Kansanäänestys Natosta?

Suomea ollaan viemässä hartiavoimin ja nopealla tempolla jäseneksi Naton turvaavan sateenvarjon alle. Tosiasiassa Nato on jo ollut Suomessa Isäntämaasopimuksen solmimisesta lähtien. Nytkin Niinisalon seudulla harjoitellaan sotimista, jossa on mukana  sekä miehiä että kalustoa useammasta natomaasta.

Moni varmaan muistaa presidentti Niinistön  vakuuttelut eri yhteyksissä mm. presidentin vaalikampanjassa, että mikäli Suomen liittyminen Natoon  tulee ajankohtaiseksi,  on kysyttävä ehdottomasti  kansan mielipidettä. Kansanäänestys Natosta  on järjestettävä.

Nyt Suomi on sotilaallisen liittoutumisen tienhaarassa. Sotien jälkeisen ajan presidentit Paasikivi, Kekkonen, Koivisto ja  Halonen pitivät Suomea loitolla Natosta. Ahtisaaren kaudesta alkaen Suomea on  ajettu kohti Natoa eri tavoin. Niinistön kaudella vauhti on kiihtynyt ja  maali on nyt lähellä.

Kyseessä on kuitenkin todella merkittävä ulko-ja puolustuspolitiikan muutos. Sitä ei pidä tehdä muutaman gallupin varassa uskotellen, että se on kansan tahto. Tarvitaan oikea kansaäänestys ja todellinen, monipuolinen keskustelu, jossa kaikki  näkökohdat käsitellään . Hyödyt, haitat, velvoitteet, uhat, mahdolliset seuraukset jne. Sekä tietenkin vaihtoehdot Natolle. Niitäkin on, mutta eipä juuri ole tullut esille voittopuolisesti Natomyönteisessä keskustelussa ja mediamyllytyksessä.

Mikäli Natoon mennään ilman kansanäänestystä, jää tasavallan presidentti Sauli Niinistö historiaan miehenä, joka söi sanansa kaksi kertaa Suomen kannalta elintärkeissä asioissa. Nimittäin  markasta luopumiseen ja euroon liittymisestä sekä Natoon menosta.

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu