A-Klinikka-Säätiö / Oy on kansanerveydellinen ongelma

A-Klinikka-säätiö on määrittänyt suomalaisen päihdehoidon vallitsevia käytäntöjä vuosikymmenien ajan. Säätiön rooli on ollut lähes virallinen määritettäessä julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa toteutettavia hoitomuotoja. On jopa vaikeaa määritellä, onko A-Klinikka kolmannen sektorin, julkisen terveydenhuollon vaiko yksityinen toimija.

A-Klinikan tarjoamien palvelujen lähtökohta on ollut lääketieteellinen, ts. lääkkeellinen. Lääkettä krapulan aiheuttamaan alakuloon, lääkettä viinanhimon aiheuttamaan levottomuuteen ja jopa alkoholideliriumin aiheuttamaan skitsofreniadiagnoosiin. Lääkettä myös leikkaamaan juomisen, pelaamisen tai ylenmääräisen seksin aiheuttamaa mielihyvää. Narkomaaneille huumetta tietenkin, tai siis korvaushoitolääkettä. Oireiden mukainen hoito sekä diagnosointi. Tulokset vain ovat olleet vaatimattomia. Oma havaintoni on, että ne ovat usein olleet hoidon myötä negatiivisia. Emme pärjää kansainvälisissä vertailuissa mihin viitteitä antaa esim. alkoholikuolemien määrän kehitys pohjoismaissa. Viitteitä siihen antaa myös suuri työkyvyttömien määrä työttömyystilastoissa sekä muut hyvinvoinnin mittarit.

Päihderiippuvainen toipumattomana sairastuu useinmiten muihin elintapasairauksiin, invalidisoituu ja kuolee johonkin muuhun oireeseen kuin päihteen liika-annostukseen. Maksaa se maltaita tämäkin, jos nyt halutaan pikasäästöjä pillerinsyömisellä.

Sidonnaisuudet puhukoot puolestaan:

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu