On aika sopia rauha Ukrainaan

Sotaa Ukrainassa on käyty kohta 15 kuukautta. Ohjukset ja droonit lentävät puolin ja toisin. Tuoreiden uutisten mukaan Ukrainalla on vaikeuksia saada vapaaehtoisia rintamalle. On selvää, että sota jatkuu ja myös sotaväsymystä alkaa näkyä sekä sotaa käyvien , että sotaa tukevien maiden keskuudessa. Mitä enemmän tukijat varustavat osapuolia sodan jatkamiseksi, sitä pitempään sota jatkuu.

Lienee  selvää, että Ukrainan haave saada kaikki Venäjän valtaamat alueet takaisin, näyttää entistä utopistisemmalta. On myöskin hyvin ilmeistä, että kulisseissa puuhataan rauhanneuvotteluja. Tuorein ilmaus on globaalikonkarin Henry Kissingerin lausunto rauhasta loppuvuodesta 2023.

Suomella ja presidentti Niinistöllä olisi ollut erinomainen tilaisuus toimia rauhan välittäjänä, mutta Natojäsenyys ja asukasmäärään nähden todella suuri panostus Ukrainan tukemiseen aseapupaketein ovat vieneet pohjan pois tältä. Menossa on jo 16. apupaketti. Rahaa niihin on kulunut jo reippaasti toista miljardia. Lisää on luvattu.  Sekin velkarahaa.  Suomen toimet esim. isäntämaasopimusneuvotteluineen USA:n kanssa etäännyttävät lisää rauhanrakentajan roolista, pikemminkin päinvastoin.

Tuntuu tosi oudolta, että  puheet rauhan puolesta  jäävät sotaretoriikkaa puhuvien jalkoihin. Eikö olisi Suomen kaltaisen pienen maan syytä esiintyä matalalla profiililla?

Kysymys on myös se, että aikanaan EU:n jäsenyyttä perusteltiin  Suomen turvallisuuden lisääntymisellä. Natoon mentiin samalla argumentilla ja Venäjän uhkakuvalla höystettynä, vaikka vielä reilu vuosi sitten vakuuteltiin ettei meitä uhkaa mikään. Piakkoin saataneen valmiiksi neuvoteltua isäntämaasopimus USA:n kanssa. Taas perustellaan turvallisuudella. Entäpä jos käykin toisin? Mitä enemmän Suomi varustaa Ukrainaa Venäjää vastaan ja mitä enemmän tiivistetään Nato – ja USA-siteitä, sitä suurempi konfliktiriski Venäjän kanssa. Suomi on joka tapauksessa Venäjän ohjusten kohdemaa. Turvallisuuden tunnetta hehkutetaan, mutta moni nukkuu yönsä entistä huonommin. Suomen ja Venäjän yhteinen raja 1443 km on edelleen yhtä pitkä.

On aika tehdä tehdä rauha. Toinen vaihtoehto on liian huono.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu