Hallitusmelankoliaa
Vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen olin täynnä tulevaisuususkoa. Kokoomus oli voittanut vaalit yhdessä perussuomalaisten kanssa. Taas vaalit oli hävinnyt murskaluvuin politiikassa ongelmallisiksi elementeiksi näkemäni vihreät ja vasemmistoliitto. Pidin vaalituloksen perusteella jo varsin selvänä, että seuraava hallitus rakennettaisiin kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan. Odotukseni tälle hallitukselle olivat hyvin korkeat.
Rinteen ja Marinin hallitukset ovat kuitenkin opettaneet minulle sen, että politiikassa on paljon helpompaa rikkoa toimivia asioita, kuin mitä on korjata niitä. Orpon hallitus on joutunut nyt kipuilemaan lukuisten suoraan aiemman hallituksen aiheuttamien ongelmien selättämiseksi, kuten esimerkiksi hyvinvointialueuudistuksen ja holtittoman velkalastin taloudellisten seuraamusten kanssa. Tämän lisäksi Suomella on lukuisia rakenteellisempia ongelmia, jotka ovat riippumattomia yksittäisistä hallituksista, kuten väestömme ikääntyminen.
Tarkastellessamme valtiontalouden tilaa, voidaan todeta, ettei tilanteemme ole kaunista katsottavaa. Orpon hallituksen budjettiehdotus vuodelle 2025 on noin 12,2 miljardia euroa alijäämäinen, vaikka hallitus leikkaa samaisessa ehdotuksessa menoja noin neljän miljardin euron edestä. Suomen mittakaavassa neljän miljardin euron leikkaukset ovat mittavia, mutta eivät ollenkaan riittäviä suhteessa hätätilaan, jossa Suomen julkinen talous nyt on. Kokonaisuutena vaalikaudella toteutettavat 5,5 miljardin suorat menosäästöt ovat myös poikkeuksellisen kattavia. Silti valtiovarainministeriön talousarvion mukainen valtionvelka nousee vuoden 2025 lopussa arviolta 181 miljardiin euroon vuoden 2024 lopun 169 miljardista eurosta.
Havainnollistaakseni meidän vakavaa tilannetta, esitän muutamia tilastoja. Suomen julkisyhteisöjen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli vuonna 2023 75,8 prosenttia. Verrokkimaallamme Ruotsilla samaan aikaan suhde oli 31,2 prosenttia ja Tanskalla 29,3 prosenttia. Suomella on jo nyt siis tuplasti enemmän velkaa suhteessa BKT:seen kuin mitä meillä pitäisi Pohjoismaisella mittakaavalla olla. Tähän päälle Suomen talouskasvu on ankeassa tilassa. Valtiovarainministeriö arvioi Suomen talouden kasvavan vuonna 2025 1,6 prosenttia ja vuonna 2026 1,5 prosenttia. Velkaa Suomelle siis kertyy ja kasvumme jää hyvin hääviksi.
Samaan aikaan hallitus on kokenut takaiskuja myös muilla päätöksenteon alueilla. Kokoomuksen veronkevennyslupauksista ollaan jouduttu perääntymään julkisen talouden tilan vuoksi. Sen sijaan tilalle on tullut pöyristyttävä 25,5 prosentin arvonlisäveron korotus. Lisäksi moni helpoksi nähtävä leikkauskohde, kuten esimerkiksi Yleisradio, jää lähes koskemattomaksi poliittisen kulttuurin ja näiden menokohteiden saaman pyhän lehmän aseman vuoksi. Nämä epäonnistumiset valitettavasti kasvattavat hallitusmelankoliaani. Jos emme saa edes näin pieniä asioita korjattua, mikä neuvoksi?
Tiedän, että poliittinen realismi huomioiden Orpon hallitus on silti Suomelle tällä hetkellä paras vaihtoehto. Rehellisesti sanottuna oppositiomme on nyt poikkeuksellisen heikko, sillä kummaltakaan valtionhoitajapuolueelta, SDP:ltä tai keskustalta, ei ole tullut minkäänlaisia uskottavia esityksiä Suomen tilanteen korjaamiseksi. Muiden puolueiden vaihtoehdot eivät edes ole mainitsemisen arvoisia. Tämä ei kuitenkaan vähennä kokemaani pettymystä siihen, kuinka vaikeaa todellisuudessa politiikassa on muuttaa yhteiskunnan laajempaa kurssia. Omalta osaltani työ yhteiskunnallisen muutoksen eteen jatkuu sekä julkisen keskustelun areenoilla että puolueen sisällä kirittäen kokoomukselle oikeistolinjaa. Suomella on tällä hetkellä huutava tarve laajemmalle asennemuutokselle, että riittävän kattavat toimet valtiontalouden korjaamiseksi olisivat poliittisesti mahdollisia tässä yhteiskunnassa.
Totuuden nimissä on todettava Kokoomuksen itse valinneen, että YLE:n leikkausten laatimiseen käytettiin parlamentaarista ryhmää hallituksen oman itsenäisen päätöksen sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisellä hallituksella on ehdottomasti paras hallitusohjelma pitkään aikaan, tottakai se on aina kompromisseja täynnä ja etenkin maahanmuuttopolitiikkaan olen itse todella pettynyt.
Meiltä löytyisi vielä paljon leikattavaa, Liberaalipuolueen ”leikattavaa löytyy” kampanja oli mielestäni todella hyvä ja olisin toivonut sen herätelleen myös valtapuolueita. Sillä listalla olisi saanut säästöjä yhdeksän miljardin euron edestä.
Meidän kaikkien oikeistolaisten täytyy kantaa vastuuta ja muistuttaa puolueidemme päättäjiä siitä, että kädenlämpöinen demaritouhu ei tässä taloustilanteessa ole yksinkertaisesti mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos se on ehdottomasti paras, kyllä meillä huonosti menee.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/ppp-pysaytetaan-petterin-pikajuna/
X
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä ei kuitenkaan vähennä kokemaani pettymystä siihen, kuinka vaikeaa todellisuudessa politiikassa on muuttaa yhteiskunnan laajempaa kurssia.”
Kurssimuutosta on aina hyvin helppo luvata, mutta vaikea toteuttaa.
Varmaan seuraavaksi tätä kurssimuutosta lupaavat jotkut muut kuin nykyiset hallituspuolueet ja valta vaihtuu. Eikä mikään poliittisessa hallinnossa muutu paremmaksi, eikä huonommaksi.
Muutos tulee jos pienen vähemmistön, kaikkein köyhimpien, sijasta kyykytettäisiin muitakin väestöryhmiä, nimittäin keskituloisia ja rikkaita, mutta siitä on omat haitalliset seurauksensa, kuten siitäkin mitä hallitus nyt tekee, eli köyhienkin kyykyttämisella on omat negatiiviset seurauksensa talouteen.
Lukuunottamatta pieniä detaljeja, jotka osoittavat sen mitä ideologiaa hallitus edustaa, päätöksiä valtiontalouden hoidosta tekevät kuitenkin muut kuin politikot, nimittäin virkamiehet ja asiantuntijat, joilla siihen riittää kykyjä mihin politikkojen kyvyt eivät riitä.
Todellinen muutos tulee jos virkamiehet keksivät sairaaseen talouteen jonkun ihmelääkkeen, jos tulee joku onnenkantamoinen, kuten Nokia, tai jos kansainväliset suhdanteet elpyvät ja vienti alkaa tosissaan vetämään.
Mutta edes viennin veto ei pelasta, eikä muut onnenkantamoiset, mikäli Suomesta ei löydy työntekijöitä. Ikärakenne on meillä Suomessa sellainen että tarvittaisiin kymmeniä tuhansia uusia tekeviä käsiä vuosittain, jotta hommat hoituisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Yle-verolla ei ole mitään tekemistä valtiontalouden alijäämän kanssa. Yle-verotuotto on erillisrahastossa jota käytetään vain Ylen toiminnan rahoitukseen. Miksi yle-verolaki on ylipäänsä säädetty yhteisymmärryksessä parlamenttisesti onkin sitten jo oma kysymysmerkkejä ilmoille tuleva kysymys. Miksi on säädetty erikoislaki erillisyhtiön palvelujen rahoittamiseksi? Yhtiön jonka omistus ei ole yksinomaan edes valtion vaan osakkaina on pari muuta tahoa. Ei oikein ole ymmärrystä tällaiselle hallituksen toiminnalle, ettei lakia muutettaessa noudateta perustuslaillista lakien säätämisjärjestystä.
Mitä tulee Ylen leikkauksiin, niin viime kädessähän alv-veron maksumiehiksi joutuvat yle-veroa maksavat kansalaiset/yhtiöt. Onko järkevää kurittaa kansalaisia veronkorotuksilla tällä tavalla? Ei mielestäni ole vaan pelkkää sumutusta.
Toki oppositiopuolueet ovat hallituspuolueita vielä surkeampia, mutta niillä on rotia kuitenkin vaatia pakkoverotusta ylen rahoituksen turvaamiseksi. Yhtiön jonka omistus ei ole edes kokonaan valtion.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käsittänyt tuon alv-korotuksen niin että Yle joutuu maksamaan 14 % alv:n (mistä) nykyisen 10 % sijasta.
Eikä tätä varten koroteta Yle-veroa vaan Ylen tulot pysyvät euromääräisesti entisellään mukaan lukien indeksin jäädytys.
Reaalisesti Ylen tulot siis pienenevät.
Tältä osin myös kansalaisten maksama Yle vero todellisuudessa alenee indeksin verran.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, todella kuitenkin yle-verosta osa kansalaisten maksamana siirretään valtion kassaan Yleisradion yhtiön kautta alv-tulona alijäämän tilkkeeksi. Näin asian ymmärrän käytännössä tapahtuvan. Siis valtio ottaa osan kansalaisten maksamasta pakkoyle-verosta. Vaikka ylen itsensä saaman tulon määrä hieman pienenee. Valtio eli Orpon hallitus näin nostaa todellisuudessa kansalaisten pussista alv-maksua. Ehkei tätä monikaan heti ymmärrä.
Asia muuttuisi täysin mikäli Yle pantaisiin itse keräämään palvelumaksunsa heidän palvelujaan käyttäviltä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa alv pitäisi korottaa 25,5 %:iin.
Miksi Ylen pitäisi olla alhaisemmalla alv:llä?
Kansalainen joka viime kädessä on myös Ylen tuotteiden ostaja, vaikkakin pakolla, maksaa kaikesta muusta, lähes, 25,5%.
Tuo viimeinen kappaleesi kertoo mitä pitäisi tehdä.
Saattaa olla että ohjelmatkin tulisivat katsottaviksi eli paremmiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke kirjoittelee asiaa …. vaihteeksi.
YLE voitaisiin minusta lähes kokonaan yksityistää ja muuttaa maksulliseksi jotta ihmiset voisivat halutessaan maksaa siitä ja halutessaan olla maksamatta, tai käyttää muita maksukanavia.
Pieni, ihan pieni siivu YLE:stä voitaisiin jättää pakkoverotuksella rahoitettavaksi, mutta se pieni siivu ei kenenkään elämää, eikä toimeentuloa varmaankaan mitenkään rasita.
Tämä on siis minun pielipiteeni.
Tietenkin parlamentaarisesti valitulla eduskunnalla on halutessaan päätösvalta sen suhteen, halutaanko tällainen massiivinen uutis- kulttuuri- urheilu- ja viihdepaketti tarjota suomalaisille verovaroin kustannettuna.
Jos eduskunta niin päättää, niin ei minulla tietenkään ole siihen mitään sanomista, pitää vain maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoisin, että viime kädessä YLE on varsinkin hallitseville puolueille myös kelpo väline juurruttaa kansaan sopivaksi katsomiaan arvoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Katsoisin, että viime kädessä YLE on varsinkin hallitseville puolueille myös kelpo väline juurruttaa kansaan sopivaksi katsomiaan arvoja.”
YLE ei tässä asiassa tietenkään ole mitenkään erityisasemassa muuhun mediaan nähden, mikäli hallitus ja eduskunta eivät pysty vaikuttamaan YLE;n ohjelmien sisältöön.
Nyt kuitenkin joidenkin puolueiden piirissä, erityisen vahvasti perussuomalaoisen puolueen ja perussuomalaisia kannattavien ihmisten toimesta on esitetty huolestuttavalla tavalla arvostelua YLE:n ohjelmavalintoja kohtaan, Tämä on erittäin huolestuttavaa.
Jos käy niin että persut, tai persujen kanssa samanmieliset puolueet, kuten kristilliset, saavat lisää kannatusta ja valtaa, YLE on vaarassa muuttua vallitsevan puolueen äänitorveksi, mitä se ei nyt vielä ole.
Sen takia, sen välttämiseksi, olen sitä mieltä että YLE olisi pilkottava ja yksityistettävä ja muutettava maksullisiksi kanaviksi. Maksullinenhan se on nytkin, mutta tarkoitan että sillä tavalla maksulliseksi että ihmiset voivat vapaasti päättää haluavatko osallistua niiden ohjelmien tuottamisen rahoittamiseen mitä YLE tarjoaa.
Se on sitten ihmisten oma asia jos he haluavat maksaa vihervasemmistolaisesta propagandasta, tai persupropagandasta tai muusta propagandasta, valinta on heidän.
Ilmoita asiaton viesti
Aika mielenkiintoista, että näitä hallitususkovaisia vielä löytyy. Kokoomusnuori toki voi olla vielä niin arkielämastä vieraantunut, ettei tajua millaisia virheitä hallitus tekee kaiken aikaa.
Köyhien kyykyttäminen on varmin tapa aiheuttaa kansan kahtiajakautuminen. Ei sieltä löydy kassaan mitään missä rahaa ei ole. Kun samalla ylläpidetään haitallisia yritystukia ja kaavaillaan kannattamattomia raideinvestointeja, niin äänestäjien keskuudessa hallitus joutaa vaihtoon.
Persujen osalta rasistisen politiikan jatkuminen Kokoomuksen kannustamana ei myöskään ole Orpolle kunniaksi. Kansantaloudelle tämä on äärimmäisen haitallista surkean väestörakenteemme vuoksi. Jos haluaa katsoa mitä vahinkoa Suomen maineelle on jo aikaansaatu, niin syksyn yhteishakuun osallistui 10.000 ulkomaista hakijaa vähemmän kuin aikaisempina vuosina.
Sinimusta hallitus on syöpä, josta suomalaisten pitää päästä eroon mahdollisimman nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi ensimmäistä kappaletta kommentistasi ansaitsee peukutuksen, loput taas on sitä silkkaa paskaa. Puolikasta peukkua tuohon ei pysty antamaan, siis tulkoon näin kirjoitettuna.
Ilmoita asiaton viesti
”Persujen osalta rasistisen politiikan jatkuminen Kokoomuksen kannustamana ei myöskään ole Orpolle kunniaksi. ”
Joo, ei ole, eikä tällainen pelleily, rasismin vastainen kampanja, ole sekään kunniaksi. Rasismi on persujen punainen lanka, eivätkä persut siitä tietenkään luovu, se olisi samaa kuin henkitorven katkaisu.
On ilmanmuuta selvää että Suomen ainut pelastus tästä suosta on ulkomaalainen työvoima ja persut on siinä se este, se pullonkaula, josta ei pääse ohi, ei niin kauan kuin persut on hallituksessa.
Yksinkertainen ratkaisu olisi vaihtaa persut demareihin, tai pariin pienempään oppositiopuolueeseen, mutta sitä ei oikein kukaan halua. Kaikki haluavat persujen näivettyvän ja menettävän kannatustaan hallituspuolueena. Se on ainut este sille että hallitus kaadettaisiin ja saataisiin uusi ja parempi hallitus tilalle, edelleen Orpon johdolla.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti varmaan sitten selittää tähän, miksi leikkaukset kohdistuvat sinne, mistä mitään säästöjä ei tule muualla kuin paperilla. Luukulta toiselle ihmisten siirto ei säästä yhtään mitään, aiheuttaa vaan lisää vihaa istuvaa hallitusta kohtaan. Leikattavaa kyllä löytyy ihan puuttumatta, taitaa vaan olla oman eturyhmän vastaista. Kilpailua vääristävät ja kehitystä estävät yritystuet heti leikkuriin, samoin holdingyhtiöiden verokikkailu. Jaa, ei käy kokoomukselle…
Ilmoita asiaton viesti
Vit… mitä pas… Laskekaahan mikä puolue on ollut eniten vallassa ja hallituksessa 30.4 1987 lähtien, ja mikä puolue on eniten vastuussa rakastamamme Suomen konkurssitilasta.
Oletteko oikeasti tyhmiä?
Ilmoita asiaton viesti