Sinipunahallitus ei ole ratkaisu Suomen ongelmiin
Valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti marraskuussa 2022, että tulevana hallituskautena tarvitaan uusi julkisen talouden ohjausjärjestelmä. Syynä tälle on tarve tasapainottaa valtiontalouden tulo- ja menopuolta sekä vähentää velkaantumista.
Velkaantuminen on kasvanut nopeasti korona-ajan jäljiltä. Valtion velkaa oli viime vuoden joulukuussa 141,6 miljardia euroa, kun vielä vuonna 2019 velkaa oli noin 106,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan lisäksi korko tämänhetkisistä lainoista on kasvamassa 2,4 miljardiin euroon.
Kokoomuksen ja SDP:n muodostama sinipunahallitus on lähtökohdiltaan ongelmallinen korjaamaan julkisen talouden huonoa tilannetta. Kokoomuksella ja SDP:llä on keskenään hyvin eriävät näkemykset siitä, miten julkista taloutta tulisi korjata.
Seuraavan hallituskautena kokoomus haluaa laskea työn verotusta ja leikata julkisen sektorin menoista. SDP kannattaa talouskasvua ensisijaisesti työllisyystoimilla ja investoinneilla. SDP:n työllisyystoimet ovat kuitenkin toistaiseksi jääneet mahdollisen seuraavan hallituskauden osalta sumeiksi. PM Marin on väläytellyt myös mahdollisuutta miljardin euron suuruiseen valtion budjetin tasapainotukseen veronkorotuksilla ja julkisten menojen vähentämisellä.
Iso ongelma kokoomuksen ja SDP:n yhteistyön kannalta on myös mahdollisissa rakenneuudistuksissa. Voivatko SDP ja Kokoomus löytää yhteisen sävelen sosiaaliturvan uudistamiseen, työmarkkinauudistuksiin tai muihinkaan suuriin uudistuksiin?
Seuraavana hallituskautena on selvä tarve tehdä merkittävä määrä talouspoliittisia ratkaisuja. En usko, että sinipunahallitus kykenisi niihin.
Miten saadaan aikaan porvarillinen hallitus, jos Keskusta jättäytyy suosiolla sivuun?
PS ja Vihreät eivät ainakaan sovi samaan hallitukseen. RKP:n ja PS:n yhteistyö voisi myös olla melko nihkeää. Riskinä on myös PS:n mahdollinen jakautuminen kahtia (tai useampaan osaan).
Porvarihallitus ilman keskustaa tuskin istuisi koko vaalikautta. Mutta katsotaan millaisia vaihtoehtoja jää jäljelle vaalituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta voisi nimittää jäsenistään toimitusministereitä Hallitukseen. Toimitusministerit äänestäisivät Hallituksen esityksiä virkamiehinä ilman poliittista vastuuta, mutta saisivat käyttöönsä kuitenkin virka-auton ja ministerin palkan ja arvostuksen.
Ilmoita asiaton viesti
On apsurdia jättää mainitsematta koronaepidemia ja Ukrainan sota. Muistele Katais/Stub hallitusta joka teki 20 miljardia velkaa hallituskaudellaam eikä ollut yllä mainitut riesana.
Ilmoita asiaton viesti
On myös mainittava, että nämä talousongelmat ovat kaikille EU-maille yhteisiä. Sen vuoksi on sovittu elpymispaketeista ja lisäksi EKP voi hätätilanteessa tehdä valtionvelkakirjojen ostamista jälkimarkkinoilta. Niin kauan kuin Ukrainan sota kestää, ei voida siirtyä 2019 edeltäneille talouspolitiikan linjoille. Lisäksi koulutuksen merkitys on rajusti kasvanut. Jos Kokoomus lähtee leikkaamaan koulutuksesta tai haittaamaan korkeakoulutukseen pääsyä lukukausimaksuin, tulisi sillä olemaan hyvin kielteiset työmarkkinavaikutukset.
Ilmoita asiaton viesti
Myös vaikeina aikoina on kyettävä hoitamaan valtion taloutta. Ei sotiemme jälkeiset hallitukset ottaneet velkaa ja selitelleet sitä hävityllä sodalla.
Silloin oli nviimeisenä keinona Markan devalvointi, jonka Keskusta hylkäsi liittäessään Suomen Euroon korkealla vaihtokurssilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt, että muut pohjoismaat ovat pitänet taloutensa aika hyvin tasapainossa noista mainitsemistasi ongelmista huolimatta. Jos näin, myös Suomen olisi tullut menetellä samoin. Tai jos Suomella on ollut jostain syystä liikaa menoja tai huonompi talous (kuten kai vähän olikin, perintönä edellisiltä hallituksilta), olisi pitänyt jo tasapainottaa tilannetta lekkauksin yms., eikä vain kasvattaa velkaa ja vinouttaa budjetteja entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on vanhat syyt painolastina kuten käydyt sodat, alueluovutukset, sotasyyllisyys velkojen maksu itään, voittajan pakottamana.
Älyttömät lakot, devalvaatiota, vääränlainen ikäpyrämidi.
Ruotsi kävi meidän selän takana vain kauppaa sodan aikana siitä syystä vanhaa varallisuutta.
Norjalla kultalusikka suussa on iki rikas öljyvaltio.
Siinäpä näitä eroja on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta tällä hetkellä muut maat näyttävät pitävän budjettinssa tasapainossa (ja Tanska on kuulemma vähentänyt velkojaan). Tällä hetkellä Suomella ei ole sen enempiä ongelmia riesanaan kuin sen pohjoismaisilla naapureilla. Norja on öljyn vuoksi oma tapauksensa, mutta muiden pohjoismaiden perustilanne on nykyään täysin rinnastettavissa Suomen tilanteeseen.
Rinteen/Marinin hallitus näytti luopuvan hyvän talouskurin vaatimuksista jo ennen kuin korona-epidemia iski. Se ei ole osoittanut kiinnostusta säästää muualla vastaavasti silloin, kun jokin asia (esim. korona) on vaatinut sellaista rahoitusta, jota ei ole ennalta kirjattu budjettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin, kyllä sinne kokkareet ja persut menee, mahdollisesti myös RKP ja päälle jeesusdemarit vielä varmistamaan.
Kun on ensin suhmuroitu köyhät sairaat vammaiset eläkeläiset totaaliseen syväkyykkyyn isänmaan edun nimissä niin heitetään kehiin jeesusdemarien suurella todennäköisyydellä hallitusohjelmaan kytkynä junailemat alkoholin ja sokerin arvonlisäveron korotukset.
Enää puuttuu vain, että jeesusdemarien johto kytkee em. korotuksiin mukaan myös hiivan ja aivan erityisesti turbohiivan arvonlisäveroon extra korotukset ettei kyykkyyn lyödyille väliin pudotetuille lähes ainoaksi vaihtoehdoksi jojon lisäksi jäävä kiljun teko ja sen kiskominen vitutukseen onnistu ainakaan liian halvalla.
Kokkareethan ovat aitoon trokarihenkeen jo luvanneetkin tehdä nikotiinista riippuvaisten elämästä vielä entistäkin kalliimpaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa. Kovat ajat ovat tulossa.
Oli hieno oivallus mainita tuo Turbohiiva, jolla voi valmistaa maistuvaa ja vahvaa alkoholijuomaa muutamassa päivässä. Kokeilin sitä opiskeluaikanana, kun kotiviinin käyminen vei liian kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkinen velka on nyt 202,6 miljardia euroa, jos on uskominen EKP: n ja Komission tilastointiin. Julkista velkaa ne ovat kuntienkin vastuut.
Ilmoita asiaton viesti
Turhaan huolestut, velkahan on pääomaa…
Ilmoita asiaton viesti
On hienoa että Sanna näkee valtion talouden vajeen ratkaisuksi nimen omaan työllisyyden lisäämisen, eli nyt vielä työttömyyskorvaksien varassa elävät ohjataan takaisin työelämään. Eilen US esittämän grafikan mukaan Suomessa on yllättävän paljon työttömiä verrattuna Ruotsin ja Tanskan lukuihin.
Ongelmana lienee tuo kannustinloukku, joka takaa riittävät tulot työttömälle ja työssäolo lisää tuloja tuskin matkakustannusten vertaa. Siihen on helpporatkaisu. Lisätää työttömyyskorvauksen ja palkan välistä ero reilusti
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Persujen ja Kokoomuksen dystopiahallitus ei saa tarpeeksi kannatusta syntyäkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Arvo Pohja ja kommunistigimmat todennäköisimmät seuraavaan hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kokkareiden ja persujen olisikin aivan järjetöntä muodostaa hallitus. Ehei, tämä nykyinen porukka on ainut ja oikea vastaamaan IMF:n kyselyihin sekä kuittaamaan tulevat Italian tukipaketit.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on velkaantunut vähiten moneen muuhun maahan verraten – haluaisko esittäjä omasta hyvinvoinnistaan antaa heille jotka ovat menettäneet eniten?
Ilmoita asiaton viesti
Sinipunavaihtoehdon taustalla on ajatus, että kun ääripäät ovat samassa hallituksessa, lopputuloksena on keskitien politiikka – mutta ilman keskustaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä tulee vielä hauskaa seurattavaa kun rahat ei riitä ja luotto on korkojen vuoksi hankalaa.Suo siellä vetelä täällä.
Ilmoita asiaton viesti