Kestävyysvajeesta on puhuttava hyvinvointialuevaaleissa

Suomalainen hyvinvointivaltio on kriisissä. Julkisen sektorin velkaantuminen on kiihtynyt ja tulevaisuuden maksukykyisyys on arveluttava. Olemme kestävyysvajeessa. Suomen tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Suomen väestönkasvu on kääntymässä laskuun viimeistään vuonna 2035. Veronmaksajien on kustannettava ikäihmisten terveyskulut ja eläkkeet kuten ennenkin – tulevaisuudessa työssäkäyvän väestön suhteellinen koko vain on huomattavasti pienempi.

Suomalainen hyvinvointivaltio on alkujaan rakennettu kasvavan väestöpyramidin varaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuleva ikäpolvi veronmaksajia on aina suurempi kuin aikaisempi ja pystyy maksamaan aikaisemman kulut. Näin meillä on ollut varaa hyvin anteliaaseen hyvinvointimalliin korkeilla sosiaalituilla, eläkkeillä ja terveyspalveluilla.

Asiasta on keskusteltava hyvinvointialuevaaleissa, koska sosiaali- ja terveyspalvelut on sosiaaliturvan ohella julkisen sektorin suurin kuluerä. Aluevaltuustojen täytyy toimia tehokkaampien terveyspalvelujen eteen, sillä meillä ei ole varaa antaa sote-kulujen karata käsistä vuosien saatossa. Maksukykyisyyttä ei tähän yksinkertaisesti ole, ellemme halua elää velaksi tulevien sukupolvien kustannuksella.

Kestävä ratkaisu ei löydy uusista veroista, uusista alueiden lakisääteisistä velvoitteista tai hoitajien palkankorotuksista. Uusi byrokratia vain kasvattaa julkisia menoja. Sipilän sote-uudistukseen kuuluva säästeliäisyys jäi Marinin hallituksen toimesta unholaan. Vain ja ainoastaan äänestämällä hyvinvointialuevaaleissa voi asiaan vielä vaikuttaa.

Voimme panostaa digitalisaatioon, robotisaatioon, innovaatioon ja investoida tulevaisuuteen. Voimme tehostaa palveluitamme, kilpailuttaa ja keskittyä kustannustehokkuuteen. Kyse on poliittisesta tahdosta oikeille ratkaisuille.

Olen itse ehdolla Pirkanmaalla numerolla 281. Äänestämällä minua, annat äänesi vastuulliselle päätöksenteolle.

+1
Martti Paldanius
Kokoomus Tampere
Ehdolla aluevaaleissa

Olen nuorkokoomuslainen oikeustieteen ylioppilas Tampereelta. Toimin Tampereen Kokoomuksen Nuorten puheenjohtajana. Olen aatteellisesti klassinen liberaali ja suoraselkäinen oikeistolainen, joka ei pelkää haastaa vallitsevia näkemyksiä. Olen ehdolla Pirkanmaan hyvinvointialuevaaleissa numerolla 281.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu