Sinipunahallitus ei ole ratkaisu Suomen ongelmiin

Valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti marraskuussa 2022, että tulevana hallituskautena tarvitaan uusi julkisen talouden ohjausjärjestelmä. Syynä tälle on tarve tasapainottaa valtiontalouden tulo- ja menopuolta sekä vähentää velkaantumista.

Velkaantuminen on kasvanut nopeasti korona-ajan jäljiltä. Valtion velkaa oli viime vuoden joulukuussa 141,6 miljardia euroa, kun vielä vuonna 2019 velkaa oli noin 106,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan lisäksi korko tämänhetkisistä lainoista on kasvamassa 2,4 miljardiin euroon.

Kokoomuksen ja SDP:n muodostama sinipunahallitus on lähtökohdiltaan ongelmallinen korjaamaan julkisen talouden huonoa tilannetta. Kokoomuksella ja SDP:llä on keskenään hyvin eriävät näkemykset siitä, miten julkista taloutta tulisi korjata.

Seuraavan hallituskautena kokoomus haluaa laskea työn verotusta ja leikata julkisen sektorin menoista. SDP kannattaa talouskasvua ensisijaisesti työllisyystoimilla ja investoinneilla. SDP:n työllisyystoimet ovat kuitenkin toistaiseksi jääneet mahdollisen seuraavan hallituskauden osalta sumeiksi. PM Marin on väläytellyt myös mahdollisuutta miljardin euron suuruiseen valtion budjetin tasapainotukseen veronkorotuksilla ja julkisten menojen vähentämisellä.

Iso ongelma kokoomuksen ja SDP:n yhteistyön kannalta on myös mahdollisissa rakenneuudistuksissa. Voivatko SDP ja Kokoomus löytää yhteisen sävelen sosiaaliturvan uudistamiseen, työmarkkinauudistuksiin tai muihinkaan suuriin uudistuksiin?

Seuraavana hallituskautena on selvä tarve tehdä merkittävä määrä talouspoliittisia ratkaisuja. En usko, että sinipunahallitus kykenisi niihin.

Martti Paldanius
Kokoomus Espoo

Olen nuorkokoomuslainen oikeustieteen ylioppilas Espoosta, joka ei pelkää haastaa vallitsevia näkemyksiä. Toimin Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallituksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu