Irti ummehtuneista AY-jäänteistä — Sunnuntailisästä on luovuttava
Lakisääteisen sunnuntailisän poisto on puhuttanut paljon julkisuudessa, kun asiaa ehdotettiin vihreiden puoluekokouksessa Joensuussa. Valitettavasti vihreillä ei ollut rohkeutta säilyttää kyseistä linjausta tavoiteohjelmassaan, mutta edes asian esittäminen on tervetullut tuulahdus järkevää ja vastuullista politiikkaa.
Kysynkin nyt teiltä: kun arvotetaan työn tuottavuutta ja sen merkitystä, miksi sunnuntai on niin erityinen, että kyseisenä päivänä tehdystä työstä pitää antaa lisäpalkkaa? Tehty työ on ihan yhtä arvokasta riippumatta viikonpäivästä. Sunnuntailisä luo negatiivisia taloudellisia kannustimia, joiden takia monet liikkeet ovat kiinni tai lyhyemmän aikaa auki ylimääräisten henkilöstökulujen vuoksi. Sunnuntailisä aiheuttaa selvän vääristymän markkinoilla ja johtaa kokonaisuutena vähentyneeseen työn määrään.
Sunnuntailisä on jäänne vanhemmalta ajalta eikä sen poistaminen ole loukkaus työntekijöitä kohtaan, kuten ummehtunut AY-jaosto antaa ymmärtää. On reilumpaa myös työntekijöitä kohtaan, että palkkaa maksetaan tasa-arvoisesti viikonpäivästä riippumatta. Sikäli kun työntekijöille on suurempi tarve viikonloppuisin, tulisi ongelma korjata paikallisen sopimisen eikä kankean lainsäädännön turvin.
On myös huomioitava, että juridisesti asiaa punnittaessa kyse ei ole kenenkään palkkojen viemisestä, vaan työaikalain (872/2019) 20 § 5 kohdan poistamisesta, jolloin asia siirtyisi velvoittavasta lainsäädännöstä työehtosopimusten sekä työsopimusten piiriin. Tämä muutos toisi joustavuutta työmarkkinoille, virkistäen erityisesti matkailu- ja ravintola-alaa.
Vastapainoksi esittäisin ansiotuloveron laskemista kaikilla tulotasoilla, jotta sunnuntailisän poistamisesta menetetyt tulot korvattaisiin kevennetyn verotuksen kautta. Sunnuntailisän poistamisessa on kyse ummehtuneiden ja jäykkien AY-rakenteiden kitkemisestä eikä työssäkäyvien ihmisten varallisuuden kuihduttamisesta.
Sunnuntailisien poistamisesta hyötyisi moni suomalainen. Joustavampiin työmarkkinoihin siirtyminen on loppukädessä etu palkansaajille. Jos AY-järjestöt ovat päättääkseen asiasta, uudistus ei tule etenemään riippumatta sen eduista kansantaloudelle ja hyvinvoinnille. Kaikki työmarkkinauudistukset kyseenalaistavat vanhan järjestelmän ja täten myös AY-järjestöjen vallan. AY-järjestöillä, kuten muillakin organisaatioilla, on kannustimet asettaa oma etunsa yhteisen hyvän edelle. On tärkeää erottaa AY-järjestöjen julkikuva todellisuudesta tarkastelemalla työmarkkinauudistuksia niiden todellisen hyödyn valossa.
Tämä tulee nyt varmaan vähän yllätyksenä mutta jopa Neuvostoliitossa tunnettiin sunnuntai. Tosin heillä kokeiltiin myös kymmenen päivää kestävää viikkoa. Ehkä sellainen kiinnostaisi kokoomuksenkin nuorta polvea.
Ehkä kysymyksessä ei olekaan ummehtunut jäänne vaan se, että se sunnuntai on palveluduunarille pihvi joka tekee koko sämpylän kiinnostavaksi.
Joten eteenpäin vihreiden viitoittamaa tietä. Saatte molemmat varmaan paljon innokkaita äänestäjiä palveluduunareiden piiristä (sarkamia).
Ilmoita asiaton viesti
Keskitysleireillä (gulagit) ei vietetty lepopäivää Neuvostoliitossa 1930-luvun taitteessa.
(Yhden kirjan kuvauksen perusteella.)
Neuvostoliiton ”työväenpäivänä” taisi olla keskitysleirilläkin vapaapäivä.
————-
Toki muutoin Venäjälläkin ymmärretään sunnuntain merkitys. Sunnuntai on venäjäksi (äännettynä): Vaskrisenije == ylösnousemus.
Ilmoita asiaton viesti
Pyhä-/lepopäivän vietto / vieton keskittäminen yhdelle / samalle viikonpäivälle on yhteiskunnan tasolla ja yksilön tasolla ihan hyvä kristillinen arvo ja tapa. Perheelle myös! Perhe on tärkeä!
Hoitotyö yms on tietenkin pakollista sunnuntaisin. Se on niin tärkeää. Siitä sopiikin maksaa tuplapalkkaa. Tuplapalkka ohjaa työnantajaa teettämään sunnuntai-työtä pienemmän tarvittavan määrän. Silloin esim. perhe saisi olla mahdollisimman paljon yhdessä.
Tuplapalkka ohjaa muun työn pois sunnuntailta: hyvä! Se on perua hyvältä arvopohjalta.
Aikanaan yhteiskuntaamme rakennettin hyvällä tavalla kristilliseltä arvopohjalta. Pyhäpäivän / keskitetyn lepopäivän vietto on siitä yksi esimerkki. Esi-isämme ovat toimineet näissä asioissa viisaasti ja hyvin. Nykymenossa ollaan menossa huonompaan suuntaan, eri asioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen äänenkannattajat näköjään ryöpsytti vihreiden päälle täyslaidallisen sitä itseään. Asiat voidaan tilanteesta ja sanojasta riippuen esittää monella tavalla.
Kannatan vapaita aukioloja mutta sen varjolla ei voi palkkoja leikata. Ei tarvitse erityistä liiketaloudellista asiantuntemusta ymmärtääkseen että jos tuplapalkka on aukiolon este niin kyse ei ole erityisen kannattavasta liiketoiminnasta. Tai sitten asiakkaat eivät käy sunnuntaina.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat olla opintojen alkuvaihessaa.Laki on laki, ei mikään ay-juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Lakisääteinen sunnuntailisä on vahvasti AY-liikkeen, sekä puolueista SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama sekä suojelema. Kirjoituksessani esitänkin konkreettista lakimuutosta, joka kuitenkin luonnollisesti kytkeytyy poliittiseen kysymykseen työoloista, jossa AY-liike on merkittävänä osapuolena mukana.
Olet varmasti myös Suomen historiallisesta kontsekstista tietoinen, että sekä työnantaja- ja ammattiliittopuolet ovat olleet vahvasti mukana aina kun työsopimuksiin liittyvää velvoittavaa lainsäädäntöä on käsitelty.
Ilmoita asiaton viesti
Eli työnantajat ja ay-liike on tästä yksimielisiä, joten mikä nuorta miestä risoo.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan sama juttu risoo kuin vanhaa naistakin eli se että asioita pitää ja voi muuttaa lainsäädännön kautta kuten tämä nuori mies ymmärtää oikein hyvin. Palkkojen pitäisi kellua kuten markan aikoinaan. Työ on juuri sen arvoista kuin se sillä hetkellä on sekä työnantajan että työntekijän kannalta. Itse olisin aikoinaan tehnyt mielummin töitä sunnuntaina ja pitänyt maanantain vapaana mutta eipä liitolle eikä työnantajallekaan sopinut. Koska 100%
Ilmoita asiaton viesti
Miten sovellat ajatusmaailmaasi, pelastustyöhön, keskeyttämään vuorotyöhön, julkiseen liikenteeseen tai kansainväliseen liikenteeseen
Ilmoita asiaton viesti
”Tehty työ on ihan yhtä arvokasta riippumatta viikonpäivästä”
Menetetty vapaa-aika esim. perheen kanssa ei taas ole yhtä arvokasta kuin arkipäivänä, jolloin lapset on koulussa/hoidossa ja puoliso myös töissä.
”Sunnuntailisä luo negatiivisia taloudellisia kannustimia”
Millä matematiikalla? Eikö se palkansaaja ole kuluttaja joka kuluttaa toisiin yrityksiin rahansa ja joiden palkansaajat ovat sitten sen sunnuntaina auki olevan liikkeen asiakkaita, siis jos yrityksen palvelut/tuotteet heitä kiinnostavat, tämähän on se todellinen kysymys, voidaanko siirtää yittäjän riskiä työntekijälle?
”juridisesti asiaa punnittaessa kyse ei ole kenenkään palkkojen viemisestä”
Tosimaailmallisesti suorilta käsin vain viikonlopputöitä tekevät kärsivät, vaikka opiskelijat, siihen päivystystyötä tekevät, kuten poliisi, palomiehet, terveydenhuolto, jne..
Jotenkin sait vielä AY-liikkeen sotkettua tähän vaikka kyse on lainsäädännöstä.
Kannattaa myös valistaa itseään miten homma toimii tälläisenä aikana kun on työntekijäpula, viimeiset 10-12 vuotta työnantajilla on ollut perusteita heikon talouden vuoksi vaatia työntekijäpuolen joustoja, se aika on toistaiseksi ohi.
Ilmoita asiaton viesti
Menetetty vapaa-aika voi olla sen ken kullekin arvokasta minä viikonpäivänä hyvänsä. Nähdäkseni tätä ei kuitenkaan pitäisi toimittaa valtiojohtoisesti kankealla markkinoita vastaan toimivalla lainsäädännöllä vaan työehtosopimusten ja vielä mielummin paikallisten työsopimusten kautta.
Kuten ylempänä myös totesin, niin lakisääteinen sunnuntailisä on vahvasti AY-liikkeen, sekä puolueista SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama sekä suojelema. Näistä on järjetöntä keskustella asioina jotka olisivat jotenkin taianomaisesti irrallisina toisistaan, kun AY-tahot ottavat asiaat vahvasti kantaa suojellen lakisääteistä sunnuntailisää.
Mitä taas sunnuntailisän negatiivisiin taloudellisiin kannustimiin tulee, niin ne ovat mitä ilmeisimpiä yrityksille. Ravintoloiden ja lukuisten muiden yritysten, kuten kauppojen, on merkittävästi vähemmän kannattavaa harjoittaa liiketoimintaa, kun yhtenä viikonpäivistä on järjettömän sääntelyn jäljiltä tuplatut henkilöstökulut.
Ilmoita asiaton viesti
”Ravintoloiden ja lukuisten muiden yritysten, kuten kauppojen, on merkittävästi vähemmän kannattavaa harjoittaa liiketoimintaa, kun yhtenä viikonpäivistä on järjettömän sääntelyn jäljiltä tuplatut henkilöstökulut.”
Kuten monesti jo mainittu, ei pidä liikettä auki sunnuntaina jos se ei ole kannattavaa, suomeksi käännettynä asiakkaita ei kiinnosta käydä kyseisessä liikkeessä sunnuntaisin, miten sunnuntailisän poisto tuon korjaa?
Sääntelyn järjettömyyttäkään et ole onnistunut oikeastaan todistamaan, monet työnantajat teettävät sunnuntaitöitä tarpeesta, vaikka saadaan jokin tilaus valmiiksi asiakkaalle jolloin katsottu että kannattaa maksaa prosentteja tekijöille jotta tuottava asiakkuus jatkuu. Toinen vaihtoehto on että urakan takaraja lähestyy ja on halvempaa maksaa tekijöille prosentteja kuin maksella sakkoja, jos sunnuntailisä poistuu niin negatiivisempaa se on yrityksille kun työntekijä pitää mieluummin vapaapäivän kuin tulee tekemään tunti tunnista sunnuntaina.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinne viivan alle jää sunnuntai lisistä huolimatta. On hölmöä väittää muuta.
Ilmoita asiaton viesti
isommilla yrityksillä palkat on 6% luokkaa liikevaihdosta, sunnuntailisät on pisara meressä näille.
Ilmoita asiaton viesti
Mietippä hiukan tai tutustu tosiasioihin oikeassa elämässä. Enemmistön vapaa-ajan tarve limittyy esim. läheisten, harrastusten ja monien muiden asioiden kanssa. Laatuaika voisi kuvata tätä. Eli tyn arvo ei ole sama.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat nyt ne joiden täytyy tehdä viikonlopputöitä, kuten jouluna, pääsiäisenä, juhannuksena jne. onko vain niin että he ovat valinneet väärän ammatin?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä taas sunnuntailisän negatiivisiin taloudellisiin kannustimiin tulee, niin ne ovat mitä ilmeisimpiä yrityksille. Ravintoloiden ja lukuisten muiden yritysten, kuten kauppojen, on merkittävästi vähemmän kannattavaa harjoittaa liiketoimintaa, kun yhtenä viikonpäivistä on järjettömän sääntelyn jäljiltä tuplatut henkilöstökulut.” Tuo kirjoittamasi tarkoittaa monille alempia palkkoja ja/tai heikompia työehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä blogistilla ei ole perhettä eikä lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan nämä jäänteet tietysti joidenkin mielestä rasittavia, joutuu maksamaan siitä lisäpalkkaa että joku tekee työtä viikonloppuna. Hyvä kun et esittänyt että voisko jättää keskiviikon palkan maksamatta kokonaan. Se joka uhraa perheensä ja omaa aikaa viikonlopuntyössä, saa siitä tekemästään työstä myös pyytää korvcauksen.
Suomessa ”mopo” on karannut käsistä osa kaupoista pyörii 24 h.
Saksassa ei ole tätä ongelmaa kaupat ovat sunnuntaisin kiinni.
Palkkoja laskiessa ja arviodessa tietyt tahot laskevat kaikki lisät kokonaispalkkaan ja pitävät siksi suurta ääntä. Tämä on helppo ratkaistayö ja sunnutai työt kiinni, niin ei tarvitse marista, helppoa kin heinän teko.
Muista pyhittää lepopäivä, josta savolainen väännös on muista levätä pyhäpäivänä.
Ei muuta kuin asian esittäjä tekemään niitä ilta/yö/viikonloppuja peruspalkalla.
Ilmoita asiaton viesti
Voi kun Suomessa saisikin tehdä peruspalkalls ilta/yö/viikonloppuja, ja vaihtaa ne suoraan itselleen paremmin sopiviin vapaisiin, mutta eipä vaan onnistu, koska liitot. Yritin kymmeniä vuosia, turhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näille jotka tällaisia ehdottavat pitää antaa vastaehdotus.
Jatkossa virastojen ja muiden työpaikkojen missä näitä lommo-otsia istuu kuluttamassa aikaansa, on myös oltava sunnuntaisin auki. Voivat pitää sitten vapaapäivänsä viikolla.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
nyt tuli asiaa
Ilmoita asiaton viesti
Koska blogisti on oikeustieteiden opiskelija, niin tällä blogilla hän tulee samalla vaatineeksi mm. tuomioistuinten toimivan täydellä teholla 24/7 myös jouluna jne. Ei yhden prosentin päivystystä kotoa esim. vangitsemisoikeudenkäynteihin, vaan toimintaa täydellä teholla koko ajan Odotan blogistilta tällaista avausta.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei hyötyisi sunnuntailisien poistosta yhtään mitään. Miksi kokoomuslaisilla on aina niin typeriä ja vastenmielisiä ideoita? Kokkareilla ei ole moraalia ja ne vihaavat työväkeä.
Ilmoita asiaton viesti
MInä myös olisin toivonut kokoomukselta edes pientä vastahankaa pyhätöitä vastaan! Tämä on yksi niitä monia alueita, joissa kylmä markkinahenki on kokoomuksessa sivuuttanut sen omat arvot. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Satonen piti ajatusta vääränä
Ilmoita asiaton viesti
No sehän on hyvä kuulla!
Ilmoita asiaton viesti
”Tehty työ on ihan yhtä arvokasta riippumatta viikonpäivästä.” Tuossa olet oikeassa, kun kyse on yhteiskunnasta. Työntekijän kannalta taas työssäolosta maksettava palkka on korvausta ko. vapaa-ajan menettämisestä. Nykyisin katsotaan, että yötyö, sunnuntai jne. ovat korkeammin korvattavia vapaa-ajan menettämisestä.
”juridisesti asiaa punnittaessa kyse ei ole kenenkään palkkojen viemisestä” Lain muutos ei tietenkään voi viedä tekemättömän työn palkkoja. Mutta avataan asiaa laajemmin. Jos tuo sunnuntailisä (ja muut) viedään, niin annatko työntekijöille myös oikeuden valita työaikansa. Jos kätilö ei halua mennä sunnuntaina yöksi töihin, koska haluaa viettää aikaa muualla, niin synnyttäjä sitten vain pidättelee maanantain virka-aikaan?
Lisien poistaminen tuhoaa työmarkkinajärjestelmän. Poliisit, sairaanhoito… vain arkena virka-aikaan.
Nuo lisät on aina koettu ”haittalisinä”. Niiden poistaminen vuorotyöstä palkkatason säilyessä samana on aika mahdotonta. Tuleeko tuo palkan tasaus myös virka-aikaa tekeville? Silloin vuorotyötä tekevät häviävät reaalipalkassa.
Ilmoita asiaton viesti
aivan palomiehet voivat todeta, tehdään jälkisammutus maanantaina klo 7-16 välisenä aikana
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee muissa maissakin, eikö vain? On tullut asuttua siellä sun täällä ja hommat on pyörinyt ihan normaalisti ilman näitä lisiäkin. Olen saanut sairaalassa hoitoa kuukausipalkkaa saavalta, yölisättömältä hoitajalta keskellä yötä on, mutta ilmeisesti Suomessa se ei toimisi?
Ilmoita asiaton viesti
Myyjät, sairaanhoitajat ja muut kunnallisen alan vuorotyöntekijät hyötyvät käsittääkseni viikonloppulisistä eniten. Teollisuudessa hyötyy sunnuntaikorvauksista usein vasta viikkoylitöiden jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
voi olla jopa lähes kolmannes palkasta
Ilmoita asiaton viesti
Laitetaan tämäkin blogi kokemattomuuden piikkiin. Vapaa sunnuntai ja sunnuntailisä ovat kiteytettynä sama asia.
Matkailu- ja ravintola alan yritykset ovat sopeutuneet siihen jo kauan eli lisä- kustannukset sunnuntaista on tasattu jo aikaa sitten muuhun liiketoimintaan. Eikä nuo kaupan vapaat aukiolotkaan ole liikevoittoa pienentäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Antti. Isossa kirjassa sanotaan ”kun olin lapsi, puhuin kuin lapsi jne.”
Kun yritys aloittaa toimintansa sen pitää muistaa ottaa laskelmissa kaikki menoeät huomioon, sopeutettava toimintaansa, niin että yritys toimii. Työntekijöiden palkkojen pienentäminen ei auta siinä yhtään muuta kuin miinus merkkisesti. Työmotivaatio laskee, sairauslomat lisääntyy, vaihtuvuus kasvaa, osaaminen heikkenee. IS linkistä, voi katsoa paljonko pelkästään ahdistuksesta johtuvat sairaudenhoitokulut ja korvaukset maksavat. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008812079.html
Ilmoita asiaton viesti
Joo näinhän se menee normaalissa yrityksessä. Lakitoimistot, ei kaikki, osaavat hinnoitella palvelut tai niiden oheiskulut sen verran tappiin, ettei tarvitse murehtia jonkun 100%:n ylimääräisen kulun takia. A4 arkki ja mustavalkoinen kopio 15€/kpl. Karrikoiden.
Ilmoita asiaton viesti