Herätys kuntatalouden realiteetteihin Tampere

Seuraavan vuoden kuntavaalien lähestyessä, ovat puolueet aloittaneet jo taisteluasemiensa valmistelun. Esimerkiksi meillä Tampereella kuntavaaliehdokkaiden rekrytointi on jo kovassa vauhdissa, kunnallisvaalien ohjelma- ja kampanjatyöt on aloitettu ja vaaliteemat ovat suunnitteilla. Pian alkaa keskustelu siitä, mitä lupauksia ja eri hankkeita puolueet lupaavat toteuttaa kunnallisvaltuustoissa. Äänestäjän kannattaa olla erityisen tarkka siitä, mitä eri puolueet ja ehdokkaat lupaavat toteuttaa päästessään valtuustoon, sillä seuraavissa kuntavaaleissa on pari seikkaa muuttunut aikaisempiin vuosiin verrattuna.


Kuntavaaleissa on nyt paljon enemmän pelissä, kuin aikaisempina vuosina. Vaikka eduskunnassa istuu edelleenkin oikeistolaiseksi luonnehdittavien puolueiden enemmistö, ovat vasemmistopuolueet Marinin hallituksen johdolla vahvempia kuin koskaan aikaisemmin koko 2000-luvulla. Tämä asettaakin muille puolueille tavoitteeksi estää vasemmiston ja erityisesti sosiaalidemokraattien voiton jatkumisen seuraaviin vaaleihin. Perussuomalaisille luvataan gallupeissa ainakin kaksi kertaa suurempaa vaalitulosta viime kuntavaaleihin verrattuna, kun taas kokoomus pyrkii ylläpitämään sen jo kolmet kuntavaalit kestänyttä voittoputkea. Keskusta taas taistelee kynsin hampain maaseutukunnissa vallitsevasta ylivallastaan ja yrittää pitää ne valtuutetut kaupungeissa, joita sillä vielä on.


Mielestäni myös kiinnostus politiikkaa kohtaan on kasvanut vahvasti 2010-luvun aikana. Sosiaalinen media ja sitä kautta tehty poliittinen viestintä on aina vain älypuhelimen päässä. On hyvin todennäköistä, että koronakriisistä huolimatta seuraavista kuntavaaleista tulee kilpailluimmat vaalit vuosiin. Kasvava kilpailu asettaa kannustimen poliitikoille saavuttaa vaalivoiton keinoilla millä hyvänsä. Tämä pahimmillaan johtaa entistä hullumpiin lupauksiin menolisäyksistä, jotta nousukkaat ehdokkaat saisivat lisä-ääniä.  Tämä on kuitenkin mielestäni pahin asia mitä voidaan luvata, sillä valtaosa kunnista on pahoissa vaikeuksissa taloudellisessa tilanteessaan. Puhumattakaan valtakunnallisen tasolla taloustilanteesta, ei yksinkertaisesti useimmissa kunnissa ole katetta uusiin menolisäyksiin ja siltarumpuihin, ilman vastaavia suunnitelmia uusista tulolähteistä, tai vaihtoehtoisesti menoleikkauksista.


Tampereella on kaupunginhallituksen toiminnan ja talouden katsauksen pohjalta ennusteena, että vuoden 2020 loppuun mennessä kaupungin lainan määrä asukasta kohden nousisi n. 3 700 euroon. Vielä vuonna 2011 sama lukema oli n. 1 500 euroa asukasta kohden. Nykyisessä kansantalouden ja globaalin talouden tilanteessa jatkuva velkaantuminen on kestämätöntä, ellei suunnitelmana ole elää velaksi. Kuitenkin, päättäjillä tulee edelleen olemaan kannustin vaalien aikana vaatia uusia menolisäyksiä äänestäjien houkuttelun toiveessa, vaikka katetta näille lupauksille ei ole. Mielestäni nuorena ja kotikuntaani juurtuneena, on törkeää päätöksentekoa velkaantua ja samalla kasvattaa kunnallisveroa jättäen lasku tulevaisuuden tamperelaisille.
0
Martti Paldanius
Kokoomus Tampere
Ehdolla kuntavaaleissa

Olen nuorkokoomuslainen kuntavaaliehdokas Tampereelta. Toimin Tampereen Kokoomuksen Nuorten puheenjohtajana. Olen aatteellisesti klassinen liberaali ja suoraselkäinen oikeistolainen, joka ei pelkää haastaa vallitsevia näkemyksiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu