Ohjaavatko vaaligallupit äänestäjiä?

YLE julkaisi tänään tuoreen kuntavaaleja koskevan mielipidetiedustelun. Toinen merkittävä mediavaikuttaja Helsingin Sanomat julkista omansa pari päivää sitten. Sisältö molemmissa oli jokseenkin samanlainen: kokoomus suurin nippa nappa alle 20 %, perusuomalaiset prosentin päässä kakkosena ja demarit prosentin päässä perussuomalaisista ja keskusta nousut yli 13 %:iin.
Molempien ennusteiden trendit: kokoomus noussut suurimmaksi kuntapuolueeksi, perussuomalaiset jämähtänyt paikalleen ja demarit laskussa, mutta keskusta nousee neljänneksi ahdingosta.

Otokset ovat pieniä ja virhemarginaali ylittää jokseenkin kaikkien pikkupuolueiden kannatuksen. Vain liike NYT ylittää riman Helsingissä.

Nousee joitakin ajatuksia. Gallupit lupaavat hyvää kokoomuksen kannattajille ja pormestarin paikkaa Helsingissä ja Espoossa. Hallitus pysyy koossa, kun keskusta välttyy rökäletappiolta ja entinen politiikka jatkuu äänestäjien suosiollisella myötävaikutuksella aina seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Poliittista elämää ”häiritsevät” pikkupuolueet ja erilaiset liikkeet, mukaan lukien sitoutumattomat, pysyvät herran nuhteessa ja maailman onnellisin valtakunta sekä kaikki sen 309 kuntaa voivat jatkaa korruptiovapaata elämää kaikkien tunteman ja tunnustaman oikeusvaltio-periaatteen suojelemina.

On silti tarpeen esittää muutama kysymys gallupeista.

1. Kuinka luotettavia ne lopulta ovat?
2. Miten ne tehdään ja miten ne kuvaavat yksittäisten kuntien poliittista mielipidekenttää?
3. Miksi juuri kahden suurimman mielipidevaikuttajan YLE:n ja HS:n gallupit tulevat juuri ennen vaaleja?
4. Miksi ei voida kieltää galluppeja esim. viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista tai kokonaan kahta viikkoa ennen varsinaista vaalipäivää. Tässä tapauksessa 13.6.2021
5. Galluppien vaikutus äänestäjiin johtuu pitkälti psykologiasta. On helppo hypätä voittajien kelkkaan.
Juuri epävarmoihin äänestäjiin mielipidemittaukset vaikuttavat. Kukapa haluaa kuulua luusereihin.
6. Sohvaäänestäjiä gallupit eivät saa liikkeelle
7. Sitä paitsi vaalikoneita on todella runsaasti, joten kunkin ehdokkaan kannan otot tulevat hyvin esille.

Gallupeilla on näyttänyt olevan Suomessa itseään toteuttava vaikutus.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu