Suomalaisten ostovoima sukeltaa – yksinkertaisia ratkaisuja ei ole
Maailmanpoliittinen tilanne on Suomelle hankala. Jo vuosia kansainvälinen tavaraliikenne on kärsinyt logististisista ongelmista samalla kun markkinoita on sekoittanut maailmanlaajuinen pandemia. Myös äärimmäsisen merkittävä, mutta suhteellisen vähän puhuttu kansainvälinen mikrosirupula vaikeuttaa lukuisten teollisten alojen toimintaa.
Helmikuun 24. päivä alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pysäyttänyt Ukrainan kautta kulkeneen kansainvälisen elintarvikeliikenteen. EU:n ja sen jäsenmaiden pakotteet Venäjää vastaan ovat iskeneet osaltaan myös kotimaisiin markkinoihin.
Nämä kriisit ovat olleet Marinin hallituksen tahdosta riippumattomia, mutta ongelmien seuraukset kuohuvat vailla vastatoimia. Inflaatio on rajussa kasvussa. Keskuspankkien on täten luovuttava jo pitkään jatkuneista matalista ohjauskoroista, jotta inflaatioon saataisiin puututtua. Seuraukset lukuisiin markkinoihin ovat tästä väistämättä merkittävät.
Viimeisimpien merkkien valossa voidaan ennustaa, että Suomen ja muiden länsimaiden talous on siirtymässä kohti lamaa, sillä EKP:n määrällisen elvytyksen rahapolitiikka on epäonnistunut eikä EU:ssa olla onnistuttu puuttumaan niihin rakenteellisiin ongelmiin, jotka lamauttavat eurooppalaisia talouksia. Euron ja EKP:n yhteisvaikutuksesta markkinamekanismi on tuhoutunut euroalueella täysin. Havainnollistava esimerkki tästä on Italian pitkään nauttima kyky saada valtionlainaa lähes samalla korolla kuin Saksa, vaikka Italian talouden tila ja siihen liittyvä markkinariski ei tätä toimivissa järjestelmässä voisi koskaan oikeuttaa.
Tavallisen suomalaisen kannalta tilanne on vaikea, mutta toimia ongelmien lievittämiseen kotimaassa täytyy tehdä. Inflaation ja elinkustannusten jyllääminen on hallaa suomalaisten hyvinvoinnille. Aalto-yliopiston professori Matti Pohjola kuvasi Pyhtäältä pöydältä -keskustelussa, kuinka “Inflaatio on yleinen vero.” Taloudellinen epävarmuus kasvaa, säästöjen arvo laskee ja kyky ostaa hyödykkeitä heikkenee.
Ensitöikseen hallitus voisi laskea suomalaista verotusta länsimaiselle keskitasolle. Jos ollaan vielä tarkempia, koko Suomen verotusmallia pitäisi uudistaa. Energian tai bensan verotuksen suora laskeminen on kuin laastarilla peittäisi avohaavan. Työmarkkinoiden joustavoittaminen hankalan työllisyyden tilassa sekä julkistalouden menojen karsiminen valtiolainojen korkojen noustessa on välttämätöntä, jos lamasta ja väestörakenteen kestävyysvajeesta halutaan selvitä.
Palkkaralliin lähteminen nykyisessä taloustilanteessa on sekä EK:n että SAK:n vastustama ajatus. Palkankorotukset kalvaisivat suomalaisen työn kustannuskilpailukykyä heikentäen taloutta entisestään. Työn hinta Suomessa on jo verotuksen, kankeiden työmarkkinoiden sekä yhteisvaluutan takia korkeampi kuin monessa verrokkimaassa. Kun valuutta tai työmarkkinat eivät jousta, suomalaisten työttömyys joustaa.
Meillä ei ole varaa siirtyä populistiseen päätöksentekoon, vaan ratkaisuja on löydettävä suurempiin ilmiöihin, jotka vaikuttavat kansantalouden tilaan. Työmarkkinauudistuksia vaaditaan, ratkaisuja kestävyysvajeeseen on saatava helpottamalla taloudellista lisäarvoa tuottavaa työperäistä maahanmuuttoa sekä edistämällä suomalaista perhepolitiikkaa. Suomalainen veroaste on laskettava muiden länsimaiden tasolle samalla siirtäen veropohjaa vois työn verotuksesta. Velaksi eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella on lopetettava. Päätöksenteossa tarvitaan nyt malttia ja rautaisia hermoja.
Lukemani perusteella on uskottava, että :
1. Valtion velkaa ei milloinkaan tarvitse maksaa takaisin.
2. Lisävelalla katetaan inflaation aiheuttamat kasvavat korkomenot.
Meneeköhän joku pikku juttu Suomen istuvalla hallituksen talousosaamisessa persiilleen ?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeiston ”ratkaisu” kaikkiin talousongelmiin on se että yksityistetään ja leikataan sosiaalitukia. Näillä ei ole koskaan pelastettu yhtään taloutta eikä tulla pelastamaankaan vaan näillä toimenpiteillä ainoastaan hankaloitetaan jo hankalassa asemassa olevien elämää entisestään. Oikeisto jaksaa myös kyllä ulista velasta vaikka on aina hallituksessa ollessaan ollut mukansa ottamassa sitä. Velkaulina ei sii ole mikään argumentti.
Ilmoita asiaton viesti
Niin sanottu ’Ikkunoiden särkemisen teoria’ kertoo, mistä on oikeasti kysymys yhteiskunnan tuottavuudessa ja toki myös velalla elämisessä. Edellinen on sosialistin aina kovin hankala oivaltaa, tai sisäistää.
Laitetaan ne kädet muiden taskuihin, eikä vahingossakaan omiin taskuihin. Sen sosialisti kyllä osaa.
Aina.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan olemassa aivan yksinkertainen ratkaisu. Höperehtiminen ilmastonmuutoksesta on lopetettava. Vapautuu heti paljon resursseja ja kustannuspaine helpottuu.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. On todellista superhölmöyttä asettaa maailman kunnianhimoisimpia ilmastotavoitteita.
Kun blogisti ilmoittaa, ettei pelkää haastaa vallitsevia näkemyksiä, niin nyt siihen olisi oiva tilaisuus. Kannattaisi ottaa selvää maapallon ilmastohistoriasta ja asettaa kyseenalaiseksi verorahoilla avokätisesti rahoitettu ilmastomantra. Maapallo toki on lämmennyt, mikä kuitenkin on vaikutuksiltaan yksinomaan hyödyllistä meille suomalaisille ja pääosin myös koko luomakunnalle. Hiilidioksidin osuus tähän ei ole suuri eikä siitä johdu mitään todellista uhkaa. Sen sijaan hiilidioksidin varjolla tehdyt ja suunnitellut ilmastotoimet eivät käytännössä tule saamaan aikaan mitään olennaista vaikutusta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuteen (josta vain 4 % johtuu ihmisen toimista) saati lämpötilaan. Ilmastotoimien haitat sen sijaan näkyvät ja tuntuvat jo mm. energian hinnassa, ja muodostavat sen todellisuuden uhan tulevaisuutemme suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun oikeistolainen puhuu ”talouden joustavoittumisesta” niin se tarkoittaa aina ja poikkeuksetta työntekijöiden ehtojen heikentämistä, sosiaalitukien leikkauksia ja yksityistämistä eli itsetarkoituksellista tavallisten kansalaisten aseman heikentämistä ja rikkaan eliitin vahvistamista. ”Paikallinen sopiminen” on oikeistolaista jargonia joka tarkoittaa todellisuudessa paikallista sanelua, eli sitä että työnantaja sanelee kaikki ehdot ilman että työntekijä voi vaikuttaa niihin mihinkään. Rikkaiden sosiaalitukiin ei tietenkään oikeisto koskaan puutu eikä rikkaan eliitin edustajilta vaadita samanlaista nuhteetonta ja virheetöntä käytöstä niin kuin tavallista kansalaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Euroon liittymisen jälkeen sisällöltään sama teksti tullu luettua useampaan kertaan vuodessa. Sanoman kääntäminen kansantajuiseksi, Luopukaa oikeuksistanne ja antakaa rahanne meille.
Samalla sama porukka onnistuu sähläämään maailmantalouden ahneuksissaan.
Ollaan menty kriisistä toiseen vuodesta 2008 lähtien ja nolla korotuksia vaadittu neuvotteluista toiseen. Vaikka yritykset tehneet ennätystulosta joka tilikausi.
Koronapandemia sai yritysten tulokset lentoon, ravintolatkin pidettiin verovaroin pystyssä.
Eiköhän ole aika duunareidenkin saada osansa kakusta pitkästä aikaa, johan sitä on joustettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kreationismista samaa mieltä Karnaatun kanssa. Pahoittelen vanhan luomakunta-ilmaisun käyttöä. Julkijumalattomana en tietenkään usko moiseen hömpötykseen. Yllätys kuitenkin, että harmittomaksi mieltämäni termi aiheutti pahennusta.
Ilmoita asiaton viesti
Suu säkkiä myöten, kansakunnan velvollisuus on vastata ITSE menoistaa ja koskee kaikkia sukupolvia, siis näin. Vuonna 1945 oli valtionvelka per kapita puolet nykyisestä, oli sodittu yli 5 vuotta ja rahat pistetty aseisiin, ravintoon ja säästöliekillä elämiseen 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Ähh, odotin jotain konkreettista, jotain todellista ja uutta blogistilta. Samaa vanhaahan sieltä tuppaa. Ensinnäkin tuo velaksi eläminen tulevien sukupolvien kustannuksella. Kokoomus on ansioitunut tuossa asiassa tosi hyvin, velan otossa. Lähes jokainen verrokkimaa ottaa nyt velkaa ja parhaiten pärjäävät ne jotka osaavat tuon velan käyttää oikein. Pitää käyttää rahaa, jotta voit tienata sitä. Se on myös velanmyöntäjien etu, koska sijoitus on paremmassa turvassa. Maalaisjärki pystyy selittämään asian. Ei se niin monimutkaista ole. Ajatus siitä, että tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan aiemman velat on sinällään absurdi. Ei meidän varttuneiden ja uuden sukupolven välillä mitään ikään perustuvaa kuilua ole. Ihmisiä syntyy, kasvaa, on työelämässä ja sitten eläkkeellä aika tasainen määrä vuosikymmennessä. Missä se tuleva sukupolvi oikein luuhaa ei missään.
Kokoomuksen iänikuinen parkuminen säästämisestä on johtanut epäterveeseen tilanteeseen. Säästämisellä voidaan tehdä myös kalliita vahinkoja. Varsinkin julkisessa taloudessa. Sinänsä siellä on paljonkin kehittämisen varaa, mutta herra paratkoon sosiaali- ja terveysmenojen leikkaaminen eivät sitä ole. No terveyspuolella toki pitäisi saada vihdoin ja viimein veronmaksajien osuus noiden terveysjättien kassavirrasta ja rakentaa omaa julkista terveydenhuoltoa kestävämmälle pohjalle.
Hitto kun olis työkaluilla töitä. Pitää muistaa että tulo ei muodostu työssä olosta, vaan työn tuloksesta. Väittäisin että moni duunari tekee parempaa tulosta kuin monet ns. valkokauluskeskijohdonasiantuntija konsultit.
Ilmoita asiaton viesti