Sisäisen devalvaation gordionin solmu Postissa

Postilakko tukilakkoineen paljastaa karulla tavalla mitä EMU:uun liityttäessä puhuttu ns. sisäinen devalvaatio merkitsee tosielämässä .

Markkinatalous kilpailuttamisineen johtaa tarpeeseen parantaa jatkuvasti yritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä . Nopein tapa tehostaa kilpailykykyä, siis alentaa kustannuksia, on työvoiman vähentäminen ja tehtävien jakaminen työpaikkansa säilyttävien kesken. Sama pätee sekä yksityisten että valtion  omistamia yhtiöitä.  Posti ei ole poikkeus.

Konflikti syntyy kun työntajapuoli tekee parhaansa yrityksen toiminnan tehostamiseksi ja työntekijöitä edustava liitto yrittää toimia vastuullisesti ja tehokkaasti jäsentensä edunajajana.

Postin pakettien jakelukiistassa käppi on liian suuri  sovittelulla puoliksi pantavaksi. Siinäpä  tiukka gordionin solmu avattavaksi .

Voisiko ajatella, että ainakin osa valtion omistamista palveluyrityksistä kuten Posti ei toimisikaan tiukan ja säälimättömän voiton maksimointiperiaatteen mukaan, vaan sille sallittaisiin siirtymäajalta pienemmän voiton strategia? Nimenomaan kansalaisia palvelemana toimijana.  Olisihan kiva saada posti ja paketit useammin kuin kerran viikossa.

Sisäisen devalvaation eli palkkojen( kustannusten ) alentamisen maailmassa ei monilla ole hyvä olla. Eikä tulevaisuuden näkymät ole kaksiset.                                        Olisiko euroon siirtymisellä ollut oma pieni osuutensa asiaan?

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu