Suomesta diesel-omavarainen

Tällaisina aikoina, kun normaali vaihdanta takkuaa maailmassa, tulee mieleen kaikenlainen omavaraisuus. Ympäristöseikat ja pakotepoliittiset seikat saivat minut tuijottamaan tilastoja ja laskemaan, mitäs jos ajaisimmekin ja kuljettaisimme työkoneita kotimaisella polttoöljyllä!

Suomessa toimii tällä hetkellä Lieksassa pyrolyysi-menetelmää hyödyntävä öljyntuotantolaitos: https://www.greenfuelnordic.fi/yritys Laitos on kamppaillut tuotteen menekkiongelmien kanssa mutta ilmeisesti toiminnassa edelleen. Kapasiteetti on 24 000 tn öljyä 90 000 m3 puuraaka-ainetta käyttäen. Tähän on päästy 25 miljoonan euron laiteinvestoinnilla. Tällaisen puupohjaisen öljyn jalostamisessa ovat ruotsalaiset jo tehneet investointeja ja meillähän on tyhjillään Nesteen Naantalin jalostamo!

Vuotuisen dieselin kysynnän tyydyttämiseksi tarvitaan laskujeni mukaan 106 kpl Lieksan laitoksia. https://www.aut.fi/tilastot/liikenteen_energiankulutus/liikennepolttonesteiden_myynti Puuraaka-aineen tarve olisi 9 540 000 m3, eli ei tarvitse kertoa kiinalaisille, että pyyhkikää sammaleella. Massateollisuuden puunkäyttö kun oli 41 000 000 m3, jos niin kuin propsipinosta ajateltaisiin osa raaka-ainetarpeesta. Paperiteollisuushan on auringonlaskussa muutenkin ja tuskin kartonkikaan de-globalisaatiovaiheessa kovin enää paisuu. Itä- ja Pohjois-Suomessa on vielä harvennusrästejä ja energiapuulle ei kovinkaan kysyntää. https://www.luke.fi/fi/tilastot/puun-kokonaiskaytto/puun-kokonaiskaytto-2021-ennakko Toki turvekin olisi käypä raaka-aine, mutta varsinkaan siitä nyt ei saa mainita 😉

Investointina rahaa kuluisi 2,5 miljardia mutta näin hyville hankkeille löydämme rahoitusta varmasti EU:n rahastoista.

PS: Tulen olemaan onnellinen, jos joku oikaisee laskelmassani mahdollisesti piilevät virheet mutta niihin todellisuudesta irtautuneiden kaupunkimetsäasiantuntijoiden viherhöpinöihin en ota kantaa.

 

MarttiHaverinen
Sitoutumaton Hyrynsalmi

Täytyy ottaa vastuuta jo tämän ikäisenä...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu