Koronakokemuksia Pohjoismaista

Olin puolitoista kuukautta matkoilla Ruotsissa ja Tanskassa. Tein matkan autolla. Kerron havaintoja miten koin ja näin eri maiden koronastrategioiden toteutuksen käytännössä ja henkilökohtaisesti. Havainnot ovat siis vain ja ainoastaan henkilökohtaisia ja subjektiivisia. Toki seurasin paikallista uutisointia ja lehtikirjoittelua.

1. Testaukset. Ruotsiin mennessä Tukholman satamassa ei mitään tarkastuksia (poliisi ,tulli ja terveysviranmaiset). En nähnyt koko Ruotsissa oleskelun- pääasiassa Tukholmassa- aikana ainuttakaan testauspaikkaa. Liekö ollut sattumaa.
Ajo Tanskaan Malmöstä sillan ja tunnelin kautta Kööpenhaminaan. Siltamaksu kortilla ja matka jatkui. Kukaan ei kysynyt mitään. Non stop -koronatestipaikka Kööpenhaminan keskustassa. Ilmainen pikatesti kaikille. Tulos puolen tunnin kuluttua nettiin tai jos halusi odottaa, niin sai todistuksen paperilla.

2. Koronapassi. Tanskassa oli voimassa koronapassi eli tieto netissä tai paperilla. Koronapassissa kolmea asiaa vaadittiin: 1. kaksi rokotekertaa otettuna, 2. todistettavasti sairastettu korona tai 3. enintään 72 tuntia negatiivisesta testituloksesta. Myös pikatesti kävi. Kaikki testit ilmaisia. Tanska testaa noin 60 000 henkilöä vuorokaudessa ja positiivisia testituloksia keskimäärin 1.5 % eli n. 900 kpl. Passin tarkistus vaihteli ravintoloissa kysyttiin, mutta ei kaikissa. Käytäntö vaihteli. Moni hankki koronapassin, koska ei halunnut mennä testeihin 4 vuorokauden välein.

3. Maskit. Maskeja ei juuri näkynyt. Ruotsissa tosi harvoilla ja Tanskassa vain Metrossa.Ehkä myös junissa ja busseissa- ei tullut kokeiltua näitä liikennevälineitä.
Koko matkan aikana näin ehkä 20 maskia ihmisten kasvoilla yhteensä Ruotsissa ja Tanskassa.
Meno muuttui heti, kun astuin Silja Tallinkin laivaan tyhjyyttään kumisevasta Värtanin terminaalista. Ensimmäisen tunnin aikana näin ainakin kaksi kertaa enemmän maskeja kuin 6 viikon aikana Ruotsissa ja Tanskassa. Kaikkiaan laivassa oli 200 -250 matkustajaa. Suomen puolella avautui aivan toisenlainen maskimaailma. Suomalaiset näyttävät olevan viranomaiskuuliaisempia kuin muut pohjoismaalaiset.

4. Yleistilanne. Tanska luopuu huomenna 10.9. rajoitteista ja elävät vahvassa uskossa, että siirtyminen takaisin normaaliin on tosiasia. Käytännön havaintona sekä Kööpenhaminasta ja Tukholmasta voisi todeta, että katukuvassa ei koronaa havainnut lainkaan. Ruotsihan on ollut Pohjoismaista koronaliberaalein koko ajan.

Mitä tulee rokotuksiin ja niiden tehoihin, mallioppilas Israelissa, jossa kaksi piikkiä on saanut lähes 80 %
aikuisväestöstä, koronatartunnat leviävät kenties nopeiten koko maailmassa. Merkille pantavaa on myös se, että sairaalahoidossa olevista koronapotilaista n. 60 % on kaksi rokoteannosta saaneita.
Tuore tutkimus sieltä kertoo, että luontainen suoja on 20-kertaa parempi kuin rokotteista saatu. Herää kysymys onko
siellä ja meillä valittu strategia paras ja vaatisiko se uudelleen tarkastelua. Etenkin ennen kuin alle 12 v lapsia aletaan rokottaa.
Suomessa ihmetyttää, että täällä vielä jahkaillaan koronapassista samaan aikaan kun siitä jo ollaan luopumassa mm. Tanskassa. Lienee parasta unohtaa koko juttu.
Oli niin tai näin ihmiset ovat kyllästyneet rajoituksiin ja kaipuu vapauteen on kasvava trendi.

+4
MarttiIssakainen1
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Eläkkeellä ja osa-aikayrittäjä. Asun Munkkivuoressa. Perheellinen, kolme lasta, 6 lastenlasta. harrastan politiikkaa,yhdistystoimintaa ,kirjallisuutta ja kirjoittelua ( mm. blogit Uudessa Suomessa ), free lance toimittaja ( Lähiradio/ Martin aamuvartti ke kl.9.00 kanava 100,3 Mhz ). Liikunta ja luonto lähellä sydäntä: Hiihto, pyöräily ja keilailu.Luonnossa kävely. Länsi-Helsingin yrittäjien hallitus. Teema: UIMAHALLI MUNKKIVUOREEN.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu