Sosialidemokraatit ovat syömässä sanansa hoitajamitoituksesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén myönsi keskiviikkona 31.8. ettei 0,7 hoitajan hoitajamitoitus ole toteutettavissa nykyisessä aikataulussa. Lindénin mukaan ympärivuorokautisiin hoivakoteihin vaadittaisiin 3400 hoitajaa lisää, jotta mitoitus voisi toteutua. Lopullinen ratkaisun mitoituksesta hallitus tekee syksyllä. THL:n tutkijoiden mielestä 0,7 hoitajan mitoitusta pitäisi siirtää vähintään vuodella.

Paluu realismiin vanhustenhoidossa on tervetullutta, mutta samalla se kielii vakavasta suomalaisen populismin ongelmasta. Hoitajamitoitus oli epäonnistunut hanke alusta alkaen. Vuoden 2019 alussa käydystä keskustelusta mieleen painui kansanedustaja Krista Kiurun toteamus, kuinka hoitajamitoituksen säätäminen lakiin olisi muutaman tunnin homma. Totuus mitoituksen toteutuskelpoisuudesta sekä juridisesti että käytännössä oli kuitenkin aivan toinen.

Kaikki puolueet paitsi kokoomus kannattivat kirjausta 0,7 hoitajasta vanhusta kohden. Vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen hoitajamitoitus osoittautuikin haastavaksi toteuttaa. Hoitajia ei vuonna 2019 tai edes juuri nyt riitä mitoituksen toteuttamiseen. Jos mitoitus toteutettaisiin nykyisessä muodossaan, johtaisi se vanhuksille paremman palvelun sijaan siihen, että osa jää kokonaan vaille hoitoa. Jo nykyisen 0,6 hoitajan mitoituksessa on hoivakodeilla suuria vaikeuksia.

Sosialidemokraattien liuta tyhjiä lupauksia ennen eduskuntavaaleja 2019 on opettavainen tarina siitä, kuinka erehtyväisiä poliitikot ovat. Uskallan väittää osan päättäjistä luvanneen äänien perässä mitoitusta, joka oli alusta alkaen toteutuskelvoton. Tähtien lupaaminen taivaalta ei tee tavoitteesta yhtään sen realistisempaa. Vastuullisempaa politiikkaa ei tehdä tyhjillä lupauksilla, vaan konkreettisilla teoilla, joita on jäänyt Marinin sekä Rinteen hallituksilta tekemättä.

0
Martti Paldanius
Kokoomus Espoo

Olen nuorkokoomuslainen oikeustieteen ylioppilas Espoosta, joka ei pelkää haastaa vallitsevia näkemyksiä. Toimin Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallituksessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu