Korona, Kiina ja Suomi

Vieläkö joku muistaa, että kolme vuotta sitten näihin aikoihin Wuhanista lähti leviämään maailmalle virus, joka pisti monet asiat seis ja uusiksi. Ilmeisesti virus ”karkasi” laboratoriosta eikä Wuhanin torin lepakoista. Merkittävä vauhdittaja Covid- 19 viruksen levittämisessä maailmalle olivat kiinalaiset uuden vuoden viettäjät, jotka lentelivät  sankoin joukoin eri puolille maailmaa lomailemaan ja siinä sivussa levittivät tehokkaasti ”tappavaa” virusta, joksi mm. USA:n mr. Fauci sitä nimitti.  Kilpajuoksu eri lääkeyhtiöiden kesken alkoi tavoitteena kehittää rokote. Jäljestäpäin katsottuna  jenkkifirma Pfizer veti pisimmän korren. EU pääkomissaarinsa  Ursula von Leyenin johdolla tilasi juurin Pfizerilta yli 30 miljardin euron rokotepotin, jonka kauppasopimus on vieläkin salainen. Outo juttu vaikka kyseessä on jokaisen EU:n jäsenmaan veromaksajia konkreettisesti koskettava asia. Missä on EU:n läpinäkyvyys? Kyseessä on sentään  summa joka on n.15 % koko EU:n vuosibudjetista.

Mutta takaisin Kiinaan. Kiina  käänsi täysin kelkkansa korona-politiikassaan. Rajoitukset poistettiin ml. matkustusrajoitukset. Nyt kiinalaiset pääsevät vapaasti lentämään  maan ääriin viettämään alkavaa jäniksen vuottaan.  Jotkut maat kuten USA, Italia, Israel jne. ovat asettaneet Kiinasta tuleville matkustajille rajoituksia ( rokotustodistus, negatiivinen koronatesti tms.) EU:n puitteissa asiasta päätettäneen tänään.

Koronavariantit leviävät vilkkaasti maailmalla uusinpana XBB1.5- variantti, jota mm. USA:ssa on 40 % tartunnoista . On epävarmaa miten olemassa olevat rokotteet tehoavat siihen ja moniin muihin variantteihin, joita mm. Suomessa on useita. Ylipäätään voi perustellusti epäillä koronarokotteiden tehoa ja niiden antamaa  suojaa. Useampaan kertaan rokotetut ( tehostein),  viisi kertaakin rokotetut tuppaavat sairastumaan jopa useita kertoja. Rokote ei näytä suojaavan tartunnalta eikä estä rokotettua tartuttamasta muita. Koko rokoteargumentointi näyttää kääntyneen päälaelleen. Jostain syystä myös ylikuolleisuus on lisääntynyt   ja kumma kyllä vieläpä rokotusten jälkeen esiintyy kuolleisuuspiikkejä tietyllä viiveellä. Tässä olisi puolueettoman tutkimuksen paikka. Vertailuryhmänä voisi toimia Suomen rokottamattomat henkilöt.

Miten Suomessa pitäisi suojautua  taas Kiinasta tulevaa virusuhkaa vastaan. Onko takeita ettei tälläkin kertaa Wuhanin tai muun kaupungin  laboratoriosta livahda vaarallinen joko variantti tai kokonaan uusi virus saastuttamaan maailmalle. Ajankohta, Kiinan uusi vuosi, täsmää ainakin prikulleen.   THL:n ja  muiden terveysviranomaisten on syytä olla valppaana. Juuri kun koronakriisi alkaa olla hoidettu ja yhteiskunta elpynyt , etenkin talous, ei olisi varaa uusiin lockdowneihin.

Lohtuna ainakin koronavariantteihin on prof. Kari Alitalon, joka  on Suomen solubiologian huippua, toteamus pari vuotta sitten YLE:llä ” Virukset pysyvät hengissä mahdollisimman kauan muuntumalla. Hyvä puoli siinä on, että jokainen variantti on edeltäjäänsä lievempi”.

Luoja meitä varjelkoon uusilta vaarallisilta viruksilta tulkoonpa ne mistä ilmansuunnasta tahansa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu