Rakentavatko kiinalaiset myös ”tiedon ja vaikuttamisen silkkitietä?”

Helsingin Sanomat kertoi eilen kiinalaisen IT-firman Zhenhua Datan keränneen tietokantaansa  ainakin 800 suomalaisen henkilön tietoja. Mukana mm. ministereitä, yritysjohtajia, toimittajia, ym. sekä heidän sukulaisiaan. Tiedot on kerätty somesta julkisista lähteistä kuten  facebook, twitter, linked, kotisivut.

Ei ole näyttöä Kiinan valtion mukanaolosta. Olipa tai ei saavat kyllä tiedon niin halutessaan. Kyseessä on globaaliaktio, jossa  n. 2.4 milj. ihmisestä on kerätty tietoja.

Mielenkiintoinen asiayhteys, kun tanskalainen Jyllandsposten julkaisi vastaavan jutun 15.9.20. Siellä tietoja on kerätty ainakin 700 henkilöstä . Mukana mm. maan nykyinen oikeusministeri Nick Haekkerup, entinen puoluejohtaja ja ministeri Marianne Jelved sekä ulkoministeriön  kansliapäällikkö Lars Lose ja pääminsterin kanslian päällikkö Barbara Bertelsen. Muutoinkin kaava  henkilögalleriassa on samanlainen kuin Suomessa.

Jyllandsposten  on kaivanut mm. seuraavia tietoja. Kiinalaisen tietokannan nimi on” Overseas Key Information Database” . Tietoja on kerätty vuodesta 2017 lähtien. Tiedot vuodatettiin amerikkalaiselle professori Christopher Baldingille. Australialaisen  tietoturvayhtiö Internet 2.0 avulla osa tiedostosta, n. 10%, on saatu uudelleen luotua.

Kiina rakentaa silkkitiestöä Europpaan ja Afrikkaan matkalla maailman valtaan ehkä muuhunkin kuin talouden ykkösmaaksi ohi USA:n. Tuore tietovuoto kertoo muustakin. Henkilövaikuttamisen silkkitie näyttää myös olevan rakenteilla. Sosiaalinen media ja avoin länsi antavat hyvät mahdollisuudet verkoston rakentamiselle vapaasti ja laillisesti.

Viime vuosina  Kiinasta on tullut tietoja ihmisten valvonnan ja kontrollin lisääntymisestä ja tiukentumisesta. Siitähän kommunistiset valtiot ovat olleet tunnettuja kautta aikojen. Nykytekniikalla tietoja ihmistä on helposti ja nopeasti saatavissa. Dataa voidaan sitten muokata ja jalostaa mielin määrin.

Ehkä olisi viisasta ensin harkita mitä tietoja kuhunkin some-profiiliin itsestään haluaa antaa. Onpa väläytetty  esim. Huawei puhelimiin asennetuista salaisista kuuntelulaitteista. Ehkä USA:n väitteet Kiinan tiedustelutoimista mm. amerikkaisten IT-yritysten parissa eivät olekaan tuulesta temmattuja.

Pinnan alta saattaa löytyä muutakin kuin panda-diplomatiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu