareita ja rahalähetyksen perille tuleminen Western unionin avulla voi kestää viikkoja ja maksaa 10% siirretystä pääomasta. Tämän lisäksi rahalähetysten noutaminen ei ole vaaratonta paikallisten jengien periessä maksuja alueellaan sijaitsevien rahannostopaikkojen käyttämisestä. Silti monet ovat riippuvaisia ulkomailta tulevista rahalähetyksistä. Strike on muuttanut ihmisten elämän heidän voidessa vastaanottaa rahalahetyksiä sukulaisiltaan ulkomailta suoraan puhelimen avulla, tallentaa ne bitcoineiksi tai muuttaa halutuksi valuutaksi Bitcoin automaattien avulla. He voivat myös maksaa toisilleen suoraan applikaation avulla haluamassaan valuutassa ilman fyysisen rahan tuomia riskejä. Tämä siis maassa, jossa olemassa oleva pankkijärjestelmä on hyvin kehittymätön. Kokonaisuudessaan maailmassa asuu arviolta noin 4 miljardia ihmistä, joilla ei ole pääsyä kehittyneeseen pankkijärjestelmään. Strike toimii tammikuusta 2021 alkaen 200 maassa.

markusvekara
Helsinki

Minkä tiedät olevan totta, vaikka suuri yleisö ei sitä hyväksy?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu