17 000 lastamme putoaa köyhyysrajan alapuolelle– Tasavallan tavoitetilako?

Valtakunnan uutisissa kuulimme taannoin SOSTE:n asiantuntijaraporttia jossa on vedetty yhteen hallituksen sote-leikkausten kokonaisvaikutukset jotka tulevat kohdistumaan lapsiperheisiin ja suoraan lastemme elämiseen tarvittavaan tasoon koko valtakunnan halki. Tuloksena oli, että laskelmien mukaan noin 17 000 suomalaista lasta putoaa alle köyhyysrajana pidettävän elämisen tarvittavan rahamäärän alle tänä kuluvana vuonna. Luku kuulostaa käsitämättömältä ja kammottavalta kohderyhmä huomoioiden.

Uutinen on jäänyt oudosti melkoiseen pimentoon ilmestymisensä jälkeen arkipolitiikassa, kun huomioidaan miten paljon hallitus on painottanut oikeudenmukaisuutta sotealan ratkaisuissaan julkisessa keskustelussa.

Lasten putoaminen jo nuorena köyhyyteen kasvattaa ajan saatossa uusia vihaisia kansalaisia, jotka ovat jopa alttiita kaikille ääriryhmien vaikutuksille ja jotka uhkaavat pudota tai suorastaan pudottautua normaaleina yhteiskunnan yhteisöinä ja vaikutuskanavina pidettävien asioitten parissa olemisen ulkopuolelle.

Hallituksen tällaiset leikkaukset perusteluineen lapsiperheitten kohdalla tuottavat suurta negatiivista ilmapiiriä myös kansakunnan kasvun puolella, kun ikärakenne on vanhenemassa pikavauhtia ja uusien suomalaisten lasten hankkiminen vaikeutuu entisestään. Tilanteessa on myös turhaa hapuilla siirtolaisuuden pelastavan asiaa, koska heillä on jo tullessaan paitsi vaikeutunut maahanmuuttotilanne kansalaisuuden ja asumisen kanssa, lasten teko heillekään ei ole kannattavaa köyhyysrajan uhatessa samalla tavalla.

Maan johtoporras ei saisi antaa julkista tilannekuvaa jossa näyttää kuin maan johto ei yksinkertaisesti tiedä, mitä on tekemässä eikä sitä, miten se tulee vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti maan infrastrutuuriin ja väestön pitkän linjan kehitykseen.

Kukaan ei ole väittänyt että asäästötoimet olisivat helppoja tai hauskoja, mutta tässä liikutaan alueella jonka vaikutukset ovat syvimpiä koko maan kehityksessä ja jopa ikärakenteen muokkautumisessa seuraaville vuosille. Lapsiperheet ovat maan kasvuvara ja voima, joitten hyvinvointi on koko maan edellytys. Tasavallan tavoitetila ei voi olla nälkäinen lapsi josta kasvaa vihainen aikuinen kansalainen normaalista yhteiskunnasta syrjään vetäytyneenä, joka riski näillä panostuksilla kasvaa merkittäväksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu