Muutto Helsingistä pois rajussa kasvussa

Helsinkiä ja muuta pääkaupunkiseutua ”metropolialuetta” on suunniteltu jatkuvasti lisääntyvän väestön kasvun varaan. Tilastokeskuksen muuttoliiketilaston mukaan alkuvuonna  Helsinkiin muutti  6 535 ihmistä , mikä on reilu 100 ihmistä vähemmän kuin vastavana aikana vuonna 2020.

Tänä vuonna Helsingistä poismuuttaneiden määrä  sen sijaan on kasvanut rajusti. Maaliskuuhun mennessä Helsingistä on muuttanut pois yli 8500 ihmistä. Se on enemmän kuin kertaakaan viimeisen kymmen vuoden aikana.

Helsinki siis menetti muihin kuntiin yli 2000 ihmistä. Se on iso luku. Suuri kysymys onkin olemmeko uuden trendin alussa vai onko kyseessä tilapäinen ”koronailmiö ”. Trendimuutoksen puolesta puhuu muissakin maailman suurkaupungeissa nähty vastaanvanlaista liikehdintää esim. New Yorkista on muuttanut pois viimeisten reilun kymmen vuoden aikana yli miljoona ihmista. Jos muistan lukemani  uutisen oikein, niin lapsiperheet olivat merkittävä poismuuttaneiden ryhmä.

Miksi ihmiset muuttaisivat pois Helsingistä? Kysymys voi olla myös paluumuutosta. Luultavasti yli puolet helsinkiläisistä on tänne muualta tulleita: opiskelu, työpaikat, maahanmuutto pakolaisena tai yritysostojen kautta jne. Syitä on monta. Elämää löytyy myös kehä III:n ulkopuolelta.

Korona-aikana etätyö on kasvanut reippaasti eikä paluuta entiseen ole näköpiirissä. On luonnollista, että  esim. lapsiperheiden arki on vähemmän stressaavaa liikenneruuhkien ulkopuolella. Hyvin toimivat valokaapeliyhteydet antavat  hyvin toimivat nettimahdollisuudet etätyölle. Ei liene kovin suuri asia piipahtaa pääkaupungissa työkokouksissa aina tarpeen mukaan vähän kauempaakin.

Toinen isoryhmä, joka voisi muuttaa pois kalliista Helsingistä on eläkeläiset. Eläkkeiden ostovoimann hiipuessa vuosien saatossa , on viisasta alentaa  kalliita asumiskuluja, realisoimalla asunto Helsingissä ja hankkimalla uusi murto-osalla hinnasta maakunnista ruuhka-alueiden ulkopuolelta. Jo muutamien cityneliön hinnalla saattaa saada velattoman kaksion toi kolmion sisä- Suomen kaupungeista. Puhumattamaan maaseutulähiöistä. Monelle eläkeläiselle päälle painava kallis putkiremontti saattaa olla viimeinen sysäys asunnon realisoinnille ja muutolle.

Kuntapäättäjien olisi syytä varautua edellä mainittuun ilmiöön ja seurata mitä maailmalla tapahtuu. Verrokkimaita löytyy sekä läheltä että kaukaa. Varoittavana esimerkkinä voisi olla Kiina, jonne on rakennettu kalliita asuntokomplekseja infroineen, aavekaupunkeja, maaseudulta muuttavia työnhakijoita varten, joilla kuitenkaan ei ole varaa ostaa noita asuntoja. Olisi todella hullua suunnitella ja rakennuttaa upeita tyhjiksi jääviä kauppakeskuksia ja asuntoalueita Helsinkiin  ylimitoitettujen muutto-odotusten varaan. Ehkä pieni hengähdystauko olisi paikallaan ja koettaa saada tehokäyttöön jo olemassa olevat rakennusprojektit.

Olisi myös järkevää Helsingin ydinkeskustan elävänä pitäminen. Se edellyttää myös kohtuullisesti tilaa autoilijoille. Helsingissä on jo nyt useita miljoonia neliömetrejä tyhjää toimistotilaa. On myös tyhjiä hotelleja koronan sulkemina.  Haasteita riittää tulevaisuudessa. Miten purkaa entistä, rakentaa uutta ja hakea uutta järkevää käyttöä tarpeettomksi käyneelle rakennuskannalle sekä samaan aikaan tehdä hyvää taloudellista tulosta?

+5
MarttiIssakainen1
Kristillisdemokraatit Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Eläkkeellä ja osa-aikayrittäjä. Asun Munkkivuoressa. Perheellinen, kolme lasta, 6 lastenlasta. harrastan politiikkaa,yhdistystoimintaa ,kirjallisuutta ja kirjoittelua ( mm. blogit Uudessa Suomessa ), free lance toimittaja ( Lähiradio/ Martin aamuvartti ke kl.9.00 kanava 100,3 Mhz ). Liikunta ja luonto lähellä sydäntä: Hiihto, pyöräily ja keilailu.Luonnossa kävely. Länsi-Helsingin yrittäjien hallitus. Teema: UIMAHALLI MUNKKIVUOREEN.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu